Apple'ın en büyük tedarikçisi "işgal" hazırlığı yapıyor

Apple'ın en büyük tedarikçisi "işgal" hazırlığı yapıyor

Apple'ın Çip Üreticisi TSMC, Çin'in Olası Tayvan İşgaline Karşı Acil Durum Planları Yapıyor

A+A-

Apple'ın çip üreticisi TSMC, Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi durumunda çip üretim makinelerini uzaktan devre dışı bırakmayı planlıyor. Batılı istihbarat örgütleri, Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi ihtimali konusunda endişelerini giderek arttırıyor. Raporlara göre, 2027 yılına kadar bu olasılığın gerçekleşebilir ve bu durumda ABD'nin Tayvan'ı savunmakla yükümlü olduğu da göz önüne alındığında, böyle bir durumun dünya çapında ciddi sonuçları olabilir.

Çin'in Tayvan'ı İşgal Korkusu

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Çin'in Tayvan'a yönelik benzer bir adım atabileceği korkusunu artırdı. Rusya'nın Batı'nın askeri müdahale yapamayacağını gösterdiği bu senaryo, Çin için de bir model olabilir. ABD, teorik olarak Tayvan'ı savunmayı taahhüt etse de, pratikte nükleer savaş riskinden dolayı müdahalede bulunmaması olası görünüyor.

ABD ve İngiltere güvenlik servisleri, Çin'in Tayvan'a yönelik bir askeri abluka planladığını ve 2027'ye kadar bu planları gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirtiyor. ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, Pekin'in bu tarihe kadar Tayvan'ı işgal etmeye hazır olabileceğini ifade etti.

TSMC'nin Acil Durum Planları

TSMC ve Hollandalı çip makinesi tedarikçisi ASML, Çin'in Tayvan'ı işgali durumunda makineleri uzaktan devre dışı bırakma planları yaptı. Bu planlar, Çin'in gelişmiş çip üretim kabiliyetlerine erişimini engellemeyi amaçlıyor. ASML, Hollanda hükümetine makineleri uzaktan devre dışı bırakma yeteneği konusunda güvence verdi.

TSMC Yönetim Kurulu Başkanı Mark Liu, Tayvan'ı işgal edecek herhangi bir saldırganın şirketin çip üretim makinelerini devre dışı bırakacağını belirtti. Liu, "TSMC'yi kimse zorla kontrol edemez. Eğer askeri bir işgal olursa, TSMC fabrikasını çalışamaz hale getirirsiniz" dedi.

 

 

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler