'Apple, iPhone'ları kasten yavaşlatmaya devam ediyor'

'Apple, iPhone'ları kasten yavaşlatmaya devam ediyor'

İspanya Tüketici Koruma Derneği, Apple'ı iPhone XS, iPhone 8, iPhone 11 ve iPhone 12 modellerini, kullanıcıları yeni cihaz almaya yönlendirmek için yavaşlatmakla suçluyor.

A+A-

İspanya Tüketici Koruma Derneği, Apple'ın akıllı telefonları yapay olarak yavaşlatmaya devam ettiğini açıkladı. iPhone XS, iPhone 8, iPhone 11 ve iPhone 12 gibi modellerden bahsediyoruz. İddialara göre şirket, iOS 14.5, iOS 14.5.1 ve iOS 14.6'da yavaşlatma uygulamasına geri döndü.

Donanımhaber'in haberine göre İspanyol tüketici koruma kuruluşu, Apple'ın eylemlerinin "tüketici cihazlarını önemli ölçüde yavaşlattığını, işlemci hızını önemli ölçüde düşürdüğünü ve pil ömrünü azalttığını" açıkladı. İddialara göre bu yavaşlatma işlemi sonrasında akıllı telefonların pilleri %20-30 oranında daha az dayanıyor. Örgüt şimdi mahkemeye gidip gitmeyeceğine karar vermek için Apple'dan bir açıklama talep etmekte.

Apple'a yeniden mahkeme yolu görünebilir

Apple, performans düşüşü hakkında daha fazla ayrıntı isteyerek, diyaloğa açık olduğunu ve tüketicilerin yaşadığı bu sorunu telafi etme yolları aradığını söyledi. Bazı uzmanlar, Apple'ın herhangi bir kötü niyetli eylemde bulunmadığını ancak cihazların çalışmasında sorunlara yol açan yaygın bir bug olduğunu belirtiyorlar. Eğer öyleyse, şirket hatayı düzeltmek için yakında bir güncelleme yayınlamalı. İspanya Tüketici Derneği, Apple'ın yanıtının tatmin edici olmaması durumunda davayı mahkemeye götürmekle tehdit ediyor.

Daha önce Portekizli özel bir tüketici koruma kuruluşu da Apple'ın belli iPhone modellerini yavaşlattığını şu ifadelerle açıklamıştı: “Apple, iPhone 6, 6 Plus, 6S ve 6S Plus dahil olmak üzere en popüler cihazlarının performansını kasıtlı olarak manipüle etti ve kullanıcıları bu konuda bilgilendirmedi. Aynı zamanda Apple, kullanıcıları cihazlarındaki pili değiştirmeye veya yeni bir akıllı telefon almaya zorladı."

Etiketler : , ,