Apple, bir yargฤฑcฤฑn ลirketin รงalฤฑลanlarฤฑnฤฑ sendika รงalฤฑลmalarฤฑ hakkฤฑnda sorgulayarak ve sendika broลรผrlerinin dolaลฤฑmฤฑnฤฑ kฤฑsฤฑtlayarak iลรงi haklarฤฑnฤฑ ihlal ettiฤi yรถnรผndeki kararฤฑna karลฤฑ temyize gitmeyi planladฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Buna karลฤฑlฤฑk Apple, ลikayetlere katฤฑlmadฤฑฤฤฑnฤฑ ve “aรงฤฑk, dรผrรผst ve doฤrudan” iletiลimin ลirketin iลbirliฤi kรผltรผrรผnรผn bir parรงasฤฑ olduฤunu sรถyledi.
Yargฤฑรง Apple’ฤฑn รงalฤฑลanlarฤฑnฤฑ sendikalar konusunda sorgulamasฤฑnฤฑ yasakladฤฑ
Apple, NLRB sรผreci yoluyla karara itiraz edeceฤini sรถylรผyor. Bu hafta baลฤฑnda aรงฤฑklanan karar, Apple’ฤฑn New York’taki Dรผnya Ticaret Merkezi’ndeki maฤaza รงalฤฑลanlarฤฑndan gelen ลikayetlere dayanฤฑyor. Bu maฤaza, ABD’de sendikalaลma kampanyalarฤฑ yรผrรผten birkaรง Apple Maฤazasฤฑndan biri.
Apple’dan yapฤฑlan aรงฤฑklamada “Ekip รผyelerimizle dรผzenli olarak aรงฤฑk, dรผrรผst ve doฤrudan iletiลim kurmak Apple’ฤฑn iลbirliฤine dayalฤฑ kรผltรผrรผnรผn รถnemli bir parรงasฤฑdฤฑr” denildi.
Mahkeme, Apple’ฤฑn รงalฤฑลanlarฤฑnฤฑ iลรงi aktivizmi konusunda sorgulamaktan vazgeรงmesi gerektiฤine karar verdi. ลirketin ayrฤฑca dinlenme odalarฤฑndaki “sendika yanlฤฑsฤฑ yayฤฑnlara” el koymasฤฑ ya da haklarฤฑnฤฑ kullanฤฑrken “รงalฤฑลanlara mรผdahale etmesi, onlarฤฑ kฤฑsฤฑtlamasฤฑ ya da zorlamasฤฑ” da yasaklandฤฑ. Rapor, NLRB yargฤฑcฤฑnฤฑn ilk kez Apple aleyhine karar verdiฤini belirtiyor.
Kurum, ลirket politikalarฤฑnda deฤiลiklik yapฤฑlmasฤฑnฤฑ emredebilirken, cezai tazminat uygulayamฤฑyor. Apple’ฤฑn kararฤฑ temyiz etmesi halinde, dava Washington’daki รงalฤฑลma kurulu รผyelerine ve ardฤฑndan federal temyiz mahkemesine taลฤฑnacak.
Apple maฤazalarฤฑnda sendikalaลma konusunda zorluklarla karลฤฑlaลฤฑyor
ย
Apple, bazฤฑ maฤazalarฤฑnฤฑn sendikalaลma kararฤฑ almasฤฑndan bu yana ABD’deki maฤaza รงalฤฑลanlarฤฑyla anlaลmazlฤฑk yaลฤฑyor. Geรงtiฤimiz yฤฑl Apple’ฤฑn Maryland eyaletinin Towson kentindeki perakende maฤazasฤฑ, ลirketin sendikalaลan ilk maฤazasฤฑ oldu. รte yandan Apple, “sendikalaลmanฤฑn risklerini tartฤฑลmak” iรงin maฤaza รงalฤฑลanlarฤฑyla รผlke รงapฤฑnda toplantฤฑlar da dahil olmak รผzere maฤazalarฤฑn sendikalaลmasฤฑnฤฑ engelleme รงabalarฤฑnฤฑ sรผrdรผrรผyor.
Yasadฤฑลฤฑ sendika karลฤฑtฤฑ taktiklerle suรงlanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Apple, ลirketin insan haklarฤฑ politikalarฤฑna uyup uymadฤฑฤฤฑnฤฑn รผรงรผncรผ taraf bir denetim tarafฤฑndan kontrol edilmesine izin vermeyi kabul etti.







