Acı büyüyor: Resmi rakam 201

Acı büyüyor: Resmi rakam 201

Enerji Bakanı Yıldız, Manisa Soma Eynez'de ölü sayısının 201 olduğunu açıkladı. Patlama sırasında içeride 787 çalışanın bulunduğu madende sayının artmasından korkuluyor

A+A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa Soma Eynez'de bir maden ocağında meydana gelen trafo patlamasının ardından çıkan yangında ölü sayısının 201 olduğunu açıkladı. Bakan Yıldız, 76 işçinin yaralandığını söyleyerek, işçilerin karbonmonoksit gazı nedeniyle hayatlarını kaybettiklerini aktardı. Bakan Yıldız, patlama sırasında 787 işçinin içeride olduğunu kaydetti.

Patlamanın meydana geldiği bölgede incelemelerde bulunan Bakan Yıldız, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Zaman ilerledikçe ham sıkıntıların hem de rakamların büyüdüğünü kaydeden Yıldız, “UMKE ve AFAD rakamlarına göre şu ana kadar 151 işçi kardeşimizi kaybetmiş durumdayız. İlk başta kendi ilk müdahalelerle çıkan 363 kişi buradan tahliye edilmişti” dedi. Patlama sırasında madende 787 işçinin bulunduğunu kaydeden Yıldız, galeride halen işçilerin bulunduğunu belirtti.

1'i ağır 78 yaralı

Yıldız, “Şu ana kadar 76 yaralı var, 1’i ağır diğerleri hemen tedavi altına alındılar. Sabaha kadar oradaki işçi kardeşlerimizi çıkartmak durumundayız. Zamanın çok daha fazla ilerlemesi açısından. Şunu belirtmek isteriz herkes imtihan veriyor, sınavını veriyor. Sosyal medyada çok acımasızca bazı cümleleri gördük. Kan arandığı söyleniyor, şu anda kan aradığımız bir işçi kardeşimiz yok. Burada böyle bir infial uyandırmaya çalışmanın gerçeklerle bağdaşmadığını söylemem lazım. Bir belediye başkanı kalkıp hemen böyle bir acı üzerinden politika yapmaya kalkıyor ve kendi yetkiliymiş gibi 'elimizde bulunan, resmi olmayan rakamlar' diye açıklama yapıyor. Şu anda bir can pazarıyla beraber işçi kardeşlerimizin hayati tehlikeleriyle beraber uğraşıyoruz. Kendinin çok inanılır olduğunu söyleyen biri buranın 1 yıllık maden olduğundan bahsediyor ve yeni madende bu tür şeylerin olabileceğinden bahsediyor. Şu anda ciddi bir durumla karşı karşıyayız ve bunu doğru bir şekilde ve şeffaf şekilde kamuoyuyla, sizlerle paylaşmak zorundayız. Burada hepimizin canı gidiyor. O yüzden buradan söylenenin haricinde bir rakama kesinlikle tevessül etmeyin” diye konuştu.

Tekrar rakam verebiliriz

İlerleyen saatlerde olayla ilgili tekrar rakam verme durumunda olabileceklerini kaydeden Yıldız, “Zaman aleyhimizde işliyor. Bu rakamların yükselmesinden endişe duyuyoruz” dedi.

Kızılay ve AFAD ekiplerinin işçi yakınlarına daha sıcak bir ortam oluşturmaya çalıştığını anlatan Yıldız, “Gün ağarırken de bu işlemi şu veya bu şekliyle bitirmemiz lazım. Acımızın sıkıntımızın artabileceği endişesini taşıdığımı söylemem gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Madendeki ihmallerle ilgili sorulan bir soruya cevap veren Yıldız, “Şu an gündemimizde tek şey var; 400'den fazla kurtarma ekibimizle yalnızca işçi kardeşimizin hayatını düşünüyoruz, başka bir şey düşünmüyoruz. Ne soruşturması, ne adli, ne idari hiç bir şey düşünmüyoruz. O yüzden bizim gün ağarana kadar olan gündemimiz, işçi kardeşlerimize hızlıca ulaşıp onları dışarı çıkarmak olacak” şeklinde konuştu.

Patlama vardiya değişiminde

Patlamanın vardiya değişiminden 40-50 dakika önce meydana geldiğini belirten Yıldız, vardiya bitiminden önce galeriden çıkan veya vardiyasından önce galeriye giren işçilerin de bulunduğunu aktardı. Bakan Yıldız içerde bulunan işçi sayısıyla ilgili net bir sayıyı bu nedenle veremediği söyleyerek, “Ama şu anda en önemli veri 201 işçi kardeşimizi kaybettiğimiz, şehit olduğunu; ne yazık ki Enerji Bakanı için en zor görevlerden birini yapıyorum. İnşallah ilerleyen saatlerde de sıkıntımızın büyüyebileceği endişesini taşıyarak bunları söylüyorum” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, yaralılara müdahale konusunda herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını belirterek, “Sağlık Bakan Yardımcımız şu an ekiplerin başında ve dediğim gibi ambulanstan hemşirelerden, doktor arkadaşlarımızdan hepsinin kesintisiz çalışmalarını sürdürdüğünü söylemem gerekiyor hiçbir aksama olmuyor” dedi.

Ölüm nedenleri karbonmonoksit zehirlenmesi

Cenazelerin teşhis edilmesiyle alakalı bir sorun yaşanıp yaşanmadığının da sorulması üzerine Yıldız, “Herhangi darp ve grizu söz konusu olmadığından yanık söz konusu değil. İşçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı bu ölümü yaşadılar, bu şehitlik mertebesine ulaştılar. Bu rakamların belli spekülatif rakamlarla örtüşüyor olması onları haklı çıkartmaz. Bu çok ciddi bir iş tek tek üç dört kademeden geçe sayılarla beraber bunu paylaşıyoruz. Bazı eleştiriler oldu ‘bu rakamları geç mi paylaşıyorsunuz’ diye. Biz hiç bir işçi kardeşimizin sıhhatiyle veya ölümüyle alakalı fazla rakam kullanamayız. Bunlardan emin olduktan sonra kullanmamız lazım. O yüzden bu hassasiyetimizi korumaya devam edeceğiz” dedi.

Bakan Yıldız, bir soru üzerine ise madende karbonmonoksit gazının tamamen temizlenmediğini, tersine havalandırmanın yapıldığını söyledi. Yıldız, galerilerin bazı noktalarında karbonmonoksit gazının yoğun olduğunu, bazı noktalarda da bu yoğunluğun az olduğunu kaydetti.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.