Almanya Federal ฤฐstatistik Ofisiโnden (Destatis) yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre, ekim ayฤฑndaki iflas baลvurularฤฑ bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna kฤฑyasla yรผzde 22,4 yรผkseldi. รlkede iflaslarda eylรผlde ise bir รถnceki yฤฑla gรถre yรผzde 19,5 artฤฑล gรถrรผlmรผลtรผ.
Bunda, artan faiz maliyetlerinin etkili olduฤu belirtildi.
Destatis, iflaslarฤฑn mahkemelerin ilk kararฤฑndan sonra istatistiklere dahil olduฤunu bildirdi.
Ofis, รผlkede ลirket ve ลahฤฑs iflaslarฤฑnda aฤustos ayฤฑna iliลkin nihai verilerini de aรงฤฑkladฤฑ. Buna gรถre, aฤustosta iflas eden iลletme sayฤฑsฤฑ Aฤustos 2022โye gรถre yรผzde 35,7 artarak 1.556โya yรผkseldi.
Aฤustos 2023โde en รงok iflas, her 10 bin ลirkette 9,9 vaka ile taลฤฑmacฤฑlฤฑk ve depolama sektรถrรผnde gรถrรผldรผ. Bunu her 10 bin ลirkette 7,7 vaka ile geรงici iล bulma kurumlarฤฑ gibi hizmet sektรถrรผ takip etti.ย
Enerji tedarik sektรถrรผ ise her 10 bin ลirkette 0,6 vaka ile iflaslarฤฑn en az gรถrรผldรผฤรผ sektรถr oldu.
ลirketlerin iflas talepleriyle ilgili alacaklฤฑlara รถdenmesi รถngรถrรผlen borรง ise 1,8 milyarย Euroย olarak kaydedildi. Sรถz konusu borรง, Aฤustos 2022’de yaklaลฤฑk 800 milyon Euro idi.
Kurumsal iflaslar dฤฑลฤฑnda 5 bin 843 borรงlu da aฤustosta iflas baลvurusunda bulundu. Sรถz konusu rakam, 2022โin aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 8,6 arttฤฑ.
Covid-19 krizi nedeniyle birรงok sektรถrde รถnemli iล kayฤฑplar yaลayan Alman ekonomisi, son aylarda da enerji krizi, nitelikli รงalฤฑลan ve malzeme eksikliฤi sorunu ve yรผksek enflasyondan olumsuz etkileniyor.
Avrupa Merkez Bankasฤฑโnฤฑn (ECB) para politikasฤฑ sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmasฤฑ da Alman ลirketlerinin finansman maliyetlerini artฤฑrฤฑyor.







