Asya borsaları şahin Fed endişesiyle düşüşte

Asya borsaları şahin Fed endişesiyle düşüşte

ABD getirileri en yüksek seviyelerine geri dönerken, Asya hisse senetleri şahin Fed endişesiyle düştü.

A+A-

ABD Hazine tahvillerinin getirisi Salı günü 16 yılın zirvesine çıkarak doları 10 ayın zirvesine yaklaştırdı ve yatırımcılar Fed ve diğer büyük merkez bankalarının faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı mesajına yanıt verdi.

Asya-Pasifik hisse senedi göstergeleri altınla birlikte gerilerken, ham petrol 10 ayın en yüksek seviyelerinden gerilemeye devam etti.

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi %4,552'ye yükselerek Ekim 2007'den bu yana görülmemiş bir seviyeye ulaştı.

Euro ve yen de dahil olmak üzere altı büyük gelişmiş piyasa emsaline karşı para birimini ölçen ABD doları endeksi, 30 Kasım'dan bu yana ilk kez bir gecede 106,10'a ulaştıktan sonra %0,05 artışla 106,00'a yükseldi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,33 geriledi.

Tokyo Nikkei %0,7 ve Güney Kore Kospi %1 değer kaybederken, Hong Kong Hang Seng %0,3 geriledi. Anakara Çin mavi çipleri yatay açıldı.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, S&P 500'ün bir gecede %0,4 yükselmesinin ardından %0,3 düşüş gösterdi.

Yatırımcılar artık Fed'in Ocak ayına kadar çeyrek puanlık bir artırım daha yapma ihtimalini yazı tura atarak değerlendiriyor ve faiz indirimlerinin olası başlangıcını yaz aylarına çekiyor.

Westpac stratejistleri, risklerin yakın vadede daha da yüksek getirilere doğru yöneldiğini ve doları da yukarı çektiğini düşünüyor.

Bir müşteri notunda, "2024 faiz indirimi profilinin yıl ortasından önce herhangi bir indirim olmaksızın yeniden ayarlanmasını, bir süredir olduğundan çok daha gerçekçi görüyoruz" denildi.

Notta "10 yıllık tahvil getirilerinin önümüzdeki haftalarda yeni ve daha yüksek bir getiri aralığı oluşturmasını bekliyoruz," denildi ve olası zirvenin %4,75 civarında olacağı belirtildi. Notta ayrıca "Orta vadede, bir aşamada uzun vadeli alım yapmak isterdik, ancak o zaman henüz gelmedi." ifadelerine yer verildi.

Dolar endeksi için bir sonraki hedefin 107,20 olduğunu söylediler.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee Pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonun merkez bankasının %2'lik hedefinin üzerinde kalmasının, sıkı Fed politikasının ekonomiyi gereğinden fazla yavaşlatmasından daha büyük bir risk olmaya devam ettiğini söyledi.

Fed geçtiğimiz hafta daha fazla sıkılaştırmanın yolda olabileceğini söyleyerek piyasaları şaşırttı ve yüksek faizlerin yatırımcıların beklediğinden daha uzun süre yerinde kalacağını öngördü.

Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da ay ortasından bu yana politika toplantılarında daha uzun süre daha yüksek faiz oranlarından bahsetti.

Euro bölgesi ve İngiltere'de büyüme durgunlaşırken, yatırımcıların giderek daha fazla yumuşak iniş beklentisine girdiği ABD ekonomisinin göreceli üstün performansı, doları bu para birimleri karşısında güçlendirdi.

Euro %0,05 düşüşle 1,05855$'a gerileyerek en son Mart ortasında görülen gecelik en düşük seviye olan 1,0575$'a yaklaştı.

Sterlin %0,05 düşüşle 1,22065 dolara gerileyerek Pazartesi gününün altı ayın en düşük seviyesi olan 1,21945 dolara yaklaştı.

Dolar da gece boyunca 11 ayın zirvesi olan 148,97 yen seviyesine yakın seyrederek Japon yetkililerin müdahalesi riskini artırdı.

Altın, geçtiğimiz hafta 1.947$'ın üzerine kadar geriledikten sonra 1.915$ civarında çok az değişiklik gösterdi.

Ham petrol, arzın kısıtlı olması beklense de büyük merkez bankalarının faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmasının yakıt talebini azaltacağı endişesiyle zayıf kaldı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 11 sent düşüşle varil başına 93,18 dolardan, ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri ise 1 sent düşüşle 89,67 dolardan işlem gördü.

İlgili Haberler