Ak Yatฤฑrฤฑm, YKBNK-Yapฤฑ Kredi Bankasฤฑ iรงin hedef fiyatฤฑnฤฑ 35 TL’den 40,4 TL’ye, tavsiyesini “nรถtr” den “endeks รผstรผ getiri”ye yรผkseltti. Raporda ลu satฤฑrlara yer verildi:
Son รผรง รงeyrekte faaliyet performansฤฑnda yaลanan sert bozulmanฤฑn ardฤฑndan Yapฤฑ Kredi iรงin en kรถtรผ dรถnemin geride kaldฤฑฤฤฑnฤฑ ve 2024โรผn ikinci yarฤฑsฤฑndan itibaren รถzkaynak getirisinin yฤฑllฤฑk ortalama enflasyonun รผzerinde olacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyoruz. Hisse iรงin 12 aylฤฑk fiyat hedefimizi %15 artฤฑลla hisse baลฤฑna 40,40 TLโye yรผkselttik. Bu artฤฑล model gรผncellemesini, 100 baz puanlฤฑk dรผลรผลle %20 olan risksiz getiri beklentisinin etkisini ve hesaplama ufkunun iki รงeyrek รถtelenme etkisini iรงeriyor. Yatฤฑrฤฑm gรถrรผลรผmรผzรผ de %40 getiri potansiyeli ile โEndeksin รzerinde Getiriโ olarak bir kademe arttฤฑrฤฑyoruz.
โ Bankanฤฑn 2024/6 net kรขrฤฑ, banka iletiลimine paralel รถnceki yฤฑla gรถre %28 azaldฤฑ ve รถzkaynak getirisi 2023’teki %46,1 ile sektรถr zirvesinden %19,2 ile รถzel banka ortalamasฤฑnฤฑn (%29,2) altฤฑna dรผลtรผ. Bu dรผลรผล รถncelikle bankanฤฑn bilanรงo yapฤฑsฤฑnฤฑn faiz artฤฑล sรผrecine daha duyarlฤฑ yapฤฑsฤฑ nedeniyle net faiz marjฤฑnฤฑn rakiplere gรถre daha belirgin zayฤฑflamasฤฑndan kaynaklandฤฑ.
โ 2024/6โdaki zayฤฑf performansฤฑn ardฤฑndan Yapฤฑ Kredi (i) 2024 net faiz marjฤฑnda daralma beklentisini 100 baz puandan 350 baz puana รงฤฑkardฤฑ; (ii) net komisyon geliri bรผyรผme tahminini %80 รผzeri artฤฑลtan %100 รผzeri artฤฑลa yรผkseltti (2024/6โda %187 artฤฑล); (iii) faaliyet gideri artฤฑล tahminini azami %80’den azami %65’e dรผลรผrdรผ (2024/6’da %76) ve (iv) net kredi risk maliyeti beklentisini 100 baz puandan 75 baz puana indirdi. (2024/6’da 25 baz puan). Banka รถzkaynak getiri beklentisini de bu kapsamda %25-29 aralฤฑฤฤฑna dรผลรผrdรผ.
Banka perakende segmentinde takipe dรถnรผลรผmlerde hฤฑzlanmanฤฑn baลladฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti. Ticari kredilerde de olasฤฑ bozulmanฤฑn bรผyรผklรผฤรผnรผn parasal ve mali sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmanฤฑn boyutuna baฤlฤฑ olacaฤฤฑ vurgulandฤฑ. Yapฤฑ Kredi ekonomide ฤฑlฤฑmlฤฑ bir yavaลlama รถngรถrรผyor ve politika faizi indirimlerinin 2024’รผn dรถrdรผncรผ รงeyreฤinden itibaren baลlamasฤฑnฤฑ bekliyor.
โ Bankalar iรงin enflasyon muhasebesi, finansal raporlama amaรงlฤฑ 2025’te ve vergi hesaplamasฤฑ iรงin bir yฤฑl sonra 2026’da baลlayacak. Ancak son zamanlarda, ekonomi yรถnetiminin enflasyon muhasebesinin bankalarฤฑn sermaye gereksinimleri รผzerindeki etkisini gรถzden geรงirdiฤine dair haberler รงฤฑktฤฑ. Ekonomi yรถnetiminin enflasyonu dรผลรผrmedeki hedefleri gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda, bu geรงiล sรผrecinden vazgeรงilmesinin de ihtimal dahilinde olabileceฤi sรถylenebilir.

โ Bu raporla bankaya iliลkin net kar tahminlerimizi 2024 iรงin %31 ve 2025 iรงin %7 oranฤฑnda dรผลรผrdรผk. Deฤiลiklik sonrasฤฑ Yapฤฑ Kredi’nin 2024โรผn ikinci yarฤฑsฤฑnda ilk altฤฑ ayฤฑn iki katฤฑndan fazla kรขr etmesini ve yฤฑlฤฑ 54,8 milyar TL net kรขr ile tamamlamasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Faiz indirimlerinin ve fiyatlamanฤฑn gรผรง kazanmasฤฑyla bankanฤฑn 2025โde %94 ve 2026โda %29 civarฤฑ net kรขr artฤฑล saฤlamasฤฑnฤฑ bekliyoruz Dolayฤฑsฤฑyla รถzsermaye getirisinin 2024โte %29, 2025’te %40, 2026’da %36 civarฤฑnda olmasฤฑnฤฑ bekliyoruz.
2024/6 sonrasฤฑ kรขrlฤฑlฤฑkta toparlanma
โ Yapฤฑ Kredi 2ร24’te 2,5 milyar TL net faiz zararฤฑ ve -%1,3 net faiz marjฤฑ kaydetti. Bu sonuรงla, 2024/6 net faiz marjฤฑ (2023โe gรถre) 500 baz puan gerileyerek %0,3 oldu. Dรผลรผล benzer banka gurubundaki ortalama 330 baz puan dรผลรผลรผ ve bankanฤฑn 100 baz puan yฤฑllฤฑk dรผลรผล รถngรถrรผsรผnรผ geรงti. Diฤer faktรถrlerin yanฤฑ sฤฑra, (i) faiz artฤฑrฤฑm sรผrecinin baลlangฤฑcฤฑnda ortalama durasyonun diฤer bankalara gรถre daha uzun olmasฤฑ, (ii) Mรผลteri kazanฤฑmฤฑna dรถnรผk ek maliyetler ve (iii) Yapฤฑ Krediโnin rakiplerine gรถre oransal daha yรผksek yatฤฑrฤฑm yaptฤฑฤฤฑ TรFE tahvilerin getirisinin รถnceki iki yฤฑla gรถre gerilemesi bu sonuรงta etkili oldu.

โ Net faiz gelirinde 2024/6’da 2023’e gรถre keskin daralma, swap fonlama maliyetinin (2023/6’da 2,1 milyar TL gelire karลฤฑlฤฑk) 2024/6’da 36,7 milyar TL’ye yรผkselmesinden kaynaklandฤฑ. Banka aรงฤฑklamasฤฑndan anladฤฑฤฤฑmฤฑza gรถre bu dramatik deฤiลim 2023โteki daha dรผลรผk swap tutarฤฑ ve o dรถneme รถzgรผ geรงici koลullardan kaynaklandฤฑ. Swap maliyet deฤiลimin 2023โe gรถre NIM erimesindeki etkisini -400 baz puan civarฤฑnda hesaplฤฑyoruz. Bankanฤฑn รถngรถrรผlerine dayanarak swap hacmi ve maliyet dรผลรผลรผyle birlikte swap giderinin 3ร24โde 11,3 milyar TL olmasฤฑnฤฑ (bankanฤฑn beklentisi 10 milyar TL) bekliyoruz.
โ Yapฤฑ Kredi, รถzel sektรถr emsalleri arasฤฑnda 2024/6 dรถneminde en dรผลรผk TL kredi getirisi ve en yรผksek TL mevduat maliyetine sahip olmasฤฑyla dikkat รงekti. Ancak bankanฤฑn vadesiz mevduat payฤฑnda benzerleri arasฤฑnda en รถnde olmasฤฑ kredi mevduat getiri makasฤฑndaki daralmayฤฑ ฤฑlฤฑmlฤฑ dรผzeyde tuttu. Banka yรถnetimi Haziranโdan itibaren sektรถr ortalamasฤฑna kฤฑyasla yeni kullandฤฑrฤฑlan kredilere 250 baz puan daha yรผksek ve yenilenen mevduata 140 baz puan daha dรผลรผk faiz uygulandฤฑฤฤฑna dikkat รงekti. Fiyatlama avantajฤฑ ve TCMB faizinde dรผลรผลle birlikte net faiz marjฤฑnฤฑn, bankanฤฑn รถngรถrรผleri paralelinde 4ร24’te kademeli olarak %4,5’e yรผkseleceฤini ve 2024 iรงin %2,1 dรผzeyinde olacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyoruz (bankanฤฑn gรผncel 300 baz puan net faiz marjฤฑ daralma beklentisine paralel).
โ Gรผรงlรผ tahsilatlar ve standart kredilerdeki bazฤฑ karลฤฑlฤฑk iptalleri, Yapฤฑ Kredi’nin 2ร24’te net faiz geliri erozyonunu bir รถlรงรผde telafi etti. Ancak toplam karลฤฑlฤฑklarฤฑn brรผt kredi hacmine oranฤฑ 90 baz puanlฤฑk dรผลรผลle benzer banka ortalamasฤฑnฤฑn bir miktar altฤฑna; %3,5โe geriledi. Buna karลฤฑlฤฑk Yapฤฑ Kredi ayrฤฑlan karลฤฑlฤฑk oranฤฑnฤฑn orta vadede aktif kalitesinde bozulma beklenen teminatsฤฑz tรผketici kredileri ve kredi kartlarฤฑ segmentinde arttฤฑฤฤฑna dikkat รงekti.
โ Yapฤฑ Kredi perakende ve KOBฤฐ kredilerinde takibe intikallerin hฤฑzlanmaya baลladฤฑฤฤฑnฤฑ, kurumsal tarafta da parasal ve mali daralmanฤฑn koลullarฤฑna baฤlฤฑ olarak 2025โte gecikmeli bir bozulmanฤฑn baลlayabileceฤini dรผลรผnรผyor. Bankaโnฤฑn 2024/6โda kredi risk maliyeti 25 baz puan oldu. Banka ikinci yarฤฑdaki hฤฑzlanma ile 2024 yฤฑlฤฑ iรงin kredi risk maliyetini 50 baz puan civarฤฑ รถngรถrรผyor. Modelimizde 2024 iรงin banka รถngรถrรผsรผnรผ aldฤฑk. Banka yรถnetimi 2024’tekinin รผzerinde olacaฤฤฑnฤฑ belirtmek dฤฑลฤฑnda 2025 kredi risk maliyetine dair รถngรถrรผ paylaลmadฤฑ. 2025 ve 2026โda kredi risk maliyetinin 125 baz puan olacaฤฤฑnฤฑ varsaydฤฑk.
โ Net รผcret ve komisyonlar 2024/6 dรถneminde Yapฤฑ Kredi Bankasฤฑ’nda รถzel bankalarฤฑn ortalamasฤฑna paralel yฤฑllฤฑk bazda %187 oranฤฑnda arttฤฑ. Artฤฑล รถzellikle enflasyonun etkisiyle harcamalardaki bรผyรผme ve TCMB faizindeki artฤฑลtan kaynaklandฤฑ. Yapฤฑ Kredi bu kalemde 2024 yฤฑlฤฑ bรผyรผmesinin %100โรผ geรงmesini รถngรถrรผyor. Talepte bir miktar yavaลlama ve muhtemel faiz indirimleri ile birlikte net รผcretlerin 2025 ve 2026โda sฤฑrasฤฑyla %31,5 ve %19 olarak รถngรถrdรผฤรผmรผz yฤฑllฤฑk ortalama enflasyona yakฤฑnsamasฤฑnฤฑ bekleriz.
โ Yapฤฑ Kredi 2024 iรงin faaliyet gideri artฤฑล tahminini ise azami %80โden azami %65โe indirdi. Modelimizde faaliyet giderlerinin 2024, 2025 ve 2026 yฤฑllarฤฑ iรงin yฤฑllฤฑk ortalma TรFE artฤฑลฤฑna yakฤฑn dรผzeylerde %60, %34 ve %18 olmasฤฑnฤฑ รถngรถrรผyoruz.
Deฤerleme
Bankalar iรงin, gelecekteki artฤฑk gelirlerin hisse senedi deฤeri รผzerindeki etkisini yansฤฑtmak amacฤฑyla artฤฑk gelir deฤerlemesini kullanฤฑyoruz. Bu gรผncellemede risksiz faiz oranฤฑnฤฑ 7 yฤฑllฤฑk tahmin ufku iรงin 100 baz puan dรผลรผrerek %20’ye indirdik ve tahmin dรถnemi sonu iรงin %12 olarak aldฤฑk. รzsermaye risk primini tahmin ufku iรงin %5,5, son dรถnem iรงin ise %5,0 olarak belirledik. Son olarak betayฤฑ son beล yฤฑlฤฑn haftalฤฑk getirilerine gรถre 1,12x olarak hesapladฤฑk. Bรถylece Yapฤฑ Kredi iรงin รถzsermaye maliyeti tahmin ufku iรงin %26,1 ve terminal dรถnem iรงin %17,0 (beta @1,0x ile) olmaktadฤฑr.
Modelimiz hisse baลฤฑna 12 aylฤฑk fiyat hedefini 40,40 TL olarak hesapladฤฑ. Bu da 12 ay ilerisi iรงin fiyat/defter deฤeri oranฤฑnฤฑn ลu anda 1,2x, bir yฤฑl sonra ise 0,84x olduฤunu gรถsteriyor. Deฤerlememiz, (i) devam eden enflasyonla mรผcadele sรผrecinin baลarฤฑsฤฑna, (ii) kredi kuruluลlarฤฑnฤฑn not artฤฑลlarฤฑnฤฑn รผlke notu ‘yatฤฑrฤฑm yapฤฑlabilir’ seviyeye doฤru gelecek ลekilde hฤฑzlanmasฤฑna ve dolayฤฑsฤฑyla (iii) CDS oranฤฑnฤฑn mevcut 280 baz puanฤฑn altฤฑna belirgin ve kalฤฑcฤฑ ลekilde gelmesine baฤlฤฑ olarak yukarฤฑ yรถnlรผ potansiyel taลฤฑyor. รte yandan, net faiz marjฤฑnฤฑn ek sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma รถnlemlerine uzun sรผre ihtiyaรง duyulmasฤฑ ve/veya ekonomide keskin bir yavaลlama durumunda varlฤฑk kalitesinde beklenmeyen bir bozulma olmasฤฑ halinde aลaฤฤฑ yรถnlรผ risk taลฤฑyor.
Dรผลen reel รถz kaynak getirilerine baฤlฤฑ olarak borsada iลlem gรถren Tรผrk รถzel sektรถr bankalarฤฑnฤฑn 1 yฤฑllฤฑk ileriye dรถnรผk F/DD รงarpanlarฤฑ ortalamasฤฑ 2015 ortasฤฑndan 2021’e kadar keskin bir dรผลรผล gรถsterdi. Banka รงarpanlarฤฑnda belirgin toparlanma ise 2022 ortasฤฑndan baลladฤฑ. Son iki yฤฑlda banka endeksi dolar bazฤฑnda %230 deฤer kazanฤฑrken, BIST-100 endeksi dolar bazฤฑnda %110 yรผkseldi. Bu deฤer artฤฑลlarฤฑ bankalarฤฑn F/DD รงarpanlarฤฑnฤฑ (son รผรง aylฤฑk gerileme รถncesi) ortalama 1,1xโe kadar yรผkseltti. Bankalar 1,2x รงarpan ortalamasฤฑnฤฑn รผzerini enflasyonun tek haneli, kredi notunun yatฤฑrฤฑm yapฤฑlabilir dรผzeye doฤru yรผkseldiฤi ve รถzkaynak getirisinin gรผรงlรผ seyrettiฤi 2014 รถncesi dรถnemde gรถrdรผler. ลimdilik bu seviyeye deฤerlenme iรงin erken olabilir. Ancak, bankalarda son deฤer kayฤฑplarฤฑ sonrasฤฑ 12 aylฤฑk yatฤฑrฤฑm dรถnemi รผzerinden 1,0x F/DD รงarpanฤฑ ile makul getiriler bulunuyor.
Yapฤฑ Kredi hisse fiyatฤฑ sonuรงsuz kalan yabancฤฑ banka satฤฑล gรถrรผลmelerinin sรผrdรผฤรผ 22 Mayฤฑsโtaki zirvesinin %27 aลaฤฤฑsฤฑnda iลlem gรถrรผyor. Hissenin son bir yฤฑllฤฑk getirisi ise %86 banka endeksinin hafif altฤฑnda kaldฤฑ. Kapanฤฑล fiyatฤฑ รผzerinden bankanฤฑn 1 yฤฑllฤฑk F/DD oranฤฑnฤฑ (2025/9 tahmini defter deฤeri ile) 0.84x olarak hesaplฤฑyoruz (Mayฤฑs ayฤฑndaki zirve 1,23x). Banka iรงin 12 aylฤฑk fiyat hedefimizin ima ettiฤi 1 yฤฑllฤฑk F/DDโyi de 0.84x olarak hesaplฤฑyoruz.
Yapฤฑ Kredi’nin benzer bankalar grubundaki piyasa deฤeri aฤฤฑrlฤฑฤฤฑ son รผรง yฤฑlda รถnemli รถlรงรผde artฤฑล gรถsterdi ancak Nisan ortasฤฑndan bu yana keskin bir dรผลรผล yaลadฤฑ. Bankanฤฑn piyasa deฤeri payฤฑ benzer bankalar toplam piyasa deฤeri iรงerisinde %18 ile 2020 ortasฤฑndan bu yana en dรผลรผk seviyede bulunuyor. Gรถrรผลรผmรผze gรถre bu aynฤฑ zamanda hisse fiyatฤฑndaki gรถreceli aลaฤฤฑ yรถnlรผ riski de sฤฑnฤฑrlฤฑyor.







