Araรง satฤฑลฤฑnda noter dรถnemi baลlฤฑyor. Tescil edilmiล araรงlarฤฑn her รงeลit satฤฑล ve devirleri artฤฑk noterler tarafฤฑndan yapฤฑlacak. Noterler tarafฤฑndan yapฤฑlmayan her รงeลit satฤฑล ve devir iลlemleri geรงersiz olacak. Araรง satฤฑลlarฤฑnฤฑn noterlere devredilmesi ile 117 liralฤฑk motorlu trafik belgesi ve 14.5 liralฤฑk posta masrafฤฑndan tasarruf edilecek. ฤฐลlemler 15 liraya yapฤฑlacak. ฤฐรงiลleri Bakanฤฑ Sรผleyman Soylu, โBu yeni uygulamayla vatandaลlarฤฑmฤฑz aรงฤฑsฤฑndan hem motorlu trafik belgesi masrafฤฑ hem de posta masrafฤฑndan ve zamandan tasarruf saฤlanmฤฑล olacak. Yani 117+14.5 lira toplam 131.5 liralฤฑk bir tutar, vatandaลฤฑmฤฑzฤฑn cebinde kalmฤฑล olacak. Bu iลlem 15 liraya gerรงekleลtirilecekโ dedi.
YรNETMELฤฐK YAYINLANDI
Yetki devrini dรผzenleyen Araรงlarฤฑn Satฤฑล, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yรผrรผtรผlmesi Hakkฤฑnda Yรถnetmelik dรผn Resmi Gazeteโde yayฤฑmlandฤฑ. Yรถnetmeliฤe gรถre, tescil edilmiล araรงlarฤฑn her รงeลit satฤฑล ve devirleri, satฤฑล veya devri yapฤฑlacak araรงtan dolayฤฑ motorlu taลฤฑtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammฤฑ, vergi cezasฤฑ ve trafik idari para cezasฤฑ, ilgili kanuna gรถre verilen idari para cezalarฤฑ ile geรงiล รผcreti borcu ve taลฤฑt รผzerinde satฤฑล ve/veya devri kฤฑsฤฑtlayฤฑcฤฑ herhangi bir tedbir veya kayฤฑt bulunmadฤฑฤฤฑnฤฑn ve trafikten รงekilmiล veya รงekilecek araรงlar hariรง olmak รผzere aracฤฑn geรงerli muayenesi ile zorunlu mali sorumluluk sigortasฤฑnฤฑn bulunduฤunun tespit edilmesi halinde noterler tarafฤฑndan yapฤฑlacak.
Tรผrkiye Noterler Birliฤi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlฤฑฤฤฑ veya yetkilendirdiฤi kurum veya kuruluล tarafฤฑndan belirlenen imalatรงฤฑ veya yetkili temsilcisi tarafฤฑndan uygunluk belgesi dรผzenlenen araรง bilgilerini tutmakla yรผkรผmlรผ olacak. Tรผrkiye Noterler Birliฤi, noterler tarafฤฑndan tescil edilen araรงlarฤฑn sicillerini tutacak. Araรงlarฤฑn satฤฑล, devir ve tesciline iliลkin teknik ve hukuki deฤiลiklikler ile haciz, rehin, ihtiyati tedbir gibi araรงlara iliลkin kฤฑsฤฑtlayฤฑcฤฑ ลerhlerin elektronik ortama iลlenmesi, kaydedilmesi ve kaldฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ saฤlayacak.
Noterler Birliฤi, ฤฐรงiลleri Bakanlฤฑฤฤฑโnฤฑn uygun gรถrรผลรผnรผ almak suretiyle araรงlara verilecek plaka harf ve rakam gruplarฤฑnฤฑ belirleyecek. Noterler, araรงlarฤฑn satฤฑล devir ve her tรผrlรผ tescil iลlemlerini yapacak, araรงlarฤฑn tescil belgeleri ile plakalarฤฑnฤฑ verecek. Noterler Birliฤi tarafฤฑndan belirlenen durumlarda araรงlar iรงin araรง tesciline iliลkin geรงici belge ile gerekli diฤer belgeleri dรผzenleyecek. Noterler, araรงlara iliลkin teknik veya hukuki deฤiลiklikleri ile haciz, rehin, ihtiyati tedbir gibi araรงlara iliลkin kฤฑsฤฑtlayฤฑcฤฑ ลerhleri Araรง Sicil ve Tescil Sistemiโne (ARTES) iลleyecek veya kaldฤฑracak.
ฤฐlgili kolluk birimi kayฤฑtlarฤฑna hฤฑrsฤฑzlฤฑk veya gรผveni kรถtรผye kullanma suรงlarฤฑ nedeniyle arandฤฑฤฤฑna dair ลerh iลlenmiล olmak ลartฤฑyla, araรง sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum ve kuruluลlarฤฑ ile tรผzel kiลilerce yetkilendirilen kiลilerin baลvurusu รผzerine araรงlarฤฑn tescil kaydฤฑ herhangi bir noter tarafฤฑndan kapatฤฑlabilecek. Tescil kaydฤฑ kapatฤฑlan araรง bilgileri ve plakasฤฑ, kapatma sebebiyle ARTESโte saklanacak ve bu plakalar diฤer araรงlara verilmeyecek.
2 BฤฐN NOTER YAPACAK
ฤฐรฤฐลLERฤฐ Bakanlฤฑฤฤฑโnฤฑn sosyal medya hesaplarฤฑnda, yรถnetmelikle getirilen deฤiลikliklerin anlatฤฑldฤฑฤฤฑ video yayฤฑmlandฤฑ. Buna gรถre, vatandaลlarฤฑn araรง ruhsatlarฤฑnฤฑ almalarฤฑ, รถnceki uygulamaya gรถre daha kolay, hฤฑzlฤฑ ve ekonomik olacak. Daha รถnce 615 noktada yapฤฑlan tescil iลlemleri, artฤฑk 2 bin noter tarafฤฑndan gerรงekleลtirilecek. Araรงlarฤฑn satฤฑล belgeleri, kargoyla gelmesi beklenmeden noterlerden anฤฑnda teslim alฤฑnacak. (Hรผrriyet)







