Altฤฑnฤฑn 2023’teki seyri birรงok yatฤฑrฤฑmcฤฑyฤฑ ลaลฤฑrttฤฑ รงรผnkรผ bu deฤerli metal, geleneksel makroekonomik rรผzgarlara karลฤฑ direnรงli kaldฤฑ. Piyasa oynaklฤฑฤฤฑ, jeopolitik รงalkantฤฑlar ve ABD’nin para ve maliye politikasฤฑndaki belirsizlik, altฤฑnฤฑn yรผkselmesine yardฤฑmcฤฑ oldu. Rekor merkez bankasฤฑ alฤฑmlarฤฑndan gรผรงlรผ mรผcevher talebine kadar temel talep, altฤฑnฤฑn zorlu makroekonomik zemini atlatmasฤฑna yardฤฑmcฤฑ oldu.
Bu yฤฑl, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn altฤฑn algฤฑsฤฑnฤฑn iyileลmesi kรผresel talebin artmasฤฑna ve yeni zirvelere ulaลฤฑlmasฤฑna neden olabilir. Genel olarak, altฤฑnฤฑn gรถrรผnรผmรผ รผรง makroekonomik gelgitle desteklenebilir: ABD’de tรผketici kaynaklฤฑ ekonomik bรผyรผmenin yavaลlamasฤฑ ve enflasyonun istikrar kazanmasฤฑyla gรผvercin Fed para politikasฤฑ, kรผresel ekonominin ABD bรผyรผmesiyle arasฤฑndaki farkฤฑ kapatmasฤฑ ve merkez bankalarฤฑnฤฑn altฤฑn alฤฑmlarฤฑnฤฑn devam etmesiyle yumuลayan ABD dolarฤฑ ve artan riskler nedeniyle yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn altฤฑna yรถnelik yรผkseliล hissiyatฤฑ.
2023’te altฤฑn iรงin en bรผyรผk sรผrpriz, yavaลlayan enflasyon ve yรผksek nominal getiriler nedeniyle artan ABD reel getirileri karลฤฑsฤฑnda direncini sรผrdรผrmesi oldu. ABD 10 yฤฑllฤฑk Hazine tahvillerinin getirisi 2023 yฤฑlฤฑnda yรผzde 5’i aลarak Eylรผl 2007’den bu yana en yรผksek seviyesine ulaลtฤฑ.
Altฤฑn ve ABD 10 yฤฑllฤฑk hazine tahvili getirisi arasฤฑndaki tarihsel korelasyonlara dayanarak, altฤฑnฤฑn bu dรถnemde olduฤundan รงok daha kรถtรผ bir performans gรถstermesi beklenirdi. Bunun yerine, altฤฑn piyasasฤฑ rekor merkez bankasฤฑ altฤฑn alฤฑmlarฤฑ, artan piyasa oynaklฤฑฤฤฑ ve jeopolitik รงalkantฤฑlarla dengelendi.
Enflasyon seviyelerinin dรผลmeye baลlamasฤฑ ve uzun vadeli tarihsel ortalamalara yakฤฑn bir seviyede istikrar kazanmasฤฑyla birlikte, Fed’in faiz oranlarฤฑnฤฑ artฤฑrmaya devam etme gรผdรผsรผ bรผyรผk รถlรงรผde ortadan kalktฤฑ. Aslฤฑnda, piyasa beklentileri ลu anda 2024’รผn ilk yarฤฑsฤฑnda faiz indirimlerini fiyatlฤฑyor ve bu da altฤฑn fiyatlarฤฑ iรงin potansiyel bir fฤฑrsat.
ABD dolarฤฑnฤฑn 2024 yฤฑlฤฑndaki gรถrรผnรผmรผ de ฤฑlฤฑmlฤฑ. Faiz indirimleri, faiz oranฤฑ farklarฤฑ kรผresel olarak daraldฤฑkรงa dolar dฤฑลฤฑ para birimlerine olan talebi artฤฑrabilir. Ayrฤฑca, 2024 ABD seรงim dรถngรผsรผ รถncesinde ABD hรผkรผmetinin kapanma potansiyeli, mali politika tartฤฑลmalarฤฑ ve siyasi รงekiลmeler devam ediyor.
Artan borรง yรผkรผ ve mali bozulma 2023’te ABD’nin kredi notunun dรผลรผrรผlmesine yol aรงmฤฑลken, maliye politikasฤฑ cephesinde belirsizliฤin devam etme potansiyeli ABD dolarฤฑnฤฑn beklentileri iรงin engeller yaratabilir.
Bu arada, yavaลlayan bรผyรผme ve hatta resesyon gรถrรผnรผmรผ orta vadede ABD dolarฤฑ รผzerinde baskฤฑ yaratabilir ve yatay veya daha zayฤฑf bir ABD dolarฤฑ gรถrรผnรผmรผ gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda, altฤฑn 2024’teย destek bulabilir. Ayrฤฑca, geliลmekte olan รผlke merkez bankalarฤฑ rezervlerini ABD dolarฤฑ ve diฤer rezerv para birimlerinden uzaklaลtฤฑrmaya devam ettikรงe, merkez bankalarฤฑnฤฑn altฤฑn alฤฑmlarฤฑnฤฑn devam etmesi ABD dolarฤฑnฤฑn beklentileri รผzerinde baskฤฑ yaratabilir.
Bu kademeli bir eฤilim olsa da, รถzellikle geliลmekte olan piyasa merkez bankalarฤฑnฤฑn altฤฑn rezervi varlฤฑklarฤฑnฤฑn payฤฑ geliลmiล piyasa akranlarฤฑna gรถre ortalama รผรง kat daha az olduฤu iรงin altฤฑn iรงin gรผรงlรผ bir potansiyel katalizรถrรผ.
Altฤฑn yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ, รถzellikle de borsa yatฤฑrฤฑm fonu yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ arasฤฑndaki duyarlฤฑlฤฑk son yฤฑllarda cansฤฑzdฤฑ. Fiziki kรผlรงe ve sikkelere yรถnelik gรผรงlรผ talebe raฤmen, 2023 yฤฑlฤฑnda kรผresel altฤฑn ETF akฤฑลlarฤฑ art arda รผรงรผncรผ net รงฤฑkฤฑล yฤฑlฤฑnฤฑ gerรงekleลtirme yolunda ilerliyor. Altฤฑnฤฑn bu dรถnemdeki fiyat performansฤฑ gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda, altฤฑn fiyatฤฑ ile altฤฑn ETF akฤฑลlarฤฑ arasฤฑnda ilginรง bir uyumsuzluk ortaya รงฤฑktฤฑ.
Altฤฑn ETF varlฤฑklarฤฑnฤฑn nรถtr bir altฤฑn fiyatฤฑ ortamฤฑnda likide edildiฤi bu dislokasyon, altฤฑn ETF’lerinin sicili baฤlamฤฑnda oldukรงa benzersiz. Bu durum kฤฑsmen artan getirilerin yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ cezbetmesi, 2022 ve 2023 yฤฑllarฤฑnda merkez bankasฤฑnฤฑn muazzam altฤฑn alฤฑmlarฤฑ ve altฤฑn tรผketicileri arasฤฑnda mรผcevherat iรงin gรผรงlรผ talep ile aรงฤฑklanabilir.
Altฤฑnฤฑn 2023’teki dayanฤฑklฤฑlฤฑฤฤฑ gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda, yatฤฑrฤฑmcฤฑlar 2024’te altฤฑn piyasasฤฑna geri dรถnerse, bu dislokasyonu daraltacak ve altฤฑn spot fiyatฤฑ ile ETF akฤฑลlarฤฑ arasฤฑndaki korelasyon tarihsel seviyelere geri dรถnecek. Yatฤฑrฤฑmcฤฑ alฤฑmlarฤฑ merkez bankasฤฑ alฤฑmlarฤฑyla senkronize olarak altฤฑn fiyatlarฤฑnฤฑ potansiyel olarak yรผkselteceฤinden, bu durum gรผรงlรผ bir kuyruk rรผzgรขrฤฑ yaratabilir.
2024 iรงin altฤฑnฤฑn ons baลฤฑna 1.950 ila 2.200 ABD Dolarฤฑ aralฤฑฤฤฑnda iลlem gรถrmesi bekleniyor. Bu senaryoya gรถre, kรผresel ve ABD bรผyรผmesi yavaลlarken resesyondan kaรงฤฑnฤฑlacak, ABD dolarฤฑ Fed’in sฤฑnฤฑrlฤฑ sayฤฑda faiz indirimine tepki olarak yatay veya hafif dรผลรผล gรถsterecek ve faiz oranlarฤฑ daha uzun sรผre yรผksek kalacak. Geliลmekte olan piyasalarda altฤฑna yรถnelik tรผketici talebi, merkez bankalarฤฑnฤฑn gรผรงlรผ altฤฑn alฤฑmlarฤฑnฤฑn devam etmesiyle desteklenerek istikrarฤฑnฤฑ koruyor.
Boฤa durumumuzda altฤฑnฤฑn ons baลฤฑna 2.200 ila 2.400 ABD Dolarฤฑ arasฤฑnda bir iลlem aralฤฑฤฤฑ gรถrmesi mรผmkรผn. Burada ABD, Fed’in รถnemli faiz indirimleri ve daha zayฤฑf bir ABD dolarฤฑ ile ekonomik bir durgunluk yaลarken, piyasa oynaklฤฑฤฤฑ artabilir ve altฤฑn iรงin gรผรงlรผ yatฤฑrฤฑm talebini tetikleyebilir.
‘Ayฤฑ’ senaryoda ise altฤฑn, ons baลฤฑna 1.800 ila 1.950 ABD Dolarฤฑ arasฤฑnda bir iลlem aralฤฑฤฤฑ gรถrebilir. Bu senaryoda, ABD ve kรผresel ekonomiler geniลlemeci bir bรผyรผme sergiler ve Fed, sฤฑkฤฑlaลan iลgรผcรผ piyasalarฤฑndan kaynaklanan artan fiyat ve รผcret enflasyonunu bastฤฑrmak iรงin faiz oranlarฤฑnฤฑ yรผkseltebilir.
Ayrฤฑca, dรผลรผk piyasa oynaklฤฑฤฤฑ altฤฑna yรถnelik yatฤฑrฤฑm talebini azaltabilir ve bunun sonucunda gรผรงlenen ABD dolarฤฑ uluslararasฤฑ alanda altฤฑn fiyatlarฤฑnฤฑ artฤฑrabilir, ancak geliลmekte olan piyasalarฤฑn mรผcevher, kรผlรงe ve sikkelere yรถnelik tรผketici talebi, artan enflasyon ve zayฤฑflayan para birimleri tarafฤฑndan desteklenerek saฤlฤฑklฤฑ kalmaya devam ediyor.
Gergin hisse senedi deฤerlemeleri ve mรผkemmellik iรงin fiyatlandฤฑrฤฑlan hisse senetleri, jeopolitik gerilimler ve emtia oynaklฤฑฤฤฑndan kaynaklanan potansiyel piyasa dรผลรผลleri ile 2024 yฤฑlฤฑnda daha fazla hisse senedi oynaklฤฑฤฤฑ olasฤฑlฤฑฤฤฑ yรผksek olmaya devam ediyor.
Altฤฑn, artan risk ortamฤฑnda รถnemli bir portfรถy korumasฤฑ saฤlayabilir. ABD’deki bรถlgesel bankacฤฑlฤฑk krizi, ฤฐsrail-Hamas savaลฤฑ ve Rusya-Ukrayna savaลฤฑ nedeniyle artan piyasa oynaklฤฑฤฤฑna karลฤฑ altฤฑnฤฑn tampon gรถrevi gรถrdรผฤรผ 2023 yฤฑlฤฑnda da durum bรถyleydi.







