ABD’de รretici Fiyat Endeksi (รFE) mart ayฤฑnda aylฤฑk bazda yรผzde 0,5 dรผลerek beklentilerin altฤฑnda gerรงekleลirken, yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 2,7 artฤฑล kaydetti.
ABD รalฤฑลma Bakanlฤฑฤฤฑ, รFE verilerini aรงฤฑkladฤฑ. Buna gรถre, รFE mart ayฤฑnda bir รถnceki aya gรถre yรผzde 0,5 dรผลtรผ ve Nisan 2020’den bu yana en yรผksek aylฤฑk dรผลรผลรผnรผ kaydetti. Piyasa beklentileri ise รFE’nin aylฤฑk bazda yรผzde 0,1 artacaฤฤฑ yรถnรผndeydi. ลubatta รFE deฤiลim gรถstermemiลti.
Mart ayฤฑnda รผretici fiyatlarฤฑ yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 2,7 artฤฑล gรถsterdi. รretici enflasyonu, Ocak 2021’den bu yana en dรผลรผk deฤerine sahip olsa da, piyasa beklentilerinin altฤฑnda kalarak martta yรผzde 3 olarak gerรงekleลti. ลubatta yฤฑllฤฑk bazda รผretici enflasyonu yรผzde 4,9 olarak kaydedilmiลti.
Deฤiลken gฤฑda ve enerji fiyatlarฤฑnฤฑ iรงermeyen รงekirdek รFE, martta aylฤฑk bazda yรผzde 0,1 dรผลerken, yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 3,4 artฤฑล kaydetti. Piyasa beklentileri รงekirdek รFE’nin aylฤฑk yรผzde 0,3 ve yฤฑllฤฑk yรผzde 3,4 artacaฤฤฑ yรถnรผndeydi. ลubatta รงekirdek รFE aylฤฑk yรผzde 0,2 ve yฤฑllฤฑk yรผzde 4,8 artฤฑล gรถstermiลti.
รFE, รผretimde kullanฤฑlan girdilerin fiyatlarฤฑnฤฑ รถlรงerek nihai รผrรผn fiyatlarฤฑna ve manลet enflasyona iliลkin ipuรงlarฤฑ verir. ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed), รFE de dahil olmak รผzere tรผm enflasyon gรถstergelerini yakฤฑndan takip ediyor.







