ABD’de perakende satฤฑลlar mayฤฑs ayฤฑnda neredeyse hiรง artฤฑล gรถstermedi ve รถnceki aya iliลkin veriler รถnemli รถlรงรผde aลaฤฤฑ revize edildi; bu da ekonomik aktivitenin ikinci รงeyrekte cansฤฑz kaldฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteriyor.
Enflasyon ve yรผksek faiz oranlarฤฑ, hane halkฤฑnฤฑ temel ihtiyaรงlara รถncelik vermeye ve isteฤe baฤlฤฑ harcamalarฤฑ kฤฑsmaya zorluyor. Geรงen ay perakende satฤฑลlarda beklenenden az artฤฑล, ekonomistlerin Fed’in Eylรผl ayฤฑnda faiz indirimine baลlayabileceฤi yรถnรผndeki beklentilerini gรผรงlendirdi.

JANET YELLEN
ABD merkez bankasฤฑ yetkilileri geรงen hafta beklenen faiz indiriminin muhtemelen Aralฤฑk ayฤฑna ertelendiฤini gรถrdรผ.
Capital Economics’in Kuzey Amerika baล ekonomisti Paul Ashworth, “Belki de hane halkฤฑ yรผksek faiz oranlarฤฑna artฤฑk inanmaya baลladฤฑฤฤฑmฤฑz kadar dayanฤฑklฤฑ deฤildir” dedi. “Kuลkusuz, tรผketimde tam anlamฤฑyla bir dรผลรผล beklemiyoruz, ancak marjinal olarak tรผketim bรผyรผmesinde ve dolayฤฑsฤฑyla GSYH bรผyรผmesinde ฤฑlฤฑmlฤฑ bir yavaลlama bile, iyi dengelenmiล bir Fed’in Eylรผl ayฤฑnda faiz indirimi lehine yรถn vermesi iรงin yeterli olabilir.” “
PAUL ASHWORTH
Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ Sayฤฑm Bรผrosu Salฤฑ gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, perakende satฤฑลlarฤฑn Nisan ayฤฑnda aลaฤฤฑ yรถnlรผ revize edilen %0,2’lik dรผลรผลรผn ardฤฑndan geรงen ay %0,1 arttฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Perakende satฤฑลlarฤฑn daha รถnce Nisan ayฤฑnda deฤiลmediฤi bildirilmiลti.
Ekonomistler, รงoฤunlukla mallardan oluลan ve enflasyona gรถre ayarlanmamฤฑล perakende satฤฑลlarฤฑn Mayฤฑs ayฤฑnda %0,3 artacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyorlardฤฑ. Perakende satฤฑลlar son aylarda erken Paskalya nedeniyle olumsuz etkilendi.
Bununla birlikte, dรผลรผk gelirli borรงlularฤฑn kredi รถdemelerini karลฤฑlamakta giderek zorlandฤฑฤฤฑ bir ortamda bankalarฤฑn krediye eriลimi sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmasฤฑ nedeniyle satฤฑล bรผyรผmesindeki eฤilim de yavaลlฤฑyor.
ฤฐลgรผcรผ piyasasฤฑ saฤlam bir temel รผzerinde kalsa da, iลini kaybeden insanlarฤฑn hฤฑzla yeni iล bulmalarฤฑ biraz zorlaลฤฑyor ve รผcret artฤฑลlarฤฑ ฤฑlฤฑmlฤฑ seyrediyor.
Tasarruflar da azaltฤฑldฤฑ. Yine de harcamalarฤฑn hฤฑzฤฑ ekonomik bรผyรผmeyi sรผrdรผrmek iรงin muhtemelen yeterli.
Fed geรงen hafta gรถsterge gecelik faiz oranฤฑnฤฑ, geรงen Temmuz ayฤฑndan bu yana mevcut %5,25-%5,50 aralฤฑฤฤฑnda tuttu. Politika yapฤฑcฤฑlar bu yฤฑl iรงin sadece รงeyrek puanlฤฑk bir dรผลรผล รถngรถrรผyorlardฤฑ. Ancak gayri safi yurt iรงi hasฤฑla bรผyรผme tahminlerini korudular.
Perakende satฤฑล tablosu geรงen ay bazฤฑ gรผรงlรผ alanlarla birlikte karฤฑลฤฑktฤฑ. Benzin istasyonlarฤฑndaki satฤฑลlar, pompadaki dรผลรผk fiyatlarฤฑn etkisiyle %2,2 dรผลtรผ. ฤฐnลaat malzemesi ve bahรงe ekipmanฤฑ maฤazasฤฑ satฤฑลlarฤฑ %0,8 dรผลtรผ. Rapordaki tek hizmet bileลeni olan yiyecek hizmetleri ve iรงki mekanlarฤฑnda satฤฑลlar, Nisan ayฤฑnda %0,4 artฤฑล gรถsterdikten sonra %0,4 dรผลtรผ. Ekonomistler dฤฑลarฤฑda yemek yemeyi hane halkฤฑ finansmanฤฑnฤฑn รถnemli bir gรถstergesi olarak gรถrรผyorlar.
Mobilya maฤazasฤฑ satฤฑลlarฤฑ %1,1 dรผลtรผ. Ancak motorlu taลฤฑtlar ve parรงa satฤฑcฤฑlarฤฑndan elde edilen gelirler %0,8 arttฤฑ. รevrimiรงi maฤaza satฤฑลlarฤฑ %0,8 arttฤฑ ve Nisan ayฤฑndaki %1,8’lik dรผลรผลรผn yalnฤฑzca kรผรงรผk bir kฤฑsmฤฑnฤฑ telafi etti. Spor malzemeleri, hobi, mรผzik aleti ve kitap maฤazalarฤฑndaki satฤฑลlar geรงen ay %2,8 arttฤฑ.
Elektronik ve cihaz satฤฑล noktalarฤฑndaki satฤฑลlar %0,4 artarken, giyim perakendecilerindeki satฤฑลlar %0,9 arttฤฑ.
Otomobil, benzin, inลaat malzemeleri ve gฤฑda hizmetleri hariรง perakende satฤฑลlar, Nisan ayฤฑnda aลaฤฤฑ yรถnlรผ revize edilen %0,5’lik dรผลรผลรผn ardฤฑndan geรงen ay %0,4 arttฤฑ. รekirdek perakende satฤฑลlar olarak adlandฤฑrฤฑlan bu satฤฑลlarฤฑn daha รถnce Nisan ayฤฑnda %0,3 oranฤฑnda dรผลtรผฤรผ bildirilmiลti.
รekirdek perakende satฤฑลlar, GSYH’nin tรผketici harcamalarฤฑ bileลeniyle en yakฤฑndan รถrtรผลรผyor. Nisan ayฤฑ รงekirdek perakende satฤฑลlarฤฑna iliลkin aลaฤฤฑ yรถnlรผ revizyon, ikinci รงeyrekte tรผketici harcamalarฤฑnฤฑn ฤฑlฤฑmlฤฑ olduฤuna iลaret etti ve bu รงeyreฤe iliลkin GSYH bรผyรผme tahminlerinin azaltฤฑlabileceฤini รถne sรผrdรผ.
Tรผketici harcamalarฤฑ ilk รงeyrekte yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 2,0 oranฤฑnda artarak ekonominin yรผzde 1,3’lรผk bรผyรผme hฤฑzฤฑna sฤฑnฤฑrlanmasฤฑna yardฤฑmcฤฑ oldu. ฤฐkinci รงeyreฤe iliลkin bรผyรผme tahminleri ลu anda %3,1 gibi yรผksek bir seviyede.






