ABD para birimini altฤฑ bรผyรผk emsali karลฤฑsฤฑnda รถlรงen dolar endeksi %0,125 dรผลรผลle 104,17’ye gerileyerek Cuma gรผnรผ ulaลtฤฑฤฤฑ iki ayฤฑn en yรผksek seviyesi olan 104,42’den uzaklaลtฤฑ. Endeks ayฤฑ %2,5’lik bir kazanรงla tamamlamaya hazฤฑrlanฤฑyor.
Bir avuรง aลฤฑrฤฑ saฤcฤฑ Cumhuriyetรงi milletvekili Pazartesi gรผnรผ yaptฤฑklarฤฑ aรงฤฑklamada ABD‘nin 31.4 trilyon dolarlฤฑk borรง tavanฤฑnฤฑ yรผkseltecek bir anlaลmaya karลฤฑ รงฤฑkacaklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Muhalefet, Demokrat Baลkan Joe Biden ve Kongre’nin รถnde gelen Cumhuriyetรงi รผyesi Kevin McCarthy’nin, Cumhuriyetรงilerin kontrolรผndeki Temsilciler Meclisi ve Demokratlarฤฑn kontrolรผndeki Senato’dan, muhtemelen รถnรผmรผzdeki Pazartesi gรผnรผne kadar, sฤฑnฤฑra ulaลฤฑlmadan รถnce paketi geรงirmek iรงin karลฤฑlaลacaklarฤฑ engelleri vurguluyor.
New York’taki Bannockburn Global Forex’in baล piyasa stratejisti Marc Chandler, “Sanki ABD’deki iki siyasi parti bir tavuk oyunu oynuyor ve diฤer tarafฤฑ teslim olmaya cesaretlendiriyor” dedi ve sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“Yine de daha yรผksek bir borรง tavanฤฑ ve 24 mali yฤฑlฤฑ bรผtรงesinde harcamalarฤฑn bir miktar azaltฤฑlmasฤฑ orta yol olarak gรถrรผlรผyor.”
99 sayfalฤฑk tasarฤฑ borรง limitini 1 Ocak 2025’e kadar askฤฑya alarak milletvekillerinin siyasi aรงฤฑdan riskli olan bu konuyu Kasฤฑm 2024’teki baลkanlฤฑk seรงimlerinin sonrasฤฑna bฤฑrakmalarฤฑna olanak tanฤฑyor. Ayrฤฑca รถnรผmรผzdeki iki yฤฑl boyunca bazฤฑ hรผkรผmet harcamalarฤฑnฤฑ da sฤฑnฤฑrlandฤฑracak.
ABD Hazine Bakanฤฑ Janet Yellen Cuma gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Kongre’nin 5 Haziran’a kadar borรง tavanฤฑnฤฑ arttฤฑrmamasฤฑ halinde hรผkรผmetin temerrรผde dรผลeceฤini sรถyledi. Yellen daha รถnce temerrรผdรผn 1 Haziran gibi erken bir tarihte gerรงekleลebileceฤini sรถylemiลti.
Commonwealth Bank of Australia’da dรถviz stratejisti olan Carol Kong, ABD hรผkรผmetinin temerrรผde dรผลmesine iliลkin belirsizliฤin Kongre anlaลmayฤฑ yasalaลtฤฑrana kadar devam edeceฤini sรถyledi.
Kong “Borรง tavanฤฑ sorunlarฤฑnฤฑn yarattฤฑฤฤฑ dalgalanmanฤฑn dฤฑลฤฑnda, Fed’in faiz artฤฑrฤฑmฤฑna iliลkin beklentiler yakฤฑn vadede dolarฤฑn yรผkselmesini saฤlayacak gibi gรถrรผnรผyor.” dedi.
CME FedWatch aracฤฑna gรถre, piyasalar Haziran ayฤฑnda 25 baz puanlฤฑk bir artฤฑล ihtimalini %60 olarak fiyatlarken, bu oran bir hafta รถnce %26 idi.
Daha uzun vadeli ABD Hazine tahvilleri Salฤฑ gรผnรผ Asya’da borรง tavanฤฑ anlaลmasฤฑyla yรผkseldi.
Gรถsterge 10 yฤฑllฤฑk tahvil getirileri Tokyo’daki iลlemlerin aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 6 baz puan dรผลerek %3,7596’ya geriledi. Otuz yฤฑllฤฑk tahvil getirileri 5,5 baz puan dรผลerek %3,9207’ye geriledi. Tahvil fiyatlarฤฑ yรผkseldiฤinde getiriler dรผลer.
Bu arada, Euro %0,09 artฤฑลla 1,0715$’dan iลlem gรถrรผrken, sterlin de %0,11 artฤฑลla 1,2365$’dan iลlem gรถrdรผ.
Pazartesi gรผnรผ dolar baลฤฑna 140,91 ile altฤฑ ayฤฑn en dรผลรผk seviyesini gรถren yen %0,28 gรผรงlenerek dolar baลฤฑna 140,06 seviyesine yรผkseldi.
CBA’dan Kong, yenin ABD’nin temerrรผdรผ รถnleyeceฤine dair iyimserlikle baskฤฑ altฤฑnda kaldฤฑฤฤฑnฤฑ, dolar/yen’de daha keskin bir yรผkseliลin Japon yetkilileri harekete geรงirebileceฤini sรถyledi.
Kong “Japon yetkililerin sรถylemleri artarsa, (yen) รถnรผmรผzdeki haftalarda aniden gรผรงlenebilir. O zamana kadar, yรผksek ABD Hazine getirileri ve BoJ’un sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma beklentilerinin zayฤฑf olmasฤฑ USD/JPY’yi yรผkseltebilir.” dedi.
Avustralya dolarฤฑ %0,14 artฤฑลla 0,655 dolara yรผkselirken, kivi %0,08 artฤฑลla 0,606 dolara yรผkseldi.
Cumhurbaลkanฤฑ Tayyip Erdoฤan’ฤฑn Pazar gรผnรผ yapฤฑlan cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ seรงimlerinden zaferle รงฤฑkmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Tรผrk lirasฤฑ daha da deฤer kaybederek dolar baลฤฑna 20,16 ile rekor dรผลรผk seviyeye geriledi.







