Apple ABD ile göçmenler için 25 milyon dolarlık anlaşma yaptı

Apple ABD ile göçmenler için 25 milyon dolarlık anlaşma yaptı

Apple, göçmenleri işe alma konusunda ABD ile 25 milyon dolarlık anlaşmayı kabul etti.

A+A-

Apple, ABD Adalet Bakanlığı'nın, şirketin belirli işler için ABD vatandaşı ve yeşil kartlılara kıyasla göçmen işçileri yasadışı olarak kayırdığı yönündeki iddialarını çözmek için 25 milyon dolar ödeyecek.

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Apple'ın, vatandaşlığa dayalı ayrımcılığı yasaklayan federal bir yasayı ihlal ederek, işverenlerin göçmen işçilere yeşil kart için sponsor olmalarına izin veren federal bir programa uygun işler için ABD vatandaşlarını veya daimi ikamet edenleri işe almadığı belirtildi.

Ajans, anlaşmanın Adalet Bakanlığı için vatandaşlığa dayalı ayrımcılık iddialarını içeren şimdiye kadarki en büyük anlaşma olduğunu söyledi. Anlaşma, Apple'ın 6,75 milyon dolar ceza ve sayısı belirtilmeyen etkilenen işçilere 18,25 milyon dolar ödemesini gerektiriyor.

Şirketten yapılan açıklamada, "Amerikalı çalışanları işe almaya ve ABD'de büyümeye devam ederken çeşitli devlet kurumlarının gerekliliklerine uymak için sağlam bir iyileştirme planı uyguladık" denildi.

Adalet Bakanlığı'na göre Apple, daimi işgücü sertifikası veya PERM programı olarak bilinen programa uygun olan iş ilanlarını, diğer pozisyonlar için rutin olarak yaptığı gibi web sitesinde duyurmadı. Departman, şirketin bu işler için başvuranlardan, genellikle elektronik başvurulara izin vermesine rağmen, kağıt başvuruları postalamalarını istediğini söyledi.

Bakanlık, "Bu daha az etkili işe alım prosedürleri neredeyse her zaman çalışma izni sona ermeyen başvuru sahiplerinin PERM pozisyonlarına çok az başvurmasıyla veya hiç başvurmamasıyla sonuçlandı" dedi.

Adalet Bakanlığı, işe alım prosedürlerinden hangi Apple işlerinin etkilendiğini veya Apple'ın bunlardan nasıl yararlanmış olabileceğini belirtmedi.

Yabancı işgücü genellikle ABD'li işçileri işe almaktan daha ucuz olabilir ve yeşil kart sponsorluğu için işverenlerine güvenen göçmenlerin farklı bir iş için ayrılma olasılığı daha düşük olarak görülür.

Ödemenin yanı sıra Apple, PERM işleri için işe alımlarını normal uygulamalarıyla uyumlu hale getirmeyi kabul etti. Anlaşmaya göre şirketin daha geniş kapsamlı işe alımlar yapması ve çalışanlarını ayrımcılık karşıtı yasalar konusunda eğitmesi gerekecek.

İlgili Haberler