Altın fiyatları, ABD’de açıklanan ılımlı enflasyon verisinin tetiklediği yükselişin ardından yatırımcıların kâr realizasyonuna gitmesiyle haftanın ilk işlem günü ons başına 5.000 dolar seviyesinin altına geriledi. Yurt içi piyasada ise cuma gününe oranla yaklaşık yüzde 2 aşağıda.
Değerli metal, Cuma günü ABD tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) beklentilerin aksine ılımlı gelmesiyle yüzde 2,4 değer kazanmıştı. Ancak yeni işlem gününde yüzde 1,5’e varan bir düşüş yaşandı. Ocak ayına ait enflasyon verisi, büyük bir artış endişelerini gidererek ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını düşüreceği beklentisini güçlendirdi. Bu durum, faiz getirisi olmayan varlıklar için destekleyici bir rüzgâr oluşturmuştu.

Pepperstone Group Stratejisti Dilin Wu, piyasanın boğalar ve ayılar arasında bir dengelenme sürecinde olduğunu belirterek, “Mevcut aralığı kıracak net bir katalizör eksikliği hissediliyor. 5.100 dolar seviyesindeki çoklu denemeler başarısız oldu ve zirvedeki kâr satışları satış baskısı yarattı” değerlendirmesinde bulundu.
Çin piyasalarının Ay Yeni Yılı tatili nedeniyle kapalı olması, Asya işlem saatlerinde likiditenin normalden daha düşük kalmasına neden oluyor. Ülkede son aylarda değerli metallere yönelik talep oldukça yoğun seyrediyor. Bu durum, Shenzhen’deki yetkililerin kaldıraçlı işlem sunan uygulamalardan külçe satışını teşvik eden canlı yayınlara kadar uzanan yasa dışı ticaret faaliyetlerine karşı sert bir uyarı yayınlamasına yol açtı.
Sarı metal, Ocak ayı sonlarında spekülatif alım dalgasıyla ons başına 5.595 doların üzerine çıkarak rekor kırmıştı. Ancak ayın başında yaşanan iki günlük sert düşüş fiyatları 4.400 dolara kadar çekti. O tarihten bu yana dalgalı bir seyir izleyen piyasa, kayıplarının yaklaşık yarısını telafi etmeyi başardı.
Altın fiyatlarında yön ve analist beklentileri

Vantage Markets Analisti Hebe Chen, son fiyat hareketlerini “düzenli bir konsolidasyon ve hafif kâr satışları” olarak nitelendirdi. Chen, Cuma günü gelen ABD enflasyon verilerinin ardından 5.000 doların üzerine çıkılmasını takiben bu hareketin beklendiğini ifade etti. ABD piyasalarının Presidents Day tatili nedeniyle Pazartesi günü kapalı olması da işlem hacimlerini etkileyen bir diğer faktör olarak öne çıkıyor.
Birçok banka, jeopolitik gerilimler, Fed’in bağımsızlığına dair soru işaretleri ve para birimleri ile devlet tahvilleri gibi geleneksel varlıklardan uzaklaşma eğilimi gibi faktörlerin ralliyi desteklemeye devam edeceğini öngörüyor. ANZ Group Holdings, ikinci çeyrekte onsun 5.800 dolara ulaşacağını tahmin ederek yüksek fiyat beklentisine sahip finansal kuruluşlar arasına katıldı.

Chen konuyla ilgili olarak, “Yapısal açıdan metal direnç göstermeye devam ediyor. Makro ekonomik zemin sağlam ancak yıkıcı değil ve teknik destek bozulmadan kalmayı sürdürüyor” açıklamasını yaptı.
Spot piyasada altın, Singapur saatiyle 14:10 itibarıyla yüzde 1 düşüşle 4.989,64 dolardan işlem gördü. Gümüş yüzde 1,8 değer kaybederek 76,03 dolara gerilerken, platin ve paladyum da hafif satıcılı seyretti. ABD dolarının gücünü gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise yüzde 0,1 oranında sınırlı bir artış kaydetti.







