AB Komisyonunun iรงiลlerinden sorumlu รผyesi Ylva Johansson, AB’nin Rusya ile vize kolaylฤฑฤฤฑ anlaลmasฤฑnฤฑ askฤฑya almasฤฑ konusuna iliลkin basฤฑn toplantฤฑsฤฑ dรผzenledi.
“AB’de turist olmak elbette temel bir hak deฤil.” diyen Johansson, Komisyonun bugรผn Rusya ile AB arasฤฑndaki vize kolaylฤฑฤฤฑ anlaลmasฤฑnฤฑ tamamen askฤฑya alma รถnerisini kabul ettiฤini bildirdi.
Johansson, “Bu askฤฑya alma, Rus vatandaลlarฤฑnฤฑn artฤฑk AB’ye ayrฤฑcalฤฑklฤฑ eriลimden yararlanmayacaฤฤฑ anlamฤฑna geliyor. รrneฤin, en az iki katฤฑndan daha pahalฤฑ, daha zor vize baลvuru sรผreci ve รงok giriลli vizeler iรงin daha fazla kฤฑsฤฑtlama ile karลฤฑ karลฤฑya kalacaklar.” diye konuลtu.
Komisyonun Ukrayna’nฤฑn iลgal altฤฑndaki bรถlgelerinde verilen Rus pasaportlarฤฑnฤฑn tanฤฑnmamasฤฑna iliลkin รถneriyi de kabul ettiฤini ifade eden Johansson, Komisyonun kararฤฑn daha hฤฑzlฤฑ ve รผye รผlkeler arasฤฑnda koordineli uygulanmasฤฑnฤฑ saฤlamak iรงin kฤฑlavuz hazฤฑrlayacaklarฤฑnฤฑ aktardฤฑ.
Johansson, kฤฑlavuzla รผye รผlkelerin gazeteciler, muhalifler, insan haklarฤฑ aktivistleri, ailevi nedenler iรงin seyahat edenler gibi kiลilere uygulanacak istisnalarฤฑn belirleneceฤini dile getirdi.
Gelecek hafta baลฤฑ uygulanacak
รye รผlkelerin belli kategorideki baลvuru sahiplerini reddetme iรงin haklarฤฑnฤฑn saklฤฑ olacaฤฤฑnฤฑ belirten Johansson, Konseyin รถneriyi hฤฑzlฤฑca kabul etmesini, gelecek hafta baลฤฑ itibarฤฑyla AB’nin Rusya’ya uyguladฤฑฤฤฑ vize rejiminin deฤiลmiล olacaฤฤฑnฤฑ kaydetti.
AB รผyelerinden Polonya ve รekya, Rusya’nฤฑn Ukrayna’ya saldฤฑrฤฑsฤฑnฤฑn baลlamasฤฑndan kฤฑsa sรผre sonra Rus vatandaลlarฤฑndan vize baลvurusu almayฤฑ durdurmuลtu.
AB รผlkelerinin dฤฑลiลleri bakanlarฤฑ, AB dรถnem baลkanฤฑ รekya’nฤฑn baลkenti Prag’da 31 Aฤustos’taki gayriresmi toplantฤฑda, Rusya ile vize meselesini ele alarak bazฤฑ konularda siyasi uzlaลฤฑ saฤlamฤฑลtฤฑ.







