ABD'nin 2015 bütçesi 3.9 trilyon dolar

ABD'nin 2015 bütçesi 3.9 trilyon dolar

ABD Başkanı Barack Obama, 2015 yılı için Kongre’den 3,9 trilyon dolarlık harcama yetkisi istedi

A+A-

ABD Başkanı Barack Obama, 2015 yılı için Kongre’den 3,9 trilyon dolarlık harcama yetkisi istedi.

Başkan Obama 2015 yılı bütçesini Kongre’ye sundu. 1 Ekim 2014 tarihiyle başlayan ve Kasım ayında yapılacak ara seçimleri de kapsayan bir yıllık dönem için Obama Kongre’den 3,9 trilyon dolarlık harcama yetkisi talep etti.

İçinde işsizlere eğitim ve çeşitli vergi indirimlerini de kapsayan 2015 yılı bütçesi, harcamaların kısılmasını savunan Cumhuriyetçilerin talepleriyle çelişiyor. Gayrı Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 3,1’ine denk gelen 564 milyar dolarlık açık vermesi öngörülen 2015 yılı bütçesi, GSYH’nın yüzde 3,7’sine eşit olan 649 milyarlık açığıyla 2014 bütçesinden daha iyi bir performans öngörüyor. 

Hedef, yeni iş alanları ve fırsat eşitliği

Başkan Obama, 2015 yılı bütçesini Kongre’ye sunduktan sonra Washington’daki Powell ilkokulunda yaptığı konuşmada, bütçenin sadece rakamlardan oluşmadığını aynı zamanda ülkenin değerlerini ve geleceğini yansıttığını ifade etti.

Fırsat eşitliğine büyük önem verdiğini kaydeden Obama, politikasının dört ana başlığını; daha iyi ücretle daha fazla iş, çalışanların iyi işlere erişimini sağlayacak şekilde iyi bir eğitimden geçmeleri, her çocuğa dünya kalitesinde eğitim sağlanması ve ekonominin çok çalışanı ödüllendirmesi şeklinde özetledi.

Kongre’ye yolladığı bütçenin dengeli ve sorumlu bir şekilde daha fazla iş olanağı, iyi ücret ve daha geniş olanaklar sağlamayı amaçladığını söyleyen Obama, bütçe açığının da azaldığına dikkati çekti. Bütçenin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’nun anlaştığı harcama hedefleriyle uyumlu hazırlandığının altını çizen Obama, bir yandan ekonomik önceliklere ağırlık verirken diğer yandan da vergi açıklarını azalttıklarını ve çeşitli harcama kesintilerini hayata geçirdiklerini vurguladı.

Yeni iş sahası yaratmak için yeni teknolojilerde üstünlük sağlamanın gerektiğine işaret eden Obama, önümüzdeki 10 yılda üniversiteler ve iş dünyasının ortaklık yapacağı 45 yeni araştırma geliştirme merkezi kuracağını dile getirdi.  

Yeni bütçenin, uzun vadeli olarak mali yapıyı düzene koyacağını ve borç miktarını aşağı doğru çekmeye başlayacağını söyleyen Obama, bu amaçla vergi kanununda gerekli düzenlemeleri yapacaklarını, göçmenlik yasasını elden geçireceklerini ve sağlık giderlerini azaltacaklarını da sözlerine ekledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.