Amerika Rusya'yı Visa ve Mastercard'la vurdu!

Amerika Rusya'yı Visa ve Mastercard'la vurdu!

Visa ve Mastercard bugün iki Rus bankası Rossiya ve SMP Bank'a hizmet vermeyi durdurduğunu açıkladılar. Rossiya, "Müşterilerimize kredi kartı hizmetimiz haber verilmeden durduruldu" diye isyan etti. Putin: Rossiya'da hesap açacağım!

A+A-

Amerikalı yetkililer ise Bank Rossiya'nın Rusya'ya uygulanan yaptırımlarda ismi geçen Rus işadamlarıyla ilişkili olduğunu öne sürdüler. BBC'ye bilgi veren aynı yetkililer söz Bank Rossiya'nın Rusya'nın önde gelen yetkililerinin kişisel bankası gibi çalıştığını söylediler.

Rusya'nın 39. bankası olan SMP'nin toplam aktif büyüklüğü ise 5 milyar dolar. SMP, Visa ve Mastercard'ın adımını gayrimeşru ilan etti. SMP, bankanın değil bankanın sahiplerinin hedef alınması gerektiğini belirtti. SMP'nin ortakları olan Rotenberg kardeşler, Putin'in çocukluk arkadaşları olarak biliniyor. Rotenberg'ler, ABD tarafından dün açıklanan yaptırımlarda hedef alınan işadamları arasındaydı.

Putin: Rossiya'da hesap açacağım

Öte yandan Putin, Bank Rossiya'nın Kırım'da olan bitenle ilgisi olmayan "ortalama" bir banka olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı, bu bankada hesabı olmadığını ama Pazartesi ilk iş olarak bir hesap açacağını ve maaşını bu bankadan almaya başlayacağını da duyurdu.

Putin aynı zamanda Rusya Merkez Bankası'ndan, Bank Rossiya'nın müşterilerini koruma altına almasını ve gerekli her türlü desteği sağlamasını da istedi. Rusya Markez Bankası, Rossiya'nın ABD tarafından kara listeye alınmasının bu kurumun finansal istikrarını etkilemeyeceğini duyurdu.

Yaptırımlar sadece Rossiya ve SMP'yi değil bugün diğer Rus bankalarının hisselerini de vurdu. Denizbank'ın da ana hissedarı olan Sberbank'ın hisseleri yüzde 1.17 değer yitirdi. VTB Bank da yüzde 2.6 düştü.

Moskova Borsası çakıldı

Rusya Borsası, Batı'nın Kırım'ın ilhakı nedeniyle uygulayacağı ekonomik yaptırımmlar nedeniyle haftayı çakılarak kapattı. Ruble cinsinden MICEX Endeksi gün içinde yüzde 3, dolar cinsinden RTS Endeksi yüzde 3.6 düşüş kaydetti. İki endeks haftayı sırasıyla yüzde 1 ve 1.45 değer kaybıyla kapattı.

Hisselerdeki düşüşün en önemli nedeni, ABD Başkanı Obama'nın yaptırımların Rus ekonomisinin temellerine yönelebileceği uyarısı yapmasıydı. Piyasalar Obama'nın bu tehdidini, madencilik, savunma ve doğal kaynaklar sektörlerinin hedef alınabileceği şeklinde yorumladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.