Analiz: Çimento sektörü

Analiz: Çimento sektörü

İş Yatırım tarafından hazırlanan çimento sektörü analizine göre, ilk çeyrekte satış gelirleri yüzde 3 artan sektörde marjlar daha da iyileşti

A+A-

İş Yatırım tarafından hazırlanan çimento sektörü analizine göre, ilk çeyrekte satış gelirleri yüzde 3 artan sektörde marjlar daha da iyileşti. İşte rapordan ayrıntılar: 

İlk çeyrekte çimento sektörünün satış gelirleri geçen yılın yüzde 31 üstünde. 1Ç14'de olumlu hava koşulları ve yerel seçimlerin etkisiyle Türkiye genelinde inşaat çalışmaları hızlandı. Sektörün satış gelirleri yıllık bazda yüzde 31 artarken FAVÖK marjı 11 puan iyileşti. FAVÖK marjının iyileşmesinin ana nedenleri

1) Çimento fiyatlarındaki yüzde 10-15 artış
2) Elektrik ve petrokok fiyatlarının geçen yıla paralel seyretmesi
3) Kapasite kullanım oranlarının yükselmesiyle ünite sabit fiyat gerilemesi olarak sıralanabilir.

Önümüzdeki seçim süreci inşaat sektörünü desteklemeye devam edecektir. Altyapıya yönelik kamu harcamalarının Haziran 2015'de yapılması planlanan genel seçimlere kadar artarak devam etmesini bekliyoruz. Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde canlanan inşaat sektörü ilk çeyrekte yüzde 5 büyümüştü. Devam eden seçim sürecinde Hükümetin 3. Havalimanı, 3. Köprü, Avrasya Tüneli, Kentsel Dönüşüm ve Kanal İstanbul gibi büyük projeleri hayata geçirmesiyle çimento sektöründeki canlılık sürecektir.

Çimento sektörünün 2014'de yüzde 6, 2015'de yüzde 4 büyümesini bekliyoruz. Tek başına Kentsel Dönüşüm'ün çimento talebinde yüzde 20 artışa neden olacak kadar önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz. Kentsel Dönüşüm'le 6,5 milyon konutun yeniden inşasının 15-20 yıllık bir süreçte gerçekleştirilmesi hedefleniyor. 6,5 milyon konut yaklaşık 200 milyon ton çimento kullanımına denk geliyor.

Bu miktar Türkiye'nin 2013 yılı çimento tüketiminin 3,7 katı. Marmara Bölgesi en canlı ve korunaklı bölge olmaya devam ediyor. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin verilerine göre Marmara Bölgesi kapasite kullanım oranları yüzde 99 seviyesinde. 3. Havalimanı, 3. Köprü, Avrasya Tüneli ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin hepsi Marmara Bölgesi'nde yer alıyor. Kentsel Dönüşüm'e tabi olan konutların ise yüzde 30'u İstanbul'da bulunuyor. Diğer yandan bölgede Limak Trakya'nın 2015 yılında devreye girecek olan 1,1 milyon ton klinker kapasiteli üretim tesisi dışında kapasite artışı öngörülmüyor.

Dolaysıyla önümüzdeki dönemde bölgede fiyat artışlarının devam etmesini bekliyoruz. AKCNS ve BOLUC Marmara Bölgesi'ndeki canlılıktan faydalanmaya devam edecektir. Akdeniz Bölgesi'ndeki kapasite artışlarının piyasayı olumsuz etkilemesi bekleniyor. Sönmez Holding'in 1,5 milyon tonluk kapasitesinin 2015'te, Eren Holding'in 3,5 milyon tonluk üretim tesisinin ise 2016 yılında devreye girmesi bekleniyor. Bu iki tesisin devreye girmesiyle Akdeniz Bölgesi'nin 18 milyon ton klinkerlik kapasitesi 23 milyon ton seviyesine ulaşacak. Akdeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren CIMSA ve ADANA'nın kapasite artışından olumsuz etkilenmesini bekliyoruz.

Çimento şirketleri yüksek temettü dağıtmaya devam ediyor. Şirketler net karlarının yüzde 60 ila yüzde 90'ını nakit temettü olarak dağıtmaktadır. Takip etiğimiz şirketler için 2015 yılı ortalama temettü verimi beklentimiz yüzde 7, en yüksek temettü verimi beklediğimiz şirket ise yüzde 11'le ADANA. Takibimizdeki hisselerden sadece BOLUC'un önemli bir yatırım planı var dolayısıyla diğer şirketlerin yüksek oranda temettü dağıtmaya devam etmesini bekliyoruz. Geçen yıl önermiş olduğumuz şirketler piyasayı yendi. Haziran 2013'te yayınlamış olduğumuz Çimento Sektör raporumuzda en çok önerdiğimiz hisseler BOLUC ve AKCNS 12 aylık süreçte piyasayı sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 8 yendi.

Şu anda AKCNS'nin olumlu yönlerinin piyasa tarafından fiyatlandığını düşünüyoruz. Diğer taraftan BOLUC'un büyüme hikayesi hisse için yükselme potansiyeli yaratmaya devam ediyor. Birçok kriteri dahil etmiş olduğumuz puanlamaya göre bu yıl en çok önerdiğimiz hisseler ADANA ve BOLUC, daha likit hisseler içinde ise CIMSA'yı öneriyoruz. Konut faizlerindeki olası bir artışla konut talebinin gerilemesi veya büyük altyapı projelerinin finansmanlarında karşılaşılabilecek olası zorluklar çimento sektörünü etkileyebilecek riskler arasında sayılabilir.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.