"Asgari ücret 4253 TL değil 3800 TL olacak"

"Asgari ücret 4253 TL değil 3800 TL olacak"

Evrensel yazarı İhsan Çaralan, "Devlet, işçiden aldığı yüzde 15’lik gelir vergisinden vazgeçip bunu işçiye asgari ücret zammı gibi ödeyerek, patrona aylık 450 TL’lik kıyak yapmaktadır" dedi.

A+A-

Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 4 bin 253 liralık asgari ücrete ilişkin vergi ayrıntısına dikkati çekti.

"Patronlar ve iktidarı asgari ücreti yüzde 50 zamla 4 bin 250 TL yaptık diye övünürken gerçekte asgari ücret patronlar için 3 bin 800 TL’de kalmaktadır" diyen Çaralan, "Ki, burada kıdem tazminatının da 3 bin 800 TL’den hesaplanacağı anlaşılmaktadır!" ifadelerini kullandı.

Çaralan, "Asgari ücrete şu kadar zam yaptık diye gürültü yapılsa da resmiyette asgari ücret 3 bin 800 TL olacaktır" dedi.

Çaralan'ın "Asgari ücret artırılır gibi yapılırken asıl kıyak patronlara yapıldı!" başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

"Devlet, işçiden aldığı yüzde 15’lik gelir vergisinden vazgeçip bunu işçiye asgari ücret zammı gibi ödeyerek, patrona aylık 450 TL’lik kıyak yapmaktadır. Yani işçinin artık değerden aldığı payından, yani ücretinden kesilen vergiyi sanki patron artık değerden el koyduğu kârından ödüyormuş gibi göstererek asgari ücrete eklemektedir. Böylece patronlar ve iktidarı asgari ücreti yüzde 50 zamla 4 bin 250 TL yaptık diye övünürken gerçekte asgari ücret patronlar için 3 bin 800 TL’de kalmaktadır. Ki, burada kıdem tazminatının da 3 bin 800 TL’den hesaplanacağı anlaşılmaktadır!

Çünkü asgari ücrete şu kadar zam yaptık diye gürültü yapılsa da resmiyette asgari ücret 3 bin 800 TL olacaktır.

Demek ki, Saray’da yapılan toplantıda TİSK başkanının Çalışma Bakanı Cumhurbaşkanına teşekkür ederken gösterdiği nezaket boşuna değilmiş!"