Tahvil Piyasasฤฑ Karฤฑลtฤฑ
Sฤฑfฤฑra yakฤฑn seyreden tahvil faizlerindeki yรผkseliลler fiyatlarda ciddi dalgalanmalar yaratฤฑyor. Almanya baลta olmak รผzere Avrupa ve ABD tahvillerinde sert satฤฑลlar gรถrรผldรผ.
Tahvil Satฤฑลฤฑnฤฑn Nedenleri
Sฤฑfฤฑra yakฤฑn seyreden faizlerin daha fazla dรผลmeyeceฤi algฤฑsฤฑ, petrol fiyatlarฤฑ artฤฑล ve ekonomideki toparlanma sinyalleri ile birleลince tahvillere satฤฑล geldi. Fiyatlarฤฑn yรผksek seviyelere รงฤฑkmasฤฑ ve daha fazla gรผรงlenme ihtimallerinin zayฤฑflamasฤฑ dรผzeltmenin etkisinin fazla hissedilmesine yol aรงtฤฑ.Yunanistan bilmecesinin devam etmesi ve zamanฤฑn daralmasฤฑ tahvil faizlerindeki sert yรผkseliลi destekledi. Dรผnya genelinde tahvil piyasalarฤฑndaki kayฤฑp 340 milyar dolar oldu.
Faizlerdeki Yรผkseliล Dikkat รekti
Almanya 10 yฤฑllฤฑklarฤฑnda 0.16โdan 0.60โlara, Fransa 10 yฤฑllฤฑklarฤฑ 0.42โden 0.90โlara, ABD 10 yฤฑllฤฑklarฤฑnda ise 2โlerden 2.20โye yรผkseliล gรถrรผldรผ. ฤฐspanya ve ฤฐtalyaโda da aynฤฑ gรถrรผntรผ ile karลฤฑlaลฤฑldฤฑ. ฤฐngiltereโde tahvil satฤฑลlarฤฑndan nasibini aldฤฑ. Faizler 1.65โden 1.95โe kadar yรผkseldi. Japonyaโda tahvillerdeki dรผลรผล Avrupaโdaki kadar sert olmadฤฑ.
Tahvillere Geri Dรถnรผล Olabilir
Faizlerdeki yรผkseliล tekrar yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn ilgisini รงekebilir. Bรถyle bir durumda tahvil alฤฑลlarฤฑ ile faizlerde dรผลรผล gรถrรผlebilir. Faizlerdeki son yรผkseliลte รถzellikle ฤฐtalya ve ฤฐspanya faizleri baลฤฑ รงekmiลti. Ayrฤฑca parasal geniลleme kapsamฤฑnda tahvil alฤฑmlarฤฑna devam eden AMBโde tahvil piyasasฤฑna destek oluyor. Son rakamlarda bunun sinyallerini vermeye baลladฤฑ. ฤฐtalya ve ฤฐspanya 10 yฤฑllฤฑklarฤฑ sert yรผkseliลin ardฤฑndan geri รงekilmeye baลladฤฑ. ฤฐngiltere tahvilleri ise 6 gรผnlรผk dรผลรผลรผ sonlardฤฑrdฤฑ. ABD 10 yฤฑllฤฑklarฤฑ ise 2.20 civarฤฑnda yatay hareketini sรผrdรผrรผyor.
Gizmen Nalbantlฤฑ
IลฤฑkFX Araลtฤฑrma Departmanฤฑ







