Almanya Merkez Bankasฤฑ Bundesbank, finansal sistemdeki kฤฑrฤฑlganlฤฑklarฤฑn artmakta olduฤunu ve bรผyรผmenin karลฤฑsฤฑndaki risklerin รถnemi รถlรงรผde arttฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Bundesbank, bankalarฤฑ da yeterli gรผvenlik รถnlemlerine sahip olmayabilecekleri konusunda uyardฤฑ.
Almanya, birleลmesinden bu yana en uzun sรผreli bรผyรผme dรถnemini yaลฤฑyor ancak bu gidiลat artฤฑk yavaลlamaya baลladฤฑ. Ekonominin รผรงรผncรผ รงeyrekte daralmฤฑล olmasฤฑ, euro bรถlgesinin en bรผyรผฤรผ olan Alman ekonomisinin yeni bir krize hazฤฑrlฤฑklฤฑ olup olmadฤฑฤฤฑ sorusunu doฤuruyor.
Merkez bankasฤฑ baลkan yardฤฑmcฤฑsฤฑ Claudia Buch, bankanฤฑn dรผzenli olarak yayฤฑnladฤฑฤฤฑ istikrar raporu aรงฤฑklanฤฑrken, “Gelecekteki ekonomik faaliyetin karลฤฑsฤฑndaki riskler bugรผn iรงin aลaฤฤฑ yรถnlรผ sapmฤฑลtฤฑr” dedi.
Bankaya gรถre uzun sรผren bรผyรผme dรถnemi, yรผzde 15 ile 30 arasฤฑnda aลฤฑrฤฑ deฤerlenmiล olan emlak piyasasฤฑ baลta olmak รผzere, varlฤฑk fiyatlarฤฑnฤฑ yรผkseltti.
รzellikle emlak piyasasฤฑ iรงin ลu anda รถnlem almak iรงin acil bir gereklilik olmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Bundesbank, bankalarฤฑn bazฤฑ teminat varlฤฑklarฤฑnฤฑ aลฤฑrฤฑ deฤerlendirmiล ve kredi risklerini de fazlasฤฑyla kรผรงรผmsemiล olabileceklerini vurguladฤฑ. Eฤer ekonomide bir ters gidiลat olursa ve eล zamanlฤฑ kredi
temerrรผtleri, varlฤฑklarฤฑn yeniden fiyatlanmalarฤฑ ve faiz oranฤฑ deฤiลimleriyle daha da aฤฤฑrlaลฤฑrsa, bankalarฤฑn gรผvenlik duvarlarฤฑ yetersiz kalabilir.
Buch, “Alman bankacฤฑlฤฑk sistemi risk primlerinde, dolayฤฑsฤฑyla faiz oranlarฤฑnda ani bir yรผkseliล ihtimaline karลฤฑ daha kฤฑrฤฑlgan bir duruma geldi” dedi. “Piyasa katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑn karลฤฑlarฤฑndaki riskleri
kรผรงรผmsediklerini ve bunlara karลฤฑ yeterli fiyatlandฤฑrmayฤฑ yapmadฤฑklarฤฑnฤฑ gรถsteren kanฤฑtlara sahibiz.”







