'AK Parti propaganda için Turkcell'in uygulamasıyla anlaştı, sanal odalar kuracaklar'

'AK Parti propaganda için Turkcell'in uygulamasıyla anlaştı, sanal odalar kuracaklar'

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, AK Parti'nin dijital zeminde propaganda yapmak için Turkcell'in görüntü, sohbet ve anlık mesajlaşma uygulaması BİP'le anlaştığını ileri sürdü.

A+A-

Muharrem Sarıkaya, "AK Parti propaganda yöntemini belirledi: Her bölgede her gün sanal miting" başlığıyla yayımlanan yazısında "İnternetin yaygınlaşması batılı ülkelerde siyasetçilerin farklı propaganda modellerine yönelmesine yol açarken, Türkiye’de bir şeyler sürekli yanlış gitti. Türk siyaseti sanal miting konusunda bir başarılı olamadı" ifadesini kullandı.

"İlk deneyen CHP oldu, ancak başarılı olamadı; AK Parti ise ilk ciddi denemesini 2014 Mart’ındaki yerel seçimde 30 büyükşehir için uyguladı" diyen Sarıkaya, sözlerine AK Parti bu seçimde de dijital platformları kullanmakta kararlı. Birkaç gündür de AK Parti'de konuyla ilgili Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'ın başkanlığında çalışmasını yürütülüyor. Sosyal bilimciler, psikologlar ve siyaset bilimcilerin katılımı ile yapılan toplantılarda, geçmişte olduğu gibi yaklaşan sandığın psikolojisini anlamaya çalışmanın ötesinde bir zemin tercih edilmiş. 'Siyasetin her aşaması sosyal ağlarda akışkan ve anlık üretiliyor; buna uygun propaganda modelini geliştirmeliyiz' bakışı esas alınmış. AK Parti seçimde 2 yol uygulamayı hedefliyor" diye devam etti.

Sarıkaya şunları kaydetti:

— İlki televizyonlar, radyolar, internet siteleri, gazeteler, billboardlarda sürekli yer alıp seçmenin ötekini düşünmesine fırsat tanımayan klasik yöntem. Diğeri de bu seçimde ilk kez uygulanacak dijital zeminde interaktif olarak propagandayı hedefleyen, her il, hatta mahalle için ayrı sanal odaların oluşturulduğu model. Buna göre bir bölgede hangi konu önem arz ediyor ve tartışılıyorsa, lokal odaklı propagandanın gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Eğer bir mahallede yol bozukluğu veya çöp sorunu ya da elektrik kesintisi en çok tartışılan konu ise bunun çözümüne yönelik politika geliştirilmesi ve belediye başkan adayının da sanal ortamda çözüm modellerini aktaracağı yapılanmaya gidiliyor.

- Böylece bir yandan ülkenin genelinde uygulanacak propagandada ana akım medya araçları kullanılırken, internet siteleri veya sanal odalar aracılığıyla "yerel güç" diye tanımlanan sanal odaların, portalların devreye sokulması hedeflenmiş. AK Parti bunun için de Turkcell'in görüntü, sohbet ve anlık mesajlaşma uygulaması BİP ile anlaşma yapmış; sanal odaların bu uygulama üzerinden kurulmasına karar verilmiş.

— Ancak yapılan araştırmada AK Parti seçmeni için ciddi sorun teşkil eden bir durumla da karşılaşılmış. Araştırma sonucunda AK Parti yönetici ve bir grup seçmeninin "kümelenme etkisinin" aynı çevrede kaldığı, öteki kümlere ulaşamadığı görülmüş. Yani AK Partili seçmen, sanal ortamda AK Partili seçmene propaganda yapar hale gelmiş. Sadece kendi çevresini takip edip, kendi mesajlarını birbirine retweet ettiği, öteki kümeleri takip ve ulaşmakta başarısız kaldığı görülmüş. Bunu aşmak, kümelenme etki çarpanını arttırmak, AK Partililer dışındaki öteki kümelere de ulaşabilmek için yeni yöntemlerin geliştirilmesi üzerinde durulmuş.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.