Aselsan 2,9 milyar lira kar açıkladı

Aselsan 2,9 milyar lira kar açıkladı

ASELSAN’ın (FAVÖK) karı geçen yıla göre yüzde 51 artış göstererek 2,9Milyar TL’ye yükseldi.

A+A-

ASELSAN’ın 2019 yılı finansal sonuçları açıklandı. Şirketin  cirosundaki büyüme trendi 2019 yılında hızlanarak artmaya devam etti. ASELSAN’ın cirosu geçen yıla göre %44 büyüyerek 13 Milyar TL’yi aştı.
İhracat teslimat tutarı da önceki yıla kıyasla %50 artış göstererek 330 Milyon ABD Doları olarak gerçekleşti ve tarihi zirvesine ulaştı.
2019 yılı, ASELSAN’ın kârlılık göstergelerindeki gelişimin  cirodaki büyümeyi de aştığı bir yıl oldu. Faaliyet, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) geçen yıla göre %51 artış göstererek 2,9 Milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı şirketin yıl sonuna ilişkin  paylaştığı öngörü olan %19-21 aralığının da üstüne çıkarak %21,9  olarak gerçekleşti. Şirketin net kârı da geçen yıla göre %45 artışla

3,4 Milyar TL seviyesine ulaştı.
    Güçlü Nakit Pozisyonu
2019 yılı boyunca sürdürülen etkin nakit ve alacak yönetimi  sayesinde ASELSAN, yılı 1,3 Milyar TL net nakit pozisyonu ile kapattı. Şirketin yıl sonu nakit mevcudu da tarihi bir rekor kırarak 3,5 Milyar TL seviyesinde gerçekleşti. ASELSAN, 2019 yılında ürün gamına yeni  ürünler eklemeye ve bu çerçevede yeni siparişler almaya devam etti.
2019 yılında alınan sipariş tutarı 3 Milyar ABD Doları, bakiye  siparişleri toplamı da 9,7 Milyar ABD Doları oldu.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN, şirketin 2019 yıl sonu finansal sonuçlarıyla ilgili yaptığı  değerlendirmede şunları söyledi:
    “Son aylarında teslimatların ve tahsilatların yoğunlaştığı,  genelinde de hem operasyonel hem de finansal anlamda başarılara imza  attığımız bir yılı geride bıraktık. ASELSAN, hem yurt içinde hem de  yurt dışında yaptığı çalışmaların sonucunu tarihi ciro ve kârlılık  rakamlarına ulaşarak gösterdi. 2019 sonu itibariyle 13,5 Milyar TL  seviyesine ulaşan özkaynaklarımız bilançomuzun %53’ünü oluşturarak  güçlü mali yapımızın en temel göstergesi oldu. 2019, ASELSAN’ın  ihracatının da zirveye ulaştığı bir yıl oldu. Uluslararası pazarlarda  etkinliği artan ASELSAN, 11 adedi yurt dışında olmak üzere toplam 26  adet iştirak ve şubeleriyle global bir savunma sanayi şirketine  dönüşüm yolculuğunda emin adımlarla ilerliyor. Ülkemiz ekonomisindeki  büyüme trendinin 2020 yılında ivmelenerek süreceğine güveniyor  bu  doğrultuda ASELSAN’ın cirosunun önümüzdeki yıl %40-50 aralığında  artacağını öngörüyoruz. Gerek organizasyonel çalışmalarımızın gerekse  verimlilik ile ilgili hayata geçirdiğimiz uygulamaların kârlılık  üzerindeki olumlu etkisinin 2020 yılına net bir şekilde yansıyacağına  inanıyor ve FAVÖK marjı beklentimizi %20-22 bandına yükseltiyoruz.”
    ASELSAN İş Ortaklarıyla Beraber Büyüyor
    “Güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını milli kaynaklarla karşılama  ve global düzeyde güvenilir bir iş ortağı olma hedefiyle  çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettiriyoruz. ASELSAN, savunma  alanıyla sınırlı kalmayıp  ulaşım, güvenlik, enerji ve sağlık gibi  savunma dışı alanlarda da millileştirme çalışmalarını sürdürüyor.
ASELSAN’ın geniş bir yelpazeye yayılan faaliyet alanındaki en etkili  gücü, 45 yılda oluşturduğumuz yetkin insan kıymetlerimiz ve sayıları
5.000’i aşan tedarikçi firmalarımızdır. 2019 yılında birlikte  çalıştığımız küçük büyük tüm alt yüklenicilerimize destek olmaya devam  ettik, finansal olanaklarımızı ve Ar-Ge kapasitemizi  tedarikçilerimizle paylaştık. 2020 yılında da paydaşlarımızın  kesintisiz gayretleriyle yeni başarılara imza atacağımıza olan inancım  tamdır.”

Öte yandan ASELSAN 2020 yılı konsolide finansal sonuçlarına ilişkin  beklentilerini KAP'a açıkladı.  Buna göre, konsolide kur farkından arındırılmış FAVÖK Marjı tahmini yüzde 20-22 olarak belirlendi. Şirket konsolide yatırım harcamasının 1,5 milyar TL olacağını  öngördü.     Bu beklentiler yıl ortalamasında USD/TL kurunun 6,18 ve EUR/TL  kurunun 6,98 seviyesinde olacağı varsayımına dayandırıldı.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.