Son dรถnemki pek รงok tartฤฑลmanฤฑn odaฤฤฑnda yer alan Z Kuลaฤฤฑ siyasetin de hedef kitlesinde bulunuyor. Gerek iktidar gerekse muhalefet cephesi, seรงim kampanyalarฤฑndan sosyal etkinliklere dek Z Kuลaฤฤฑnฤฑ kadrajฤฑna alฤฑyor. Sayฤฑsฤฑ azฤฑmsanmayacak hale gelen bu kuลaฤฤฑn รถnรผmรผzdeki seรงimlerde sandฤฑฤa etkisi ise iktidar ve muhalefet aรงฤฑsฤฑndan belirleyici faktรถrlerin baลฤฑnda geliyor.
BirGรผn’รผn haberine gรถre seรงimlerin 2023โte gerรงekleลmesi durumunda tahminlere gรถre 65 milyon kayฤฑtlฤฑ seรงmenin yaklaลฤฑk 7 milyonu ilk kez oy kullanacak. 1996 ve sonrasฤฑ doฤanlarฤฑ ifade eden Z Kuลaฤฤฑโnฤฑn toplam oy potansiyeli ise 9 milyonun รผzerinde. Buna gรถre ZKuลaฤฤฑโnฤฑn oy oranฤฑ yรผzde 13โlerden 16โlara kadar รงฤฑkacak. Bu oran, muhalefetin ilgisini Z Kuลaฤฤฑโna yรถneltirken, genรง kuลaklarฤฑ yakalayamayan iktidar blokunu korkutuyor.
Z Kuลaฤฤฑโnฤฑn muhalif eฤilimlerinin oldukรงa gรผรงlรผ olduฤu biliniyor. Neredeyse tรผm kamuoyu yoklamalarฤฑ da bu durumu ispatlฤฑyor. Genรงlerin iล bulma kaygฤฑsฤฑ, sosyal medya baลta olmak รผzere iktidarฤฑn kฤฑsฤฑtlamalarฤฑ, geleceksizlik gibi pek รงok neden, Z Kuลaฤฤฑโnฤฑ Cumhur ฤฐttifakฤฑโndan uzaklaลtฤฑrฤฑyor. รstelik iktidara yakฤฑnlฤฑฤฤฑyla bilinen araลtฤฑrma ลirketleri bile bu gerรงeฤi gizleyemiyor.
AKP KARARSIZLARIN BฤฐLE GERฤฐSฤฐNDE KALDI
Son olarak Eylรผl-Ekim 2021 genel seรงim araลtฤฑrmasฤฑ yapan ORC Araลtฤฑrmaโnฤฑn ortaya รงฤฑkardฤฑฤฤฑ sonuรงlar da benzer eฤilimler gรถsterdi. Araลtฤฑrma kapsamฤฑnda โZ Kuลaฤฤฑโ diye tanฤฑmlanan gruptan katฤฑlฤฑmcฤฑlara รงeลitli sorular yรถneltildi. Ankete gรถre Z Kuลaฤฤฑโnda CHP aรงฤฑk ara birinci รงฤฑkarken, AKP ise oransal bazda kararsฤฑzlar ve oy kullanmayacaklarฤฑn bile altฤฑnda yer aldฤฑ.
ORCโnin 1997 ile 2005 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda doฤan kiลilerle yaptฤฑฤฤฑ ankette yรถneltilen, โBu pazar genel seรงim olsa hangi partiye oy veririsinizโ sorusuna katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 33,8โi CHP yanฤฑtฤฑnฤฑ verirken AKPโye oy vereceฤini sรถyleyenlerin oranฤฑ sadece yรผzde 11,4โte kaldฤฑ. Kararsฤฑzlarฤฑn oranฤฑ yรผzde 13,4, oy kullanmayacaฤฤฑnฤฑ belirtenlerin oranฤฑ ise yรผzde 17,8โde yer alฤฑyor. Araลtฤฑrmada ฤฐYฤฐ Parti yรผzde 6,6, MHP yรผzde 7,2, HDP ise yรผzde 5,3 bandฤฑnda bulunuyor.
YARGIYA GรVEN YรZDE ON DรRT
Z Kuลaฤฤฑโna sorulan diฤer sorular da genรงlerin yaลadฤฑฤฤฑ gelecek kaygฤฑsฤฑnฤฑ ortaya koyuyor. โรnรผmรผzdeki 1 yฤฑl iรงinde ekonominin nasฤฑl olacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyorsunuz?โ sorusuna yรผzde 50,7 โDaha kรถtรผ olurโ yanฤฑtฤฑnฤฑ verirken yรผzde 35,1 โDeฤiลmezโ diyor. Daha iyi olacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnenlerin oranฤฑ ise sadece yรผzde 14,2. Genรงlere yรถneltilen โYargฤฑya gรผveniyor musunuz?โ sorusu da รงarpฤฑcฤฑ sonuรงlar ortaya koyuyor. Genรงlerin yรผzde 78,7โsi gรผvenmediฤini sรถylรผyor. Gรผvenenlerin oranฤฑ ise yรผzde 21,3.
โGรLGE CIAโDEN AKP ANALฤฐZฤฐ
ABD merkezli dรผลรผnce kuruluลu Stratfor, AKP ile ilgili tartฤฑลma yaratacak yeni bir analize imza attฤฑ. 2023โteki genel seรงimleri kazanabilme ihtimali giderek daha da zayฤฑflayan AKPโnin, bugรผnkรผnden daha da otoriter รถnlemlere baลvurabileceฤinin รถne sรผrรผldรผฤรผ analizde ลu ifadeler yer aldฤฑ:
โ20 yฤฑldan fazla bir sรผredir iktidarda olan AKP, 2023 genel seรงimlerindeki zaferini garanti edemediฤi bir noktaya kaymฤฑล durumdaโ. Bunun sonucu olarak AKP ve MHP, yรผzde 10 olan seรงim barajฤฑnฤฑ yรผzde 7โye dรผลรผrmek iรงin Tรผrkiye Anayasasฤฑnฤฑ deฤiลtirmeye hazฤฑrlanฤฑyor.







