AB Komisyonu Baลkanฤฑ Jean-Claude Juncker, ABD’nin ithal รงelik ve alรผminyuma yรถnelik ilave gรผmrรผk vergisi uygulama kararฤฑyla ilgili olarak “Bu adฤฑmฤฑ esefle karลฤฑlฤฑyoruz. Korumacฤฑlฤฑk, รงelik sektรถrรผndeki ortak sorunun yanฤฑtฤฑ olamaz.” ifadesini kullandฤฑ.
Juncker, ABD’nin ithal รงelik ve alรผminyuma yรถnelik ilave gรผmrรผk vergisi uygulama kararฤฑna iliลkin yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklama yaptฤฑ.
AB ile ABD arasฤฑnda ticari iliลkilerde denge saฤlamak iรงin birkaรง gรผn iรงerisinde “misilleme” yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑ belirten Juncker, “Ulusal gรผvenlik gerekรงesi olmadan atฤฑlan bu adฤฑmla ABD kendi sanayisini korumaya yรถnelik bariz bir mรผdahalede bulunuyor. Bu adฤฑmฤฑ esefle karลฤฑlฤฑyoruz. Korumacฤฑlฤฑk, รงelik sektรถrรผndeki ortak sorunun yanฤฑtฤฑ olamaz.” ifadesine yer verdi.
Juncker, ABD’nin atacaฤฤฑ bu adฤฑmฤฑn meseleyi รงรถzรผme kavuลturmadฤฑฤฤฑna aksine kฤฑลkฤฑrtฤฑcฤฑ olduฤuna iลaret ederek “Avrupa’da binlerce kiลiye istihdam saฤlayan sanayimizi riske sokan bu adil olmayan tedbirler karลฤฑsฤฑnda boล durmayacaฤฤฑz.” deฤerlendirmesinde bulundu.
AB’nin bu duruma yeterli รถlรงรผde karลฤฑlฤฑk vereceฤini vurgulayan Juncker, “AB Komisyonu, รถnรผmรผzdeki gรผnlerde ABD’ye karลฤฑ durumun dengelenmesi iรงin Dรผnya Ticaret รrgรผtรผ kurallarฤฑyla uyumlu karลฤฑ รถnlemleri alacak.” ifadelerini kullandฤฑ.
ABD Baลkanฤฑ Donald Trump, bugรผn Amerikalฤฑ รงelik ve alรผminyum รผreticileriyle buluลmasฤฑnda, gelecek hafta iรงinde ithal รงelik ve alรผminyuma sฤฑrasฤฑyla yรผzde 25 ve yรผzde 10 oranlarฤฑnda ek gรผmrรผk vergileri getireceฤini aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.







