Altında satış baskısı devam edecek mi?

Altında satış baskısı devam edecek mi?

Yapı Kredi Bankası Teknik Bülteni: 800 USD civarı değerli metalde tepki üretmek için kritik bir seviye olduğunu düşünüyoruz.

A+A-

Yapı Kredi Bankası Teknik Bülteni:- 4 Ekim 2023

USD /TL: Global piyasalarda merkez bankaları enflasyon ile mücadelede 2. perde senaryosu ile gündeme oturdu. Daha yüksek daha uzun süre sıkı para politikası projeksiyonunda risk iştahı baskılanmaya devam ediyor. Güvenli liman Usd talebi artmaya devam ediyor. Lokal tarafta, enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Eylül'de tüketici fiyatları bir önceki aya göre ise yüzde 4,75 arttı. Yıllık oran 61,53%’e yükseldi. Beklentilere paralel gelen enflasyon verisinde piyasalarda hareketlilik gözlenmedi. Bu ay yapılacak PPK’da Merkez Bankası’nın enflasyon ile mücadelede sergileyeceği duruşun önemli olacağını düşünüyoruz. Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz. Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,54 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,30 ve 27,00; yukarıda 28,00 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Lokal tarafta, Eylül ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre ise yüzde 4,75 arttı. Beklentilere paralel gelen veride eğitim, tütün ve grupları ve alkollü içeceklerdeki fiyat artışları belirgin oldu. Enflasyon ile mücadelede gelinen nokta özelinde sıkılaştırma adımlarının devam edeceğini düşünüyoruz. PPK’nın Ekim ayı toplantısı ayın 20’sinde. Enflasyonist ortamda mevduat faizleri gibi piyasa faizleri de yukarı, yeni denge noktalarına ilerlemeye devam ediyor. Globalde, Merkez Bankaları sıkı duruş pozisyonunu korumakta istekliler. Bu noktada güvenli liman Usd talebi artıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yeni denge arayışı devam ederken risk iştahı baskılanmaya devam ediyor. 2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 11 baz puan artarak ve 69 baz puan düşerek %29,88 ve %26,46 seviyesinden tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Seans içi geri çekilmelerde 8,400 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz... 8,150 ara desteği üzerinde tutunmayı başararak kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren BIST 100 Endeksi'nde, 8,400 zirve seviyesi üzerinde güç kazanan yukarı hareketin dün ivme kaybettiğini gözlemliyoruz Salı gününü %0.31 oranında hafif bir değer artışıyla 8,513 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,400 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,400 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 8,560 olmak üzere 8,600 ve 8,750 hedeflerini test edecek sürecin devamını getireceğini düşünüyoruz. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren ve 8,400 üzerinde yeniden güç kazanan piyasada, bir alt noktada bulunan 8,150 üzerindeki hareketlerde alım eğilimin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda 8,150 desteğinin aynı zamanda stop loss noktası olarak alınmasını öneriyoruz.

Eur/Usd: ’Daha yüksek, daha uzun süre’ tema değişikliği fiyatlamaları devam ediyor. Finansman maliyetlerinin yükseldiği enflasyon ile mücadelede 2. faza geçilen dönemde uygulanan sıkı para politikasının sürekliliği risk iştahını baskılıyor. Reel getiri arayışı Usd talebini artırırken risksiz getiri fırsatı sunan ABD 10 yıllık tahvil faizi son yılların zirvelerine erişiyor. Dün ABD’de açıklanan açık iş gücü sayısı (açık pozisyon) sürpriz yüksek geldi. Güçlü veri bugünlerde sevilmiyor. Risk iştahı azalma, Usd daha da güçlenme kaydediyor. Euro bölgesinde ECB üyelerinden şahin açıklamalar gelmeye devam ediyor. ECB-Valimaki, ECB'nin daha fazla faiz artırımı olasılığı göz ardı edilemeyeceğini ifade etti. ECB üyelerinin şahin söylemleri devam ederken Avrupa’da beklenti altı gelen ekonomik verilerden dolayı ECB’nin faiz artışlarına mesafeli yaklaşacağını ve sıkılaşmayı bu seviyelerde devam ettireceğini düşünüyoruz. Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz. Bu sabah 1,047 seviyesindeki paritede 1,045 ve 1,03 seviyeleri gün içi destek; 1,05 ve 1,055 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif bekliyoruz.

Gbp/Usd: İngiltere Maliye Bakanı Hunt, seçimlere yaklaşırken vergileri indirmeyi çok istediklerini ancak bu tartışmayı yapacak konumda olmadıklarını ifade etti. Seçim ekonomisi süresinde gevşeme adımlarına siyasi tarafın temkinli yaklaşacağını düşünüyoruz. Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz. Bu sabah 1,207 seviyesinde bulunan paritede 1,20 ve 1,195 seviyeleri gün içi destek; 1,215 ve 1,22 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz

Altın: FED öncülüğünde ‘daha yüksek, daha uzun süre’ yaklaşımına geçiş, fiyatlamaları devam ediyor. ABD 10 yıllık faizleri yeni rekorlara yelken açarken güçlü dolar temasının belirginleşmesi ve reel getiri arayışı değerli maden üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. 1.810 Usd civarı altın için tepki hareketleri üretebilecek seviyeler olabilir. Bu hafta ABD aylık istihdam veri seti piyasalar ve FED için kritik. beklentiler dahilinde veya biraz aşağıda sonuç gelirse piyasa risk iştahı artabilir. Kıymetli madenler için olumlu etki yapabilir. Ara ara tepkiler olsa bile haftalık kapanışlar 1.911 Usd üzerinde olmadıkça değerli metalde teknik olarak satış baskısı devam edebilir. 1.800 Usd civarı değerli metalde tepki üretmek için kritik bir seviye olduğunu düşünüyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz. Bu sabah 1.820 Usd seviyesindeki ons altında 1.810 ve 1.800 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.838 ve 1.890 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz..

Eurobond: Global piyasalarda, dün ABD'de JOLTS açık iş sayısı beklentilerden yüksek geldi. Güçlü ekonomi korkusu piyasalarda satış baskısını derinleştirdi. ABD 10 yıllık tahvil faizi yeni rekor seviyelere ulaşarak yüzde 4,80 seviyelerine ulaştı. Tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş riskli varlıkta baskı kurmaya devam ediyor. Yurtiçi piyasada, dün TCMB Başkanı Erkan bütçe komisyonunda bir sunum gerçekleştirdi. Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini hem de atılan adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedeflendiğini belirtti. Türkiye eurobondları, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan yükselişin etkisini hissediyor. Atılan adımlarla normalleşme sağlandıkça yurtdışı piyasalar ile korelasyonda artıyor. CDS 412 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-24 cent; orta vadelilerde 21-100 cent; uzunlarda 112-131 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,84%, 8,81% ve 9,47% oldu.