Asya hisse senetleri Cuma gรผnรผ dalgalanฤฑrken, dolar sabit kaldฤฑ ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlar Fed‘in faiz indirimlerinde รถlรงรผlรผ olmasฤฑnฤฑn beklendiฤi 2025 yฤฑlฤฑna bakarken, yen zayฤฑf yฤฑlsonu iลlemlerinde beล ayฤฑn en dรผลรผk seviyelerine yakฤฑn seyretti.
รte yandan Japonya Merkez Bankasฤฑ, Cuma gรผnรผ aรงฤฑklanan bankanฤฑn Aralฤฑk ayฤฑ toplantฤฑsฤฑndaki gรถrรผลlerin รถzetinin Ocak ayฤฑnda bir faiz artฤฑลฤฑ olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ canlฤฑ tutmasฤฑyla, yakฤฑn vadede faiz oranlarฤฑnฤฑ artฤฑrabilir. BOJ, Aralฤฑk ayฤฑ toplantฤฑsฤฑnda sabit kalmayฤฑ tercih etmiลti.
Bu da yenin en son Temmuz ayฤฑnda gรถrรผlen seviyelerde seyretmesine neden oldu. Cuma gรผnรผ, dolar baลฤฑna 157,80 seviyesinde รงok az deฤiลiklik gรถsterdi ve 2024’te dolar karลฤฑsฤฑnda yฤฑl iรงindeki kayฤฑplarฤฑnฤฑ %10’un รผzerine รงฤฑkararak รผst รผste dรถrdรผncรผ dรผลรผล yฤฑlฤฑnฤฑ yaลadฤฑ.
Para birimi, gรผรงlรผ dolar ve Fed’in faiz indirimlerine raฤmen devam eden geniล faiz oranฤฑ farkฤฑnฤฑn baskฤฑsฤฑ altฤฑnda ve tรผccarlar yen 160 seviyesine yaklaลฤฑrken Tokyo’dan yeni bir mรผdahale gelmesine karลฤฑ temkinli.
Hisse senetlerinde, MSCI’nฤฑn Japonya dฤฑลฤฑndaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniล endeksi 574,88’de hafifรงe yรผkseldi ve bu yฤฑl yaklaลฤฑk %9 kazanรง saฤladฤฑ. Japonya’nฤฑn Nikkei endeksi zayฤฑf yen nedeniyle %0,77 yรผkseldi ve 2024’te %19 artฤฑลa hazฤฑrlanฤฑyor.
รin’in mavi รงipli CSI300 Endeksi erken iลlemlerde รงok az deฤiลirken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi Perลembe gรผnkรผ tatilin ardฤฑndan %0,12 yรผkseldi.
Capital.com’un kฤฑdemli finans piyasasฤฑ analisti Kyle Rodda, โลu anda belli ki bir durgunluk var ve aลฤฑrฤฑ bir sรผrpriz olmazsa piyasalar muhtemelen yรถnsรผz kalacakโ dedi.
Yฤฑlฤฑn bitmesine sayฤฑlฤฑ gรผnler kala yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤฤฑ Fed’in izleyeceฤi politika, yeni Trump yรถnetimi ve gรผmrรผk tarifeleriyle ilgili politikalarฤฑ ile jeopolitik endiลelerin รถn planda olduฤu 2025 yฤฑlฤฑna รงevrildi.
Fed bu ayฤฑn baลฤฑnda faizleri 25 baz puan dรผลรผrerek piyasalarฤฑ sarsmฤฑล, ancak Eylรผl ayฤฑnda รถngรถrdรผฤรผ dรถrt faiz indiriminden sonra gelecek yฤฑl sadece iki faiz indirimi รถngรถrmรผลtรผ. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar gelecek yฤฑl 37 baz puanlฤฑk gevลemeyi ve bir sonraki indirimin Haziran ayฤฑnda yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑ fiyatlฤฑyor.
Rodda, โBasitรงe sรถylemek gerekirse, eฤer piyasalar Fed’in รถnรผmรผzdeki yฤฑl iki faiz indirimine gideceฤi konusunda kendilerini rahat hissederse ve bu durum ticaret koลullarฤฑ normale dรถndรผฤรผnde altฤฑn kilitler verileriyle desteklenirse, o zaman boฤa piyasasฤฑnฤฑn daha fazla ayaฤฤฑ olabilirโ dedi.
ABD faizlerine iliลkin deฤiลen beklentiler, 10 yฤฑllฤฑk Hazine tahvillerinin getirisini Mayฤฑs baลฤฑndan bu yana en yรผksek seviyeye taลฤฑdฤฑ. En son Asya saatlerinde %4,57 seviyesindeydi. ABD birimini diฤer altฤฑ bรผyรผk emsaline karลฤฑ รถlรงen dolar endeksi, geรงen hafta dokunduฤu iki yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesinden รงok uzak olmayan 108.11 seviyesindeydi.
Emtia piyasalarฤฑnda altฤฑn fiyatlarฤฑ ons baลฤฑna 2.631,34 dolara geriledi, ancak 2011’den bu yana en gรผรงlรผ yฤฑllฤฑk performansฤฑ olan %28’lik artฤฑลa hazฤฑrlandฤฑ.
Petrol fiyatlarฤฑ erken iลlemlerde dรผลรผล gรถsterdi. Brent ham petrol ve ABD Batฤฑ Teksas Intermediate ham petrolรผ %0,1 dรผลรผล gรถsterdi.







