AKP'den bir milletvekili daha istifa etti

AKP'den bir milletvekili daha istifa etti

AKP İstanbul Milletvekili Muhammed Çetin, ihraç istemiyle disipline sevk edilmesinin ardından partisinden istifa etti

A+A-

AKP İstanbul Milletvekili Muhammed Çetin, ihraç istemiyle disipline sevk edilmesinin ardından partisinden istifa etti. Çetin'in istifasıyla AKP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 319'a geriledi; bağımsız milletvekillerinin sayısı ise 13'e yükseldi.

Kesin ihraç istemiyle 16 Ocak'ta AKP Disiplin Kurulu'na sevk edilen Çetin, 17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine yapılan soruşturmalarla ilgili olarak parti disiplinine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti. TBMM'de CHP'nin halen 134, MHP'nin 52, BDP'nin 26 ve HDP'nin 4 milletvekili bulunuyor.

Çetin'in istifası ile birlikte AKP'de son iki ay içinde, Çevre eski Bakanı Erdoğan Bayraktar da dahil olmak üzere toplam sekiz milletvekili istifa etmiş oldu. Dershanelerin kapatılmasına karşı çıkan AKP Kütahya Milletvekili İdris Bal, partisinin kendisini disiplin kuruluna ihraç etmesiyle 30 Kasım'da istifa etti. AKP İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de dershanelerin kapatılmasına karşı çıkan bir yazılı açıklama ile 16 Aralık'ta partisinden istifasını duyurdu.

17 Aralık'ta başlayan operasyonun ardından ise oğulları gözaltına alınan AKP'li bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar, 25 Aralık'ta bakanlıktan istifa ettiler. Bayraktar'ın çıktığı canlı yayında sadece bakanlık görevinden değil, AKP'den ve milletvekilliğinden de istifa ettiğini açıklamasına rağmen, yazılı dilekçesi henüz işleme konmadı.

Aynı gün, İçişleri eski bakanı İdris Naim Şahin de yazılı bir açıklama yaparak, partisinden ayrıldığını açıkladı. Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Milletvekili Haluk Özdalga ve İzmir Milletvekili Erdal Kalkan da, hükümetin yolsuzluk operasyonuna yaklaşımlarını eleştirmeleri üzerine parti disiplin kuruluna sevk edildiler. Üç milletvekili bunun üzerine istifa kararı aldı.

AKP Burdur Milletvekili Hasan Hami Yıldırım da, partisinin 17 Aralık soruşturmasıyla ilgili izlediği politikayı anlamakta zorluk çektiğini belirterek 31 Aralık'ta partisinden istifa etti. Böylelikle 30 Kasım'dan bugüne kadar geçen sürede AKP'den eski Çevre Bakanı Bayraktar da dahil olmak üzere sekiz milletvekili istifa etmiş oldu.

Erdoğan Bayraktar'ın partiden istifa dilekçesinin, halen bekletildiği AKP Grup'tan TBMM Başkanlığı'na iletilmesi ve işleme konması durumunda AKP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 318'e düşecek.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.