ABD'den Karamehmet'i rahatlatacak karar

ABD'den Karamehmet'i rahatlatacak karar

ABD Mahkemesi, Çukurova'nın varlıkları üzerindeki dondurma kararını kaldırarak gruba Turkcell'deki paylarını geri alma yolunu açtı

A+A-

ABD’nin bir federal temyiz mahkemesi, Turkcell’in ana hissedarları Çukurova Holding’le TeliaSonera arasındaki davada, Çukurova’nın varlıkları üzerindeki dondurma kararını kaldırırken, grubun diğer hissedar Altimo’ya gereken ödemeyi yaparak Turkcell'deki paylarını geri almasının önünü açtı.

İskandinav telekom şirketi TeliaSonera 2013 yılında uluslararası tahkim sonucunu gerekçe göstererek, Çukurova’nın TeliaSonera’ya 932 milyon dolar ödeyene kadar grubun varlıkları üzerinde ihtiyati tedbir uygulanması yönünde ABD Bölge Mahkemesi Yargıçı Denise Cote’dan karar aldırmıştı.

Ancak New York’taki 2’nci ABD Temyiz Mahkemesi Cuma günü verdiği kararda, Çukurova’nın ABD’de yeterli bağlantılarının bulunmadığı gerekçesiyle, New York mahkemelerinin bu davayla ilgili karar veremeyeceğine hükmetti.

TeliaSonera’nın avukatlarından Pieter Van Hol, konuyla ilgili yorum yapmadı.

New York Mahkemesi’nin verdiği kararın, Çukurova Holding’in, İngiltere’de davalık olduğu diğer hissedar Altimo’ya 60 gün içinde 1.6 milyar dolar ödeyerek Turkcell'i dolaylı olarak kontrol eden hisselerini geri almasının önünü açması bekleniyor.

Privy Council Şubat ayında yaptığı açıklamada, New York Mahkemesi’nin karar almasının ardından Çukurova’nn hisselerini geri alabilmek amacıyla Rus Altimo’ya ödeme yapması için 60 gün tanıyabileceğini duyurmuştu.

Rus Mikhail Fridman’a ait Alfa Group’un telekom birimi olan Altimo, 2005 yılına dayanan bir hissedar sözleşmesine göre Çukurova’nın 1.35 milyar dolarlık krediyi geri öderken temerrüte düştüğünü gerekçe göstererek hisselere el koymuştu.

Çukurova’nın avukatı Richard Holwell, “Çukurova Turkcell’deki hisselerini geri almak için gereken finansman arayışını başlatma imkanı sağlayacak” dedi.

Türkiye’nin en varlıklı işadamlarından biri olan Mehmet Emin Karamehmet, uzun yıllardır Turkcell’deki hisselerini geri alabilmek için Alfa ile davalık durumda.

Hissedarları arasındaki dava süreçleri nedeniyle, Turkcell yönetim kurulu yapısında uzlaşamıyor, genel kurullarını gerçekleştiremiyor ve temettü dağıtımı yapamıyor.

Turkcell’i dolaylı olarak kontrol eden çatı şirket Cukurova Finance International’ın İngiliz Virjin Adaları’nda kurulu olması nedeniyle konuyla ilgili davaya İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council) bakıyordu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.