ฤฐngiltere Baลbakanฤฑ Boris Johnson’ฤฑn ilk gรถrev gรผnรผnde verdiฤi Brexit mesajlarฤฑna Avrupa Birliฤi (AB) tepki gรถsterdi
AB Brexit Baลmรผzakerecisi Michel Barnier, Johnson’ฤฑn, eski ฤฐngiltere Baลbakanฤฑ Theresa May ile varฤฑlan anlaลmayฤฑ tekrar mรผzakereye aรงma isteฤinin ‘kabul edilemez’ olduฤunu sรถyledi.
Birlik รผyesi temsilcilere e-mail gรถnderen Barnier, ฤฐngiltere Baลbakanฤฑ’nฤฑn bu konuda kullandฤฑฤฤฑ ‘savaลรงฤฑ’ dilin anlaลmasฤฑzlฤฑฤฤฑ iลaret ettiฤini belirterek, 27 รผlkenin prensiplerine baฤlฤฑ kalarak dayanฤฑลmayฤฑ sรผrdรผrmesi gerektiฤi mesajฤฑnฤฑ verdi.
Johnson baลbakan olarak yaptฤฑฤฤฑ ilk konuลmada, AB ile “yeni ve daha iyi bir anlaลma” sรถzรผ vererek her durumda ‘amasฤฑz ve fakatsฤฑz’ 31 Ekim’de Birlik’ten รงฤฑkฤฑlacaฤฤฑnฤฑ sรถylemiลti.
Tusk’tan Johnson’a: Bir araya gelmeyi dรถrt gรถzle bekliyorum
Theresa May’in yaptฤฑฤฤฑ anlaลmanฤฑn deฤiลtirilmesi gerektiฤini savunan Johnson, ilk olarak da Kuzey ฤฐrlanda ile ilgili “tedbir maddesi”nin (Backstop) kaldฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ istiyor.
Avrupa Komisyonu Baลkanฤฑ Jean-Claude Juncker de telefonda, Johnson’a May’in onayladฤฑฤฤฑ ayrฤฑlma anlaลmasฤฑnฤฑn ‘seรงeneklerden en iyisi’ olduฤunu iletti.
Johnson’ฤฑ ilk tebrik eden AB Konseyi Baลkanฤฑ Donald Tusk, tebrik mesajฤฑnda, “ฤฐลbirliฤimizi, detaylฤฑ olarak konuลmak iรงin, sizinle bir araya gelmeyi dรถrt gรถzle bekliyorum.” ifadelerini kullanmฤฑลtฤฑ.
Fransa: Brexit anlaลmasฤฑnฤฑ yeniden mรผzakere etmeyeceฤiz
Fransa’nฤฑn Avrupa ฤฐลlerinden Sorumlu Devlet Bakanฤฑ Amelie de Montchalin, รผlkesinin May ile varฤฑlan Brexit anlaลmasฤฑnฤฑ yeniden mรผzakere etmeyeceฤini sรถyledi.
ฤฐngiltere’nin AB’den รงฤฑkฤฑล tarihi olarak belirlenen 31 Ekim’de deฤiลiklik yapฤฑlmasฤฑ iรงin ‘iyi bir sebep’ olmasฤฑ gerektiฤinin altฤฑnฤฑ รงizen Montchalin, “Eฤer ฤฐngiltere normal bir ลekilde AB’den ayrฤฑlmak istiyorsa bir noktada anlaลmalฤฑyฤฑz.” diyor.
Fransa’nฤฑn Johnson ile รงalฤฑลmaya hazฤฑr olduฤunu belirten Montchalin, Fransa Cumhurbaลkanฤฑ Emmanuel Macron’un รถnรผmรผzdeki haftalarda Johnson ile bir araya geleceฤini kaydetti.
ฤฐngiltere ile AB arasฤฑnda yรผrรผtรผlen mรผzakereler sonucunda Brexit tarihi 31 Ekim olarak belirlendi.







