24 Haziran seรงimleri รถncesinde zor durumda olduฤuna dair bazฤฑ iddialar รผzerine aรงฤฑklama yapmak zorunda kalan Aฤaoฤlu ลirketler Grubu, varlฤฑk satฤฑp stratejik ortak arayacak.
Faiz ve dรถviz kurlarฤฑnฤฑn arttฤฑฤฤฑ bir ortamda hemen hemen bรผtรผn sektรถrlerde durgunluk gรถzlemlediฤini belirten Aฤaoฤlu ลirketler Grubu’nun patronu Ali Aฤaoฤlu, inลaat sektรถrรผ iรงin de durumun farklฤฑ olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Kendi ifadesiyle “reytingi yรผksek” bir kiลi olduฤu iรงin inลaat sektรถrรผndeki durgunluktan en รงok etkilenenlerden biri olduฤu yรถnรผnde sรถylentiler รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ ifade eden Aฤaoฤlu bu iddialarฤฑ yalanladฤฑ: “Banka borรงlarฤฑmฤฑzla kฤฑyasladฤฑฤฤฑmฤฑzda varlฤฑklarฤฑmฤฑz รงok daha yรผksek. Satฤฑลlarฤฑn durgunlaลtฤฑฤฤฑ bu dรถnemden en gรผรงlรผ รงฤฑkacak ลirketlerden biriyiz. Biraz fedakarlฤฑk yaparak bu dรถnemi geride bฤฑrakacaฤฤฑz.”
Aฤaoฤlu ลirketler Grubu Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Aฤaoฤluโnun kastettiฤi fedakarlฤฑklarฤฑn baลฤฑnda biraz fiyat indirirerek varlฤฑk satฤฑลฤฑ yapmak geliyor. Grubun toplam banka borรงlarฤฑnฤฑn aktiflere oranฤฑnฤฑn yรผzde 9,4 seviyesinde olduฤunu kaydeden Aฤaoฤlu, 2018 sonunda bu oranฤฑ yarฤฑya indirmeyi amaรงladฤฑklarฤฑnฤฑ, bu รงerรงevede aktiflerde yรผzde 4-5 oranฤฑnda satฤฑล planladฤฑklarฤฑnฤฑ belirtti.
STRATEJฤฐK ORTAKLIฤA SICAK
Aฤaoฤlu stratejik ortaklฤฑklara da sฤฑcak bakฤฑyor. Banka borรงlarฤฑnฤฑn ฤฐstanbul Finans Merkeziโnin planlanandan uzun sรผrmesi nedeniyle oluลtuฤunu, projeye ลu ana kadar 400 milyon dolar yatฤฑrฤฑm yaptฤฑklarฤฑnฤฑ belirtiyor ve ekliyor: “ฤฐki kez projeye yabancฤฑ ortak alma giriลimimiz oldu. Biri Rus uรงaฤฤฑnฤฑn dรผลรผrรผlmesine, biri de Katar krizinin patladฤฑฤฤฑ dรถneme denk geldi. Ancak hala stratejik ortak alma fikrine sฤฑcak bakฤฑyoruz.”
2016โya kadar bilanรงolarฤฑnda banka kredilerinin sฤฑfฤฑr olduฤunu kaydeden Aฤaoฤlu, finans merkezi nedeniyle borรงlanmaya gitmek zorunda kaldฤฑklarฤฑnฤฑ belirtti. Aฤaoฤlu, “ฤฐlk 3-4 yฤฑl รถzkaynak yatฤฑrฤฑmฤฑ yaptฤฑk. Toplam 400 milyon dolarlฤฑk yatฤฑrฤฑmฤฑn sadece 110 milyon dolarlฤฑk kฤฑsmฤฑnฤฑ banka kredisi olarak kullandฤฑk. 2016 ve 2017 yฤฑllarฤฑnda kullandฤฑฤฤฑmฤฑz bu kredinin faiz yรผkรผnรผ taลฤฑmamak iรงin tamamฤฑnฤฑ kapattฤฑk” dedi.
2015โte yรผzde 20โye yaklaลan konut fiyat artฤฑลlarฤฑ Nisan ayฤฑ itibariyle yรผzde 10โlar seviyesine indi. Konut sektรถrรผnรผn motoru olan ฤฐstanbulโda ise yavaลlama รงok daha ลiddetli. ฤฐstanbulโda yฤฑllฤฑk fiyat artฤฑลฤฑ hฤฑzฤฑ Nisan sonunda yรผzde 3,80 dรผzeyinde gerรงekleลti. (Bloomberght)







