Almanya Saฤlฤฑk Bakanฤฑ Jens Spahn, รผlkedeki Koronavirรผs salgฤฑnฤฑ durumunun รงok kรถtรผ olduฤunu ve bu sebeple aลฤฑlฤฑlarฤฑn da etkileneceฤi bir tam kapanma kararฤฑ alฤฑnabileceฤini belirtti.
Spahn dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, “Bu bir son dakika alarmฤฑna sebep olacak olsa bile sรถylemeliyim; รถyle bir durumdayฤฑz ki hiรงbir ลey ihtimal dฤฑลฤฑ deฤil” dedi.
Avusturya, bugรผn alฤฑnan kararla 2021’in sonbaharฤฑnda tam kapanma kararฤฑ alan ilk Batฤฑ Avrupa รผlkesi oldu. Avusturya, 2022’nin ลubat ayฤฑ itibariye tรผm nรผfusunun da aลฤฑlanmasฤฑnฤฑn zorunlu olacaฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Almanya cuma gรผnรผ 52 bin 970 yeni vaka ve 201 รถlรผm bildirdi.
Saฤlฤฑk Bakanฤฑ uyardฤฑ: Ulusal acil durumda olduฤumuz aรงฤฑk
Almanya Saฤlฤฑk Bakanฤฑ Jens Spahn, yeni tip Koronavirรผs (Covid-19) salgฤฑnฤฑnda artan vaka sayฤฑlarฤฑ nedeniyle hastanelerin yoฤun bakฤฑm รผnitelerindeki kapasitenin dolacaฤฤฑ uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Almanya Saฤlฤฑk Bakanฤฑ Jens Spahn, Robert Koch Enstitรผsรผ (RKI) Baลkanฤฑ Lothar Wieler ile Berlinโde dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, Covid-19 salgฤฑnฤฑndaki duruma dair deฤerlendirmelerde bulundu. Son 4 haftada, haftalฤฑk 100 bin kiลide gรถrรผlen vaka sayฤฑsฤฑnฤฑn 5 kat arttฤฑฤฤฑna iลaret eden Spahn, bunun sonucunda hastanelere baลvuran, yoฤun bakฤฑmlarda kalan ve hayatฤฑnฤฑ kaybedenlerin sayฤฑlarฤฑnฤฑn arttฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Spahn, รผlkedeki sรถz konusu artฤฑลฤฑn ve hastanedeki doluluk oranlarฤฑnฤฑn bรถlgeler arasฤฑnda farklฤฑlฤฑklar gรถsterdiฤine dikkati รงekerek, โAncak ulusal bir acil durumda olduฤumuz da aรงฤฑktฤฑr.โ deฤerlendirmesinde bulundu.
Bu artฤฑล hฤฑzฤฑnฤฑ kฤฑrmak iรงin devletin kararlฤฑ hareket etmesi gerektiฤini vurgulayan Spahn, bu konuda dรผn Baลbakan Angela Merkelโin eyaletlerin baลbakanlarฤฑyla yaptฤฑฤฤฑ toplantฤฑda ve Federal Meclisโte tedbirlerin alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ anฤฑmsattฤฑ.
Spahn, hastanelerin yoฤun bakฤฑm รผnitelerindeki kapasitenin dolmasฤฑ durumunda hastalarฤฑn baลka bรถlgelere sevk edilmesinin gerekli olacaฤฤฑ uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Almanyaโyฤฑ yonca yapraฤฤฑ ลeklinde 5 bรถlgeye ayฤฑrdฤฑklarฤฑnฤฑ ve hastanelerin kapasitesinin sฤฑnฤฑra dayandฤฑฤฤฑ durumlarda hastalarฤฑn bu bรถlgeler iรงinde sevk edildiklerini anlatan Spahn, “ฤฐlk kez sadece yonca yapraฤฤฑ ลeklindeki bรถlgeler iรงinde deฤil, bรผyรผk รงapta bรถlgelerin sฤฑnฤฑrlarฤฑnฤฑn dฤฑลฤฑna hastalarฤฑ sevk edeceฤimiz duruma geleceฤiz. Muhtemelen komลu รผlkelere de. Bu konuda hรผkรผmet ile eyaletler arasฤฑnda koordinasyon iรงindeyiz.” ifadelerini kullandฤฑ.
Almanyaโda 15 yoฤun bakฤฑm yataฤฤฑna sahip olan oldukรงa az yoฤun bakฤฑm bรถlรผmรผ bulunduฤu bilgisini paylaลan Spahn, “Yoฤun bakฤฑmda yรผzde 10 boล yer bulunduฤu sรถylediฤinde bu, kulaฤa รงok gibi geliyor. Ancak 10 yataฤฤฑn yรผzde 10โu boล olduฤunda bir yataklฤฑk yer var. Beyin kanamasฤฑ, kalp krizi veya beklenmedik bir durum olduฤunda durum zorlaลacak.” ลeklinde konuลtu.
Bakan Spahn, riskli hastalarฤฑn erkenden baลka yere sevk edilmesinin รถnem taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ ve hastalarฤฑn solunum cihazฤฑna baฤlandฤฑktan sonra sevkinin daha zahmetli olduฤunu kaydetti.
Aลฤฑlama yeterli deฤil
Salgฤฑnda aลฤฑlanmanฤฑn da รถnemli olduฤunu ve gelecek dรถnemde aลฤฑ kampanyasฤฑnฤฑn hฤฑzlandฤฑrฤฑlacaฤฤฑnฤฑ belirten Spahn, “Gerรงek ลu ki aลฤฑ yapฤฑlmasฤฑ, hatฤฑrlatma aลฤฑlarฤฑ kฤฑsa vadede (salgฤฑndaki) bu dalgayฤฑ kฤฑrmaya yetmeyecek. Bunu baลarmak iรงin daha รงok ลeye ihtiyacฤฑmฤฑz var. Tedbirlere, temaslarฤฑn kฤฑsฤฑtlanmasฤฑna ihtiyaรง duyuyoruz.” dedi.
“Ulusal bir acil durumdayฤฑz, ลimdi acil frenini รงekmemiz gerekiyor”
RKI Baลkanฤฑ Lothar Wieler de salgฤฑnda daha sert tedbirlere ihtiyaรง duyulduฤunu dile getirerek, virรผsรผn yayฤฑlmasฤฑnฤฑ รถnlemek iรงin daha sert temas kฤฑsฤฑtlamalarฤฑnฤฑn getirilmesini talep etti.
Wieler, รผlkenin birรงok bรถlgesindeki hastanelerin kapasitelerinin sฤฑnฤฑrฤฑna geldiฤine iลaret ederek, “Buralarda artฤฑk tฤฑbbi bakฤฑm kฤฑsmen garanti edilmemektedir.” dedi.
Durumun ciddi olduฤunu ve Almanya genelinde vakalarฤฑn arttฤฑฤฤฑnฤฑ anlatan Wieler, “Bu, ulusal bir acil durum. ลimdi acil frenini รงekmemiz gerekiyor.” ลeklinde konuลtu.







