Tรผrkiye Sermaye Piyasalarฤฑ Birliฤi (TSPB) yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda hem hisse senedi hem de kaldฤฑraรงlฤฑ iลlemlerin etkisiyle gelirleri yรผzde 57 artan aracฤฑ kurumlarฤฑn kรขrฤฑnฤฑn yรผzde 81 artฤฑลla 306 milyon lira olduฤunu aรงฤฑkladฤฑ.
TSPB’nin aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ verilere gรถre, 2015 Haziran sonu itibarฤฑyla aracฤฑ kurumlarฤฑn toplam varlฤฑklarฤฑ 15 milyar lira, รถzkaynaฤฤฑ ise 4 milyar lira oldu.
Aรงฤฑklamada, “Toplam gelirler, hem pay senedi iลlemlerinden hem de kaldฤฑraรงlฤฑ iลlemlerden elde edilen kazanรงlarฤฑn katkฤฑsฤฑyla bir รถnceki dรถneme gรถre yรผzde 57 artarak 1.1 milyar liraya รงฤฑktฤฑ. Gelirlerin giderlerden daha hฤฑzlฤฑ artmasฤฑyla sektรถrรผn net dรถnem kรขrฤฑ da yรผzde 81 artarak 306 milyon lira oldu” denildi.
Aรงฤฑklamaya gรถre, yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda aracฤฑ kurumlarฤฑn pay senedi iลlemleri geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla yรผzde 37 artarak 1 trilyon lirayฤฑ aลarken, kaldฤฑraรงlฤฑ iลlem hacmi de yรผzde 139 artarak 7.5 trilyon liraya ulaลtฤฑ.
Aรงฤฑklamada, sektรถrรผn en รถnemli gelir kaynaฤฤฑ olan aracฤฑlฤฑk gelirlerinin, iลlem hacimlerindeki artฤฑลฤฑn etkisiyle yรผzde 48 artarak 673 milyon liraya ulaลtฤฑฤฤฑ belirtilerek,”Bu gelirlerin yรผzde 45’ini pay senedi iลlemleri oluลtururken, kaldฤฑraรงlฤฑ iลlemlerden elde edilen gelirlerin aracฤฑlฤฑk gelirlerindeki payฤฑ yรผzde 42’ye yรผkseldi” denildi.
EMEKLฤฐLฤฐK FONLARININ DESTEฤฤฐ
Haziran 2014’te portfรถy yรถnetim ลirketlerince yรถnetilen portfรถy bรผyรผklรผฤรผ 72 milyar lira iken, bu tutarฤฑn 2015 Haziran sonu itibariyle 91 milyar lirayฤฑ geรงtiฤi belirtilen aรงฤฑklamada ลรถyle denildi:
“Bu artฤฑลta emeklilik yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑ etkili oldu. Bu tutarฤฑn 38 milyar TL’si yatฤฑrฤฑm fonu, 43 milyar TL’si de emeklilik yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑna ait. รzel portfรถy yรถnetimi kapsamฤฑnda hizmet verilen bireysel ve tรผzel yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn portfรถy bรผyรผklรผฤรผ ise 10 milyar TL civarฤฑnda.”
PORTFรY YรNETฤฐM ลฤฐRKETLERฤฐNฤฐN GELฤฐRLERฤฐ %33 ARTTI
Yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda sektรถrรผn portfรถy yรถnetim faaliyetlerinden elde ettiฤi gelirleri bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 33 artarak 137 milyon liraya รงฤฑktฤฑ. Yatฤฑrฤฑm fonu yรถnetiminden sektรถr 85 milyon lira gelir kaydetti.
Aรงฤฑklamaya gรถre, sektรถrรผn net kรขrฤฑ 2015 Haziran dรถneminde artan gelirlerin etkisiyle, bir รถnceki yฤฑla gรถre yรผzde 55 artarak 42 milyon liraya yรผkseldi. Bu dรถnemde 20 portfรถy yรถnetim ลirketi kรขr ederken, 18’i zarar etti.
TSPB, banka, aracฤฑ kurum, portfรถy yรถnetim ลirketleri ve yatฤฑrฤฑm ortaklฤฑklarฤฑnฤฑn รผye olduฤu รถzdรผzenleyici bir meslek kuruluลu olup, meslek kurallarฤฑnฤฑ oluลturup sektรถrรผ denetleme gรถrevini yรผrรผtรผyor.







