ABD'de temel ihtiyaç ürünlerinde enflasyon yüzde 10'un üzerinde

ABD'de temel ihtiyaç ürünlerinde enflasyon yüzde 10'un üzerinde

ABD'de gıda ve enerji fiyatlarında enflasyon iki haneli rakamlara ulaşırken bazı ekonomistler durumun daha da kötüye gidebileceğini belirtiyor.

A+A-

Ekonomistlerin ABD'de gıda ve enerji fiyatlarını enflasyon hesaplamalarından çıkarmak istediği belirtiliyor. Uzmanlar her ikisinin de bir anlam ifade etmek için fazla dalgalı olduğunu belirtirken Amerikalıların ise her gün patlama yaşayan fiyatlarla boğuştuğu ve insanların şu anda ilgilendiği tek şeyin bu ürünlerin fiyatları olduğu değerlendiriliyor.

Geçtiğimiz iki ay boyunca ana tüketici harcamaları olan yakıt, elektrik ve perakende gıda ürünlerinin tamamı 1981’den bu yana ilk kez iki haneli enflasyon yaşadı. Ancak Cuma günü yayımlanacak verinin bu kaçınılmaz harcamalarda artışların devam etmesi muhtemel görünüyor.

Biden yönetimi dikkatleri olağanüstü düşük seviyelere gelen işsizlik oranına çekmek istese de ülkede tüm mutfak masalarında konuşulan konu günlük harcamalarda yaşanan enflasyon olmaya devam ediyor.

“Genelde hem gıda hem de enerji fiyatlarının yükselmesiyle karşılaşmazsınız” diyen Inflation Insights kurucusu Ömer Şerif, “Geçmişte tek bir kategoride görülen yüksek enflasyon izole edilir ve birkaç aylık süre içinde geçerdi. Fakat şimdi hiçbir şey doğru şekilde hareket etmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bazı ekonomistler mobilya, giyecek ve teçhizat gibi kategorilerde fiyat artışlarının yavaşlamasıyla ABD enflasyonunun Mart ayında zirveyi göreceğini öngörmüştü.

Ancak bu durum benzin fiyatlarının 5 dolara ulaştığı ve gıda fiyatlarının 40 yılın en yüksek artış hızına sahip olduğu günlük yaşamda Amerikalılar için geçerli olmadığı belirtiliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler