ABD Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ, ekim ayฤฑna ait perakende satฤฑล verilerini aรงฤฑkladฤฑ.
Buna gรถre, perakende satฤฑลlar, ekimde bir รถnceki aya kฤฑyasla yรผzde 1,7 artarak 638,2 milyar dolar oldu.
Piyasa beklentileri, perakende satฤฑลlarฤฑn ekimde yรผzde 1,2 artmasฤฑ yรถnรผndeydi. Mart ayฤฑndan bu yana en yรผksek artฤฑลฤฑ gรถsteren perakende satฤฑลlar, eylรผl ayฤฑnda yรผzde 0,8 artmฤฑลtฤฑ.
Perakende satฤฑลlar, ekimde yฤฑllฤฑk bazda ise yรผzde 16,3’lรผk artฤฑล gรถsterdi.
Sรถz konusu dรถnemde, maฤaza dฤฑลฤฑ perakende satฤฑลlar aylฤฑk yรผzde 4, benzin istasyonlarฤฑndaki satฤฑลlar yรผzde 3,9, elektronik maฤazalarฤฑndaki satฤฑลlar yรผzde 3,8 ve yapฤฑ marketlerindeki satฤฑลlar yรผzde 2,8 arttฤฑ.
Aynฤฑ dรถnemde, motorlu araรง ve parรงalarฤฑnฤฑn satฤฑldฤฑฤฤฑ maฤazalardaki satฤฑลlar yรผzde 1,8, spor, hobi รผrรผnleri, mรผzik enstrรผmanlarฤฑ ve kitap maฤazalardaki satฤฑลlar yรผzde 1,5 yรผkseliล kaydetti.
Yiyecek-iรงecek maฤazalarฤฑndaki satฤฑลlar yรผzde 0,9 artarken, genel mal maฤazalarฤฑndaki satฤฑลlar yรผzde 0,8 ve mobilya maฤazalarฤฑndaki satฤฑลlar yรผzde 0,4’lรผk artฤฑล kaydetti.
Gฤฑda hizmetlerinin sunulduฤu maฤazalardaki satฤฑลlar ise bu dรถnemde yatay bir seyir izledi.
Giyim maฤazalarฤฑndaki satฤฑลlar aynฤฑ dรถnemde yรผzde 0,7 ve saฤlฤฑk ve kiลisel bakฤฑm hizmetlerinin sunulduฤu maฤazalardaki satฤฑลlar da yรผzde 0,6 azaldฤฑ.
Analistler, perakende satฤฑลlara iliลkin son verinin, รผlkede yรผksek seyreden enflasyona raฤmen arz sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑ nedeniyle Amerikalฤฑ tรผketicilerin tatil sezonu alฤฑลveriลine erken baลladฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterdiฤini belirtti.







