Arınç: Başçı görevinin başında

Arınç: Başçı görevinin başında

Başbakan Yardımcısı Arınç, rdem Başçı'nın görevinin başında olduğunu Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ilkesinden şaşmayacaklarını söyledi.

A+A-

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görevinin başında olduğunu belirterek, hükümet olarak Merkez Bankası ile ilgili bir değişiklik çabası içinde olmadıklarını, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ilkesinden şaşmayacaklarını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin geçen haftaki TBMM grup toplantısında, faizleri kendisinin istediği oranda düşürmediği gerekçesiyle Başçı hakkında sert eleştirilerde bulunmuştu.

Arınç, Başçı'nın Merkez Bankası politikaları ile ilgili yaptığı sunum yaptığı dünkü Bakanlar Kurulu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Başçı ya da Merkez Bankası'nın yapısının değiştirilmesi ile ilgili yapılan spekülasyonların hatırlatılmasına karşılık Arınç şunları kaydetti:

"Merkez Bankası Başkanı görevinin başındadır. Kendisi bugün olumlu bir sunuş yapmıştır. Bütün Bakanlar Kurulu üyesi arkadaşlarımız bu değerlendirmelere katılmıştır. Bu konuda söylenecek başka bir cümle ya da kelime de mümkün değildir.Ne bir kanunda değişiklik yapma tasarısı ya da teklifi, ne de bir başka anlama gelebilecek bir çaba içinde değiliz. Herkes görevini iyi bir şekilde yapmaya çalışıyor."

Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yılda iki kez sunum yaptığını, yılın ilk sunumu çerçevesinde de Merkez Bankası faaliyetleri ve para politikaları hakkında bilgi verdiğini belirten Arınç, "Sorular ve Başbakanın değerlendirmesi ile bu sunum başarılı olarak gerçekleştirildi" dedi.

Arınç, Başbakan Erdoğan'ın faizle ilgili taleplerinin yeni olmadığını, bunları zaman zaman gruplarda, zaman zaman da ekonomi kuruluşları ile ilişkileri sırasında dile getirdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Faiz konusu Merkez Bankası'nın görevlerinden sadece bir tanesi. Biliyorsunuz AKP kuruluşunda da, hükümet beyannamesinde de, ekonomik kurulumuzun ilk yaptığı çalışmalarda aldığı kararlara göre de Merkez Bankası'nın bağımsızlığı esastır. Bu ilkeden bugüne kadar kadar şaşmadık, bundan sonra da şaşmaya niyetimiz yok."

Dünyadaki Merkez Bankası örneklerine bakıldığında, bu bankaların bağımsız ve özerk olanların yanında doğrudan siyasi otoritenin yönetimi altında veya da talimatlarını yerine getiren kurumlar olarak yapılandığını ifade eden Arınç, "Ancak biz güçlü bir ekonominin ve güçlü bir ekonomi yönetiminin başarısını Merkez Bankası'nın bağımsızlığında gördük, bu ilkeye de bugüne kadar sadık kaldık" diye konuştu.

Arınç, Merkez Bankası'nın çalışmaları içinde dördüncü maddeye bakıldığında, fiyat istikrarı amacı ile çelişmemek kaydıyla hükümetin büyüme ve istihdam politikalarının desteklenmesinin de bulunduğunu söyleyerek, Türkiye'de büyümenin hız kesmesi, istihdamın azalması gibi bir kırılma noktasına hiçbir zaman gitmeyeceklerini, Türkiye'nin büyüme trendini mutlaka devam ettireceğini kaydetti.

Arınç, daha sonra şunları kaydetti:

"Eğer maliyet enflasyonundan bahsediyorsak, son yıllardaki enflasyondaki yükseliş, kurdaki ve faizdeki artıştan kaynaklanan bir enflasyon yükselişidir. Dolayısıyla kurdaki ve faizdeki artışı bir şekilde önlemek gerekir ancak bilelim ki faizlerin düşürülmesi veya yükseltilmesi diğer unsurlarla birlikte dikkate alınması gereken bir konudur.

"Merkez Bankasının bu konudaki çalışmalarına müdahale etmek niyetinde değiliz ancak şüphesiz faizlerin düşürülmesi halinde yatırımların daha da artacağını ve gerek dış gerekse iç müteşebbislerin daha arzulu ve iştahlı olacağını düşünüyoruz. Ama tümüyle tabloya baktığımızda Merkez Bankası çalışmalarında bir yeknesaklık ya da akort görmek mümkündür. Fevkalade isabetli değerlendirmeler yapıldı. Başkan'a teşekkür ettik."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.