Yemen’de Husilerin liderlerinden Muhammed Ali el-Husi, Tรผrkiye, Rusya ve ฤฐran liderlerinin Ankara gรถrรผลmeleri sฤฑrasฤฑnda Yemenโle ilgili aรงฤฑklamalarฤฑ nedeniyle Erdoฤan’ฤฑn doฤru bir duruลa sahip olduฤunu sรถyledi.
Rus haber sitesi Sputnik’te yer alan habere gรถre, El-Husi, Twitter hesabฤฑndan yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, โTรผrkiye Cumhurbaลkanฤฑโnฤฑn aรงฤฑklamasฤฑ, gerรงek durumu derinden anladฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteriyor. O (Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan), gerรงekรงi olmayan hedefler peลinde koลan ve kaybettikleri savaลta sadece yฤฑkฤฑm ve รถlรผm getiren dรผลman uzmanlarฤฑn gรถrรผลlerinden uzak, doฤru bir duruลa sahipโ dedi.
El-Husi, ฤฐran Cumhurbaลkanฤฑ Hasan Ruhaniโnin, Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan ve Rusya Devlet Baลkanฤฑ Vladimir Putinโin sรถzlerine ek olarak yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamanฤฑn, Yemenโdeki savaลฤฑn saรงmalฤฑฤฤฑna iliลkin fikir birliฤini ortaya koyduฤunu belirterek, โBu, saรงmalฤฑk ve faydacฤฑlฤฑk deฤil, dengeli politik duruลโ diye yazdฤฑ.
Tรผrkiye’de dรผzenlenen Suriye konulu Rusya-Tรผrkiye-ฤฐran รรงlรผ Zirvesi sonrasฤฑnda dรผzenlenen ortak basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda liderler, Yemen ve Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine saldฤฑrฤฑlarฤฑna iliลkin soruya cevap vermiลti. Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan konuya iliลkin ลu ifadeleri kullanmฤฑลtฤฑ:
– Yemen’de bu sรผreรง nasฤฑl baลladฤฑ? Bunun รผzerine durmak gerekir. Yemen yerle yeksan oldu, bunun mรผsebbibi kimlerdir? Bunlarฤฑn รผzerinde durmak lazฤฑm. Tabii ki bรผtรผn bu tahribatlarla artฤฑk Yemen’deki insanlar ลรผphesiz ki onlar da sรผrekli belli bir hazฤฑrlฤฑk iรงinde olmuลlardฤฑr. Gรถnรผl bu tรผr geliลmeleri arzu etmiyor ancak gelinen bu noktada รถzellikle de bizim ลu anda Yemen’in bir an รถnce yeniden inลa ve ihyasฤฑ iรงin ne gibi รงalฤฑลmalar yapabiliriz, bunu dรผลรผnmemiz gerekiyor. รรผnkรผ Yemen kendi ayaklarฤฑ รผzerine kalkabilecek bir altyapฤฑya sahip deฤil.
– รyle ise ลu anda geliลmiล รผlkeler olarak, geliลmekte olan รผlkeler olarak Yemen’e ne yapฤฑlabilir? Bu sadece bรถlgede Yemen iรงin sรถyleyeceฤim bir ลey deฤil, aynฤฑ durum Suriye iรงin de geรงerli. Bu noktada yine bรถlgedeki Filistin iรงin de geรงerli. Filistin’in durumu ayrฤฑ bir felaket, onun รผzerinde de durulmasฤฑ gerekir. Ama ne yazฤฑk ki ลu anda bakฤฑyorsunuz Mรผslรผman, Mรผslรผman ile uฤraลฤฑyor. Az รถnce Sayฤฑn Putin, Rabbimizin bir uyarฤฑsฤฑnฤฑ burada hatฤฑrlatmak istedi. ‘Ancak inananlar kardeลtir,’ hรผkmรผyle ben iลi kฤฑsa olarak alayฤฑm. Kardeลliฤin gereฤinin bu olmamasฤฑ lazฤฑmdฤฑ ama Yemen’e ilk bombalarฤฑ kimler attฤฑ? Bu sorunun cevabฤฑ bulunursa gelinen noktanฤฑn bir tahrik olduฤu kanaatine de varฤฑrฤฑz diye dรผลรผnรผyorum.







