Altın ithalatı yüzde 81 azaldı

Altın ithalatı yüzde 81 azaldı

Fiyatındaki artış ve TL'nin değer kaybetmesine bağlı olarak Türkiye'nin altın ithalatı Ocak ayında 81 düşüşle 6 tona geriledi.

A+A-

Altının ons fiyatındaki yükseliş ile TL'nin dolar karşısında sert değer kaybının iç talebi azaltmasıyla Türkiye'nin altın ithalatı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 81 düşüşle 6 tona geriledi.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre altın ithalatı Aralık ayında 31.65 ton, Ocak 2013'te ise 11.27 ton olmuştu. Böylece altın ithalatı geçen yılın Ocak ayına göre ise yüzde 47 geriledi.

İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, içeride parasal sıkılaştırma, iç talebin azalması ve İran'a yapılan ihracatın da azalmasının altına olan ilgiyi azalttığını belirterek, "Öte yandan yapılan 6 tonluk ithalat da Darphane'nin 2014 başında yeni tarihli ürün basımı için oluşan talep kaynaklı. Fed'in adımları altın fiyatlarının Ocak ayında yükselmesine neden oldu. Öte yandan kurdaki yükselişle altının TL fiyatı da arttı. Bu gelişmeler talebe olumsuz yansıdı" dedi.

Gelişmekte olan piyasalardan sert çıkışlar, TCMB politikaları ve 17 Aralık'tan bu yana siyasi endişelerle benzer ülke para birimlerinden ayrışan TL, dolar karşısında 27 Ocak'ta tarihi zirve olan 2.39'a kadar yükselmiş, hemen ardından TCMB kısa vadeli faizlerde sert artırıma gittiği ara PPK toplantısı yapma kararı almıştı.

Yıldırımtürk, altın satışlarına taksit uygulaması getirilmesi, TCMB'nin faiz artırımları sonrası mevduat faizlerindeki yükseliş ve daha da yükseleceği beklentisinin yatırım tercihini çekmesinin de talebi olumsuz etkileyeceğini söyleyerek, yılın ilk çeyreğinde altın ithalatının düşük kalmaya devam etmesini beklediğini söyledi.

Hali hazırda çeyrek altın 150 TL civarından satılıyor. Fed'in Aralık ayında tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağını açıklaması ardından yönünü yukarı çeviren altının ons fiyatı saat 1545 itibariyle 1,261.60 dolardan işlem görüyor. Bir önceki yıl 120.78 ton olarak gerçekleşen altın ithalatı 2013'ün tamamında yüzde 150 artarak 302.3 ton ile rekor seviyeye yükseldi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.