ABD'den Türkiye'ye engel oluruz açıklaması

ABD'den Türkiye'ye engel oluruz açıklaması

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine tek taraflı müdahalesine engel olacaklarını söyledi.

A+A-

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine tek taraflı müdahalesine engel olacaklarını söyledi.

Esper’in Japonya’ya giderken açıklama yaptığı sırada Türkiye ve ABD’li yetkililer Ankara’da Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna gerçekleştireceği olası operasyonla ilgili olarak görüşüyordu.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada iki ülke yetkililerinin görüşmesinin 10.30’da başladığı duyurulmuştu.

Esper şunları söyledi:

“Yapacağımız şey şu: ABD, Türkiye ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Suriye’nin kuzeyinde paylaştığı ortak çıkarlarına bir kez daha zarar verecek tek taraflı sınır ötesi adımları engellemek.”

Washington Post’a göre ABD’nin son teklifi

Washington Post dün yayımladığı bir haberde, ABD yönetiminin, Türkiye’nin iki hafta içinde Suriye’de DSG kontrolündeki bölgeye operasyon düzenlenmesini beklediğini ve Ankara’da yapılacak görüşmede harekâtı önlemek için son bir teklifte bulunacağı iddia edilmişti.

Amerikalı yetkililere dayandırılan haberde, Türkiye’ye sunulacak önerinin bazı maddeleri şöyle sıralanmıştı:

ABD ile Türkiye’nin, Suriye-Türkiye sınırında yaklaşık 14.5 kilometre (dokuz mil) derinliğinde ve 140 kilometre (87 mil) uzunluğunda bir bölgede ortak operasyon düzenlemesi,

‘Kürt savaşçıların bu bölgeden çıkarılması’,

Bu bölgedeki Kürt mevzilerinin ortadan kaldırılması,

Sonrasında ABD ile Türkiye’nin bu bölgede ortak devriye düzenlemesi.

Erdoğan "Fırat’ın doğusuna gireceğiz" demişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 4 ağustos Pazar günü yaptığı açıklamada “Afrin’e, Cerablus’a, El-Bab’a girdik. Şimdi de Fırat’ın doğusuna gireceğiz. Biz bunu Rusya ile ABD ile paylaştık” demişti.

Erdoğan’ın sözlerinin ardından değerlendirme yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus,'"Türkiye’nin mutabakat sağlamadan düzenleyeceği her türlü askeri harekat, ortak çıkara zarar verir" dedi

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.