AKP tek başına hükümeti kuramıyor

AKP tek başına hükümeti kuramıyor

Metropoll'ün son araştırmasında AKP'nin oy oranı yüzde 41.7 ile tek parti hükümeti kurmaya yetmiyor

A+A-

 Kamuoyu araştırma şirketi Metropoll'ün son araştırmasında AKP'nin oy oranı yüzde 41.7 ile tek parti hükümeti kuramayacağına işaret ederken, CHP'nin oy oranı yüzde 25.5, MHP'nin yüzde 15.7, HDP'nin ise yüzde 14.7 seviyesinde görünüyor.

Metropoll tarafından 14-16 Ağustos tarihleri arasında 2,520 kişi ile yapılan araştırmanın 0.95 güven sınırları içinde 1.95 hata payı yüz yüze anket yöntemiyle yapıldığı belirtildi.

Reuters ile de paylaşılan söz konusu araştırmanın sonuçlarına göre AKP'nin sandalye sayısı 259, CHP'nin 133, HDP'nin 84, MHP'nin ise 74 oluyor. Bu durumda AKP tek başına hükümet kurma çoğunluğunu yine elde edemezken, HDP ise milletvekili sayısı açısından üçüncü parti konumuna yükseliyor.

Metropoll Yönetim Kurulu Başkanı Özer Sencar araştırmasının girişinde şu değerlendirmede bulundu:

"Bugün itibariyle erken seçimlerin 7 Haziran'dan çok farklı bir siyaset tablosu üretmeyeceği görülüyor. Türk siyasetinde bir günün bile çok uzun bir zaman dilimi olabileceğini yine de unutmamak gerekiyor. Ülke gündemi sadece koalisyon ve erken seçimler değil. Güneydoğu'da şiddetin yeniden döndüğü, her gün terör eylemlerinin yapıldığı, buna son derece sert ve şiddetli operasyonlarla karşılık verildiği görülüyor. Siyaset ve toplum yeniden yoğun ve yaygın bir şiddet ortamıyla test ediliyor."

Sencar, Reuters'a yaptığı açıklamada ise doğuda PKK ile çatışmaların ve akabinde ölümlerin artmasının AKP'nin oylarını düşüreceğine inandığını belirterek, "Olayların artması daha önce HDP'ye oy vermeyen Kürtleri de bir araya getirerek, HDP'nin oylarını artıracaktır" dedi.

Sencar, HDP'ye oy veren Kürtler dışındaki seçmenlerden eğilimlerini değiştirenlerin sayısının ise çok az olduğunu söyleyerek, bu kesimden belki çok azının HDP'nin barajı kesin geçtiğini görerek CHP'ye yönelebileceğini kaydetti.

Sencar, Erdoğan'ın geçen seçimdeki gibi çok sık miting düzenlemesinin de AKP'nin lehine olmayacağını aksine oyunu düşüreceğini ifade etti.

Haziran'da yapılan genel seçimde 550 sandalyeli TBMM'de AKP yüzde 40.87 oy ile 258 milletvekili çıkarırken, CHP yüzde 24.95 oy ile 132, MHP yüzde 16.29, HDP ise yüzde 13.12 oy ile 80'er sandalye kazanmışlardı. CHP'nin sandalye sayısı bir istifayla 131'e geriledi.

Yüksek Seçim Kurulu erken seçimin 1 Kasım'da yapılacağını açıkladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.