Aktif Bank yüzde 45 büyüdü

Aktif Bank yüzde 45 büyüdü

Yeni jenerasyon bankacılık sloganıyla yola çıkan Aktif Bank, 2013'te aktif büyüklüğünü yüzde 45 artışla 5.1 milyar TL'ye çıkarmayı başardı. Banka, karlılık rasyolarında sektör ortalamalarının üstünde performans gösterdi

A+A-

Türkiye'nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası olan Aktif Bank, 2013 yılına ait finansal verilerini açıkladı. Perakende bankacılık, yatırım bankacılığı ve bölgesel bankacılık alanlarında faaliyet gösteren Aktif Bank, 2013'te toplam varlıklarını yüzde 45 artışla 3.5 milyar TL'den 5.1 milyar TL'ye yükseltmeyi başardı. Geçen yıl 95 milyon TL net kar elde eden bankanın ortalama aktif karlılığı yüzde 2.2 oldu. Ödenmiş sermayesini 467 artırarak 791 milyon TL'ye yükselten Aktif Bank'ın özkaynak karlılığı ise yüzde 15.7 düzeyine yükseldi. Böylece sektör değerlemesi açısından önemli olan her iki rasyoda da sektör ortalamasının üstünde performans yakalamış oldu.

Faaliyet sonuçlarını değerlendiren Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, karlılıkta konusundaki başarılarını şöyle özetliyor:

Bizim iş modelimiz şube olmaksızın yani çok düşük giderle yaygın ve çok noktadan kredi ve işlem yapmayı temel almaktadır. Mobilya ve beyaz eşya markalarının bayi ve şubelerinin yanı sıra, PTT şubeleri gibi 6 binin üzerindeki noktadan yüzbinlerce kredi veriyoruz. Daha sonra vermiş olduğumuz kredileri de menkul kıymetleştirerek ülkemizin önde gelen portföy yönetim şirketleri, emeklilik şirketleri gibi kurumsal ve bireysel yatırımcılara satıyoruz.

Hizmet modelinde şube gideri olmaması ve düşük sorunlu kredi oranı sebebiyle yüksek getirisi olan ve aynı zamanda en yüksek yani 3A ratingine sahip kağıtlarımız her defasında büyük bir taleple karşılaşıyor. Bu kredi ve fonlama modelimizle hem yaygın ve karlı bir risk portföyümüz oluyor hem de bu riskleri yatırımcılara satarak üzerimizde risk bırakmayarak yeniden bu fonlamayı krediye dönüştürüyor ve aktif karlılığımızı artırıyoruz.

Yatırımcılarımız riski düşük ve karlı bir portföye yatırım yaparak kazançlarını artırmaktadır. Yatırımcılarımız bu model ile kurguladığımız menkul kıymetlerimize 2 milyar liralık yatırım yaptı ve sektör ortalamasının üzerinde getiri elde etti. Kağıtlarımız bu özellikleri nedeniyle her ihraç döneminde yüksek taleple karşılaşmaktadır.

İlk yerli para transferi markası UPT Aktif Bank’tan

2013 yılında ülkemizin ilk ve tek yerli para transfer markası UPT ile (Ucuz Para Transferi, Universal Payment Transfer) yüz binlerce müşteri ve 50’nin üzerinde ülkeye para transferi yaptık. Özellikle vatandaşlarımızın yaşadığı ülkelere konsantre olan UPT ile yurt dışına para gönderecekler ve alacaklar ucuz ve yaygın bir seçeneğe kavuştu.

Bu alanda yalnızca yabancı kurumlar faaliyet göstermekteydi. Yerli bir banka olarak ilk yerli para transferi markasını oluşturarak yıllarca yatırım yapılmamış ancak yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız sebebiyle yüksek potansiyel içeren bir alana yatırım yapıp karşılığını aldık ve müşterilerimize daha ucuz ve kaliteli bir servis sunduk.

2013 yılında toplam 300 Milyon TL’nin üzerinde ve yaklaşık 500 bin adet olan para transferi işlem sayısının 2014 yılında 1 milyon adedin üzerinde gerçekleşmesini hedefliyoruz. Ayrıca, Avrupa’da şirketleşerek Hollanda da bir para transfer şirketi kurma çalışmalarımız devam etmektedir.

Sigorta Sigortayeri ile 200 bin poliçe sattık

Bunun yanı sıra Sigortayeri ismi ile sigorta sektöründe de şirketleştiğimiz projemiz ile de 200 binin üzerinde sigorta poliçesi satarak sektördeki en büyük işlerden birini yapıyoruz.

Sigortayeri.com isimli sitemiz müşterilere sigorta tekliflerini karşılaştırma ve risk anında tek yerle görüşme imkanı vermekte, bu iş yaklaşımı da modelin tercih edilirliğini günden güne artırmaktadır.

‘Aktif Nokta’lar yeni kazanç kapısı

2013 yılında Türkiye’yi yeni bir aracılık platformu ile tanıştırdık. Küçük işyerlerine konulan “Aktif Nokta” terminalleri ve yetkili işlem merkezleri ile ayda yüzbinlerce kontör, bilet, ulaşım kart yükleme, abonelik vb. işlemlere aracılık etmekteyiz. Şuan benzin istasyonları, market gibi 2 binin üzerinde noktada bu işlemleri gerçekleştirmekteyiz. 2014 yılında da nokta sayımızı 10 binin üzerine çıkarmayı, aracılık ettiğimiz işlem sayısını da 15 milyonun üzerine taşımayı hedeflemekteyiz.”

Önemli işlere imza atıyoruz

Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, bankanın bölgesel etkinliklerine ilişkin de şunları ifade etti:
"Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası olarak 2013 yılı, Türkiye’nin ilk proje finansman/mudaraba sukuğunu borsadan yatırımcılara sunduğumuz bir yıl oldu. Gerek konvansiyonel gerekse İslami ürünlerde sermaye piyasalarında birçok yeniliğe imza attık.

Bölgesel bankacılık girişimlerinden de bahsederken 2013 yılında İslam Kalkınma Bankası ile beraber Kazakistan ve Tataristan’da leasing şirketi kurduk. Bu iki pazarda Türk ve yabancı şirketlere hizmet verdik ve dış ticarette önemli yenilikler yaptık. Ayrıca 2013 yılında kredi garantili finansman ürünleri ile dünya devi bankaları geride bırakarak “dış ticarette en yenilikçi banka” seçildik.

Yerli bir banka olarak her yıl artan oranda ülke ekonomisi ve müşterilerine katkı sağlamaktan ve bölgesel bankacılık hizmetleri ile Balkanlar’da, Kafkaslar’da ve Afrika’da Türk işadamı ve müteşebbislerine yardımcı olmaktan büyük gurur duyuyoruz. 2013 Aktif Bank’ın ilişkili finansal kuruluşu BKT için de güzel bir yıl oldu. Onlar da ülkelerinin en karlı bankası oldu. Yurtdışındaki leasing şirketlerimiz de büyük bir gelişim içinde bulundukları ülke ve işadamlarımıza büyük hizmet etmektedirler.

Yenilikçi hizmet, ürün ve kanal stratejileri ile büyüme ve karlılık sağlarken uluslararası ödüller de aldık. 2013 yılında 21 uluslararası en iyi ödülü ve 3 yılda toplam 55 ödülle ülkesine en çok ödül kazandıran kurum Aktif Bank’tır."
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.