Apple, Google'ın hakimiyetini kırmayı neden reddetti

Apple, Google'ın hakimiyetini kırmayı neden reddetti

Apple, Google'ın arama motoru hakimiyetini kırmak için fırsatları geri çevirdi

A+A-

Yeni ortaya çıkan mahkeme tutanaklarına göre, Apple, Microsoft'un Bing'ini satın alma ve gizlilik odaklı DuckDuckGo'yu Safari'nin özel tarama modunu kullananlar için varsayılan hale getirme şansı da dahil olmak üzere, Google'ın arama motoru hakimiyetini kırmak için şimdiye birçok fırsatı geri çevirdi.

ABD hükümetinin Google'a karşı açtığı antitröst davasına bakan yargıç tarafından bu hafta açıklanan ve daha önce gizli tutulan kayıtlar, Google'ın arama alanındaki rakiplerinin, teknoloji devini milyonlarca iPhone ve Mac bilgisayarda Apple'ın varsayılan arama sağlayıcısı konumundan çıkarmaya çalışırken karşılaştıkları zorlukları ortaya koyuyor.

Apple'ın üst düzey yöneticisi John Giannandrea ve DuckDuckGo CEO'su Gabriel Weinberg'in kapalı kapılar ardında verdikleri ifadeler, Google'ın dünyanın en önde gelen arama motoru olarak liderliğini sürdürmesine yardımcı olan başarısız anlaşmalar ve arka oda görüşmeleri hakkında bir fikir veriyor.

Apple, Bing'i satın alma, Bing'e yatırım yapma, her iki şirketin de kullanabileceği ortak bir arama dizini üzerinde işbirliği yapma veya hiçbir şey yapmama seçenekleri arasından seçim yaptı ve sonunda Google ile olan ortaklığını sürdürmeye karar verdi.

Weinberg, Apple'ın DuckDuckGo ile Safari tarayıcısının özel modunda varsayılan arama haline getirebilecek, ancak kullanıcı etkinliğini günlüğe kaydeden normal modda Google'ı varsayılan olarak tutmaya devam edebilecek bir teklif üzerinde aktif olarak çalıştığını ifade etti.

Ancak Apple, bu teklifi de kabul etmedi.

Weinberg, Apple'ın Google ile olan sözleşmesinin bu girişimin batmasına neden olduğunu savundu ve ekibinin Apple ile yaptığı toplantıların çoğunda bunu "odadaki fil" olarak nitelendirdi.

Giannandrea, Apple'ın testlerinin Bing'in çoğu açıdan Google'dan daha düşük olduğunu göstermesi ve Bing'i varsayılan olarak değiştirmenin Apple'ın müşterilerine en iyi şekilde hizmet etmeyeceği için Bing anlaşmasıyla ilerlemeye karşı olduğunu söyledi. DuckDuckGo için de benzer bir argümanı şirket içinde dile getirmiş ve bir e-postada bu ortaklıkla devam etmenin "muhtemelen kötü bir fikir" olduğunu söylemişti.

Giannandrea, Apple'ın bugün Google'a gerçek bir rakip oluşturmak için muazzam kaynaklara sahip olduğunu ifade etti. Ancak, "ürünlerimizi farklılaştırmanın en iyi yolu muhtemelen bu değil" dedi.

İlgili Haberler