Apple‘ın kuruluşundan yalnızca 12 gün sonra ortaklıktan ayrılan ve bugüne kadar iki kez ödeme aldığı bilinen üçüncü kurucu ortak Ron Wayne, teknoloji devinin yüzde 10 hissesine hâlâ sahip olduğunu ileri sürerek yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.
Mart 2026’da Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde yaptığı açıklamalarda konuya değinen Wayne, Apple’daki orijinal payını hiçbir zaman satmadığını vurgulayarak, bu durumun basit bir teknik ayrıntıdan ibaret olmadığını ifade etti.
Wayne’in bu iddiaları, şirketin piyasa değerinin zirve yaptığı bir dönemde finans çevrelerinde geniş yankı uyandırdı.
Fast Company’ye verdiği özel mülakatta iddiasını yineleyen Wayne, hisselerinden hiçbir zaman feragat etmediğini belirterek, “Başlangıçta oradaydım ve önemli bir rol üstlendim. Birkaç haftalık süre zarfında onlar için her türlü işi yapıyordum ve katılımım bu kadardı. Ancak o günden bugüne, bana göre hâlâ yüzde 10’luk hisseye sahibim. Apple’daki hissemi hiçbir zaman, hiç kimseye, herhangi bir miktar karşılığında satmadım” değerlendirmesinde bulundu.

Wayne’in bu çıkışı, Apple‘ın Ekim 2025’te kısa süreliğine 4 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştığı ve bu hisselerin yaklaşık 400 milyar dolara tekabül ettiği bir dönemde gelmesi, konunun ekonomik boyutunu daha da çarpıcı hale getiriyor.
Ortaklıktan ayrılma süreci ve yapılan resmi ödemeler
Tarihsel kayıtlar, Ron Wayne’in Apple’dan ayrılma nedeninin şirketin olası borçlarından kişisel olarak sorumlu tutulma korkusu olduğunu gösteriyor. Steve Jobs ve Steve Wozniak ile kurduğu orijinal ortaklığı sona erdirmek isteyen Wayne, o dönemde 800 dolarlık bir ödeme almayı kabul ederek yollarını ayırdı.
Wayne, daha sonraki açıklamalarında bu tutarı yapılan işlerin yanında “küçük bir bahşiş” olarak nitelendirse de, bu anlaşma ile ortaklıktan resmen çekilmiş oldu.

Bir yıl sonra, iş dünyasında daha deneyimli bir isim olan Mike Markkula’nın Apple’ı bir şirket yapısına dönüştürmesiyle birlikte, Wayne’in olası hak iddialarını tamamen ortadan kaldıracak adımlar atıldı. “Apple Confidential 2.0” kitabında yer alan verilere göre Markkula, orijinal ortaklık haklarını satın almak için toplam 5.308,96 dolarlık bir ödeme gerçekleştirdi.
Bu tutar üç kurucu ortak arasında paylaştırıldı ve her birine yaklaşık 1.770 dolar ödendi. Bu ödeme, yasal olarak tüm hak taleplerinden feragat edilmesi amacıyla yapıldı.
Ron Wayne’in Apple iddiaları ve piyasa gerçekleri
Ron Wayne’in güncel iddialarına rağmen, yasal belgeler ve geçmişteki ticari işlemler Apple üzerinde herhangi bir hak sahipliğinin kalmadığını teyit ediyor. Wayne, eğer bu iddialarında haklı olsaydı, Forbes 2026 dünyanın en zenginleri listesinde Elon Musk’ın hemen ardından ikinci sırada yer alacak; Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve Larry Ellison gibi isimleri geride bırakacaktı.

Ancak gerçekte, Wayne’in imzaladığı ve hisselerinden feragat ettiğini gösteren orijinal sözleşme dahi, sahibine Wayne’in Apple’dan kazandığından daha fazlasını getirdi. Söz konusu sözleşme 2011 yılında 1,6 milyon dolara satılmıştı; bu rakam bugünün enflasyon düzeltmesiyle yaklaşık 2,3 milyon dolara karşılık geliyor.
Sektör analistleri, bu tür iddiaların genellikle büyük teknoloji şirketlerinin devasa piyasa değerlerine ulaşmasının ardından gündeme geldiğini, ancak hukuki dayanaklarının zayıf olduğunu belirtiyor.
Wayne’in geçmişteki risklerden kaçınmak adına yaptığı bu hamle, finans tarihinin en büyük “kaçırılan fırsatlarından” biri olarak kabul edilmeye devam ediyor. Piyasalardaki genel beklenti ise, Apple’ın kurumsal yapısının bu tür bireysel iddialardan etkilenmeyeceği yönünde kalmaya devam ediyor.







