Akaryakıta zam EPDK'yı kızdırdı

Akaryakıta zam EPDK'yı kızdırdı

Benzin ve motorinde avan fiyat uygulamasının son ermesinden sonra dağıtım şirketlerinin yaptığı zam EPDK'nın tepkisine neden oldu.

A+A-

Benzin ve motorinde avan fiyat uygulamasının son ermesinden sonra dağıtım şirketlerinin yaptığı zamlar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK)  tepkisine neden oldu. Zaman gazetesinde yer alan habere göre EPDK'da tavan fiyat uygulamasına yeniden geçilmesi gündemde

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) benzin ve motorine uyguladığı iki aylık tavan fiyat önceki gün sona erdi. Uygulamanın sona ermesiyle, benzin ve motorin fiyatları yükselişe geçti. Bazı dağıtım şirketlerinin benzin-motorin fiyat artışı (katkılı-katkısız ürün) litrede 13 kuruşa kadar çıktı.

Tavan fiyatın hemen sonrası, akaryakıt dağıtım şirketlerinin zam yapması, EPDK’nın tepkisine sebep oldu. Kurul kaynaklarından alınan bilgiye göre, benzin ve motorin fiyatlarındaki artışın devam etmesi halinde yeni bir tavan fiyat gündeme gelecek. Üst kurul kaynakları, tavan fiyat için inceleme-takip sürecinin başladığı bilgisini verdi. Kurulun gelecek hafta konuyu gündeme alacağı belirtiliyor. Kurul, kuruluşundan bu yana akaryakıt sektörüne yönelik iki kere tavan fiyat uygulaması yaptı.

EPDK, iç pazarda akaryakıt fiyatlarını mevzuat gereği en yakın erişilebilir uluslararası piyasa fiyatlarına göre izliyor. Bunun için Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa olmak üzere 4 ülke belirlendi. Kurul, bu ülkelerdeki ürün fiyatları ve nihai bileşenleri anlık takip ediyor. Türkiye ile bu ülkelerin fiyatları karşılaştırılıyor. Anormal sapma durumlarında üst kurul piyasada faaliyet gösteren şirketleri, sözlü veya yazılı uyarıyor. Akaryakıt dağıtım şirketleri, uyarılara karşın ürün fiyatlarında herhangi bir iyileştirmeye gitmezse kurul mevzuat gereği tavan fiyat uygulaması başlatıyor. Kurul, bir seferde en fazla 2 aylık süreyle tavan fiyat uygulayabiliyor. EPDK, fiyatların baz alındığı 4 ülkeden İspanya ve Yunanistan’ı listeden çıkartarak, bu ülkelerin yerine Almanya ve İngiltere’yi dahil etmişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.