Asya Borsaları, Salı günü pozitif bir seyir izledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret tarifelerinde daha ölçülü bir yaklaşım sergileyeceğine dair beklentiler, yatırımcıların risk iştahını artırdı. Ancak Çin ve özellikle Hong Kong piyasalarında yıl başından bu yana yaşanan güçlü ralli sonrası teknoloji hisselerinde görülen kar satışları bölgedeki iyimserliği sınırladı.
Wall Street’te Pazartesi günü kaydedilen yükseliş, Asya Borsaları üzerinde olumlu etki yarattı. Ancak Asya seansında ABD vadeli işlemleri hafif gerilerken, yatırımcılar Trump’ın tarife politikasının yaratabileceği etkiler konusunda temkinli davrandı.
Asya Borsaları içinde Japonya ve Avustralya öne çıktı
Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0,7 yükselerek günün en iyi performans gösteren endekslerinden biri oldu. Yendeki zayıflamanın ihracat odaklı hisseleri desteklemesiyle birlikte yurtiçinde işlem gören hisseler de güç kazandı. TOPIX endeksi, Temmuz 2024’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Japonya ekonomisine yönelik kısa vadeli beklentiler, satın alma yöneticileri endeksi verilerinin tahminlerin altında kalmasıyla bir miktar zayıfladı. Ancak ücret artışları ve artan özel tüketim, 2025 yılında ekonomik aktivitenin desteklenmesini sağlayabilir. Japonya Merkez Bankası’nın faiz artışına devam edebileceği de değerlendirildi.
Avustralya’nın ASX 200 endeksi %0,4, Singapur’un Straits Times endeksi ise %0,9 yükseldi. Güney Kore KOSPI endeksi ise Hyundai Motor’un ABD’deki büyük yatırım planına rağmen %0,3 gerileyerek zayıf performans gösterdi.
Hindistan’da Nifty 50 vadeli işlemleri, endeksin Mart başındaki dokuz ayın en düşük seviyesinden toparlanarak pozitif bir açılışa işaret etti. Nifty endeksi, Pazartesi günü 1,5 ayın zirvesine ulaşmıştı.
Hong Kong’da teknoloji hisseleri Asya Borsaları trendine karşı geldi
Çin’in CSI 300 ve Şangay Bileşik endeksleri sırasıyla %0,2 ve %0,1 değer kaybederken, Hang Seng endeksi %2 oranında düşerek günün en zayıf performansını sergiledi. Hong Kong’daki teknoloji şirketleri, 2025’te yaşanan güçlü ralli sonrası kar satışlarının etkisiyle geriledi.
Elektrikli araç piyasasındaki büyüme beklentileriyle rekor kıran Xiaomi hissesi, Hong Kong borsasında 5,5 milyar dolarlık yeni kaynak topladıktan sonra %5 değer kaybetti. Hisse, Hang Seng üzerinde en büyük negatif baskıyı oluşturdu.
Alibaba ise %2,7 düşüşle dikkat çekti. Yönetim Kurulu Başkanı Joseph Tsai, ABD ve Çin arasında artan altyapı rekabetinin, yapay zeka veri merkezi alanında şişen bir balona yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.