ABD’nin ticaret politikalarฤฑna dair belirsizlikler ve zayฤฑf ekonomik verilerin etkisiyle Asya borsalarฤฑ bugรผn (5 Haziran Perลembe) genel olarak dรผลรผล yรถnlรผ bir seyir izledi. Ancak Hong Kong ve Gรผney Kore borsalarฤฑ, teknoloji sektรถrรผndeki kazanฤฑmlar ve Seul’deki yeni yรถnetime iliลkin iyimserlikle bรถlgedeki diฤer piyasalardan pozitif ayrฤฑลtฤฑ.
Bรถlgesel piyasalar, ABD’den gelen zayฤฑf istihdam verileri ve ABD Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn gรผmrรผk tarifelerini artฤฑrabileceฤi yรถnรผndeki endiลelerin sรผrmesiyle Wall Street’ten karฤฑลฤฑk bir sinyal aldฤฑ. Trump’ฤฑn bu hafta iรงinde รin Devlet Baลkanฤฑ Xi Jinping ile bir telefon gรถrรผลmesi yapmasฤฑ bekleniyor, fakat gรถrรผลmenin detaylarฤฑ henรผz netleลmedi. S&P 500 vadeli kontratlarฤฑ, Asya borsalarฤฑ seansฤฑnda %0,1 oranฤฑnda geriledi.

Japonya’da Nikkei 225 ve TOPIX endeksleri, Nisan ayฤฑ รผcret verilerinin beklentilerin altฤฑnda kalmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan sฤฑrasฤฑyla %0,4 ve %0,8 oranlarฤฑnda geriledi. Bu veriler, รถzel harcamalarฤฑn รถnรผmรผzdeki aylardaki toparlanma gรผcรผne dair endiลeleri artฤฑrarak Japonya’nฤฑn ekonomik bรผyรผmesinin sรผrdรผrรผlebilirliฤine iliลkin soru iลaretleri yarattฤฑ.
Avustralya’da ise ASX 200 endeksi, emtia ihracatฤฑnda sert bir dรผลรผลe iลaret eden Nisan ayฤฑ ticaret verilerinin zayฤฑf gelmesiyle %0,1’lik bir kayฤฑp yaลadฤฑ. Singapur’un Straits Times endeksi yatay bir seyir izlerken, Hindistan piyasalarฤฑnda ise tรผm gรถzler, Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn yarฤฑn (Cuma) yapacaฤฤฑ toplantฤฑda 25 baz puanlฤฑk bir faiz indirimi kararฤฑ alฤฑp almayacaฤฤฑna รงevrildi.
Asya borsalarฤฑ arasฤฑnda farklฤฑlฤฑklar

Hong Kong’ta Hang Seng endeksi, bรถlgesel teknoloji hisselerindeki yรผkseliลin etkisiyle %1’e yakฤฑn bir artฤฑล kaydederek Perลembe gรผnรผ en iyi performansฤฑ sergileyen endekslerden biri oldu.
Alibaba (HK:9988), Meituan (HK:3690) ve BYD Electronic (HK:0285) gibi endekste aฤฤฑrlฤฑฤฤฑ yรผksek ลirketler, ABD’deki teknoloji hisselerinde gรถrรผlen genel yรผkseliลi takip ederek %2 ila %5 arasฤฑnda deฤer kazandฤฑ. รip รผreticisi SMIC (HK:0981) ise %2,5 prim yaptฤฑ.
ABD’den gelen zayฤฑf istihdam verilerinin, Fed’in faiz indirimlerine devam edeceฤi beklentisini gรผรงlendirmesi ve ABD Hazine tahvili faizlerindeki dรผลรผล, kรผresel teknoloji hisselerini destekledi. รzellikle รงip รผreticileri iรงin yapay zeka trendlerinin gรผรงleneceฤi yรถnรผndeki iyimserlik de teknoloji hisselerine destek verdi.
Tayvanlฤฑ TSMC (TW:2330) %0,2 deฤer kazanฤฑrken, Gรผney Koreli รงip devleri SK Hynix (KS:000660) ve Samsung Electronics (KS:005930) sฤฑrasฤฑyla %5,4 ve %3,3 oranlarฤฑnda ralli yaptฤฑ.
รin anakara piyasalarฤฑ ise genel olarak piyasaya ayak uyduramadฤฑ. ลanghay Shenzhen CSI 300 ve ลanghay Bileลik endekslerinde yaklaลฤฑk %0,1’lik dรผลรผลler yaลandฤฑ. Caixin hizmet sektรถrรผ PMI verileri, Mayฤฑs ayฤฑnda sektรถrรผn beklentilerin hafif รผzerinde bรผyรผdรผฤรผnรผ gรถsterdi; ancak bu artฤฑล, imalat sektรถrรผndeki derin daralmayla dengelendi.
Bu veriler, genel olarak Asya borsalarฤฑ รผzerinde baskฤฑ yaratan รin ekonomisindeki yavaลlamaya iลaret etti. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, Pekin’in รถnรผmรผzdeki aylarda daha fazla teลvik paketi aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ bekliyor. Xi ve Trump arasฤฑnda yapฤฑlmasฤฑ beklenen gรถrรผลmenin, Washington’un son haftalarda durma noktasฤฑna geldiฤini kabul etmiล olduฤu ticaret mรผzakerelerine yeni bir soluk getirebileceฤi dรผลรผnรผlรผyor.
Gรผney Kore borsasฤฑ seรงim sonrasฤฑ rallisini sรผrdรผrdรผ

Gรผney Kore’nin KOSPI endeksi, genel olarak negatif seyreden Asya borsalarฤฑnฤฑ ikinci gรผnde de geride bฤฑrakarak %2’ye yakฤฑn bir artฤฑลla son 11 ayฤฑn en yรผksek seviyesine tฤฑrmandฤฑ. Teknoloji hisselerindeki gรผรงlรผ kazanฤฑmlar da endeksi yukarฤฑ taลฤฑdฤฑ.
Liberal Parti adayฤฑ Lee Jae-myung’un รผlkenin yeni cumhurbaลkanฤฑ seรงilmesinin ardฤฑndan Gรผney Kore piyasalarฤฑna yรถnelik gรผven รถnemli รถlรงรผde arttฤฑ. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, รถzellikle devrik Cumhurbaลkanฤฑ Yoon Suk Yeol’un 2024 yฤฑlฤฑ sonlarฤฑnda sฤฑkฤฑyรถnetim ilan etme giriลiminin baลarฤฑsฤฑzlฤฑkla sonuรงlanmฤฑล olmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, seรงimlerin รผlkede altฤฑ aydan uzun sรผredir devam eden siyasi belirsizliฤi sona erdireceฤi beklentisine girdi.
Ayrฤฑca, ilk รงeyrek gayrisafi yurt iรงi hasฤฑla verilerinin revize edilmiล rakamlarฤฑ da Gรผney Kore ekonomisinin daha รถnce tahmin edildiฤi gibi %0,1’lik bir daralma yaลamadฤฑฤฤฑnฤฑ, aksine bรผyรผmenin yatay kaldฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterdi. Bu durum, Gรผney Kore’nin diฤer Asya borsalarฤฑndan pozitif ayrฤฑลmasฤฑnฤฑ destekleyen bir faktรถr oldu.







