ABD'den Türk çeliğine damping kıskacı

ABD'den Türk çeliğine damping kıskacı

ABD Ticaret Bakanlığı, ABD'li şirketlerin başvuruları sonucunda Türkiye ve Meksikalı şirketlerin demir-çelik ürünlerinde damping yaptığı sonucuna vardı

A+A-

Türkiye'den ihraç edilen demi-çelik ürünlerine ABD'den damping yapıldığı sonucuna varıldı. Konu ile ilgili olarak ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, geçen yıl eylül ayında başlatılan soruşturma sonucunda Türkiye ve Meksika kökenli şirketlerin ABD'ye sattığı demir-çelik ürünlerinde damping yapıldığına karar verildi. 

Soruşturma ile ilgili nihai kararın Temmuz ayında verilmesi bekleniyor. Sözkonusu açıklama bakanlığın bu konudaki bir tür ara kararı niteliğinde. 

ABD'li üreticilerin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada, Türkiye ve Meksika şirketlerinin yapı endüstrisinde kullanılan ve inşaat betonunu güçlendirmeye yarayan çelik çubukların ülkeye ithalinde maliyet altı haksız fiyatlama yapıldığı iddiasını taşıyordu.

Bakanlığın açıklamasında yürütülen soruşturmada, Meksikalı şirketlerin yüzde 20-66 arasında, Türk şirketlerinin ise yüzde 2.6 oranında damping yaptığının anlaşıldığı ifade edildi. Karar kesinleşirse ABD, gümrük ihlali nedeniyle geriye doğru 90 günü de kapsayacak biçimde idari ve cezai nitelikte vergi önlemler alabilecek.

Türkiye, ABD'nin en büyük çelik ihracatçısı ülkelerinden birisi. ABD Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı verilere göre, sadece son iki yıl içiresinde, Türkiye'den ABD'ye ihraç edilen çelik miktarı, yüzde 168 artarak 381 milyon dolar karşılığında 650 bin tona yükselmiş durumda

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.