Asya borsaları Perşembe günü yükselirken, ABD Hazine tahvilleri karışık ekonomik verilerin ardından baskı altına girdi.
Avrupa hisse senedi vadeli işlemleri, Novo Nordisk‘in gişe rekorları kıran yeni ilacı Wegovy’nin satışlarının dördüncü çeyrekte iki kattan fazla artmasıyla kısmen sağlık hisselerindeki artışa bağlı olarak önceki seanstaki yükselişini genişleterek günün ilerleyen saatlerinde güçlü kazançlara işaret etti.
ABD Başkanı Donald Trump‘ın yeni yönetimi altında birçok belirsizlik devam etse de, piyasalar şimdilik, özellikle ABD ile başlıca ticaret ortakları arasındaki kısasa kısas gümrük vergisi hamleleri konusunda işlerin daha da kötüye gitmediği için rahatladı.
Bu durum küresel hisse senedi piyasalarının yükselmesine yardımcı oldu ve doları kontrol altında tutarak hafta başında ağır darbe alan emsallerine biraz nefes aldırdı.
ANZ Asya araştırma müdürü Khoon Goh, “Rahatlama muhtemelen (piyasanın ruh halini) tanımlamak için iyi bir yol” dedi ve ekledi:
“Çin’le ilgili olarak da, gümrük vergileri Salı gününden bu yana resmen yürürlüğe girmiş ve Çin bir nevi misilleme yapmış olsa da, Çin tarafından gelen misilleme çok ölçülü.”
Çin Halk Bankası (PBOC) Perşembe günü yine beklenenden daha güçlü bir yuan orta nokta fiksasyonu belirleyerek, tarifelerin ülkenin ihracatı üzerindeki etkisini dengelemek için para biriminin düşmesine izin verebileceği endişelerine karşı çıktı.
Bu durum onshore yuan’ı dolar başına 7,2766 civarında sabit tutarken, offshore muadili %0,07 artışla 7,2778’e yükseldi.
Çin’in CSI300 blue-chip endeksi erken saatlerdeki kayıplarını tersine çevirerek hafif yükselirken, Şanghay Bileşik Endeksi %0,13 değer kazandı.
“Çinli yetkililer bu aşamada tarifelere yanıtın bir parçası olarak yuanı zayıflatmaya yönelik herhangi bir niyet belirtmiyor ya da göstermiyor. Bence bu kesinlikle piyasanın sakinleşmesine yardımcı oldu,” dedi Goh.
MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,28 yükselirken, Japonya’nın Nikkei %0,28 değer kazandı.
Nasdaq vadeli işlemleri %0,04 artarken, S&P 500 vadeli işlemleri %0,09 yükseldi.
Üç büyük ABD hisse senedi endeksi de Çarşamba günü pozitif bölgede kapandı, ancak teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ın nominal kazancı, yapay zekaya yapılan yatırımların getirisi hakkındaki şüpheleri körükleyen Alphabet’in hayal kırıklığı yaratan kazançları tarafından kontrol altında tutuldu.
Kur görünümü
Yatırımcılar dünyanın en büyük ekonomisindeki faiz oranlarının görünümünü düşünürken, ABD Hazine getirileri Perşembe günü son bir ayın en düşük seviyesine yakın seyretti.
Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson Çarşamba günü yaptığı açıklamada, politika yapıcılar Trump yönetiminin gümrük tarifeleri, göç, deregülasyon ve vergiler konusundaki politikalarının net etkilerini daha iyi anlayana kadar merkez bankasının politika faizini mevcut konumunda tutmaktan memnun olduğunu söyledi.
Yatırımcılar, ADP’nin özel istihdam verilerinde beklenenden daha güçlü bir artış gösteren ancak hizmet sektöründe sürpriz bir yavaşlama gösteren karışık ABD ekonomik veri açıklamalarına karşı yorumlarını tarttı. Rekor seviyedeki ithalat da ABD’nin ticaret açığını keskin bir şekilde genişletti.
Gösterge 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi en son %4,4201 ile çok az değişirken, iki yıllık tahvilin faizi hafif bir artışla %4,1889’a yükseldi.
Vadeli işlemler Fed’in yılsonuna kadar 45 baz puanın biraz üzerinde gevşeme yapacağına işaret ediyor.
Para birimlerinde dolar geri adım attı.
Pepperstone’un araştırma müdürü Chris Weston, “ABD Hazine tahvillerindeki güçlü teklif, ABD dolarının G10 FX kompleksi genelinde artan satış akışları bulmasıyla birlikte ticaret boyunca devam eden ana hava oldu” dedi.
Euro, dolar karşısında 1,03$ seviyesinin üzerinde seyrederek en son 1,0398$’ı satın alırken, sterlin bir ayın en yüksek seviyesine yakın seyrederek 1,24995$’ı gördü.
İngiltere Merkez Bankası faiz kararını Perşembe günü açıklayacak ve faiz indirimine gidecek gibi görünüyor.
Doları, yen ve avronun da dahil olduğu bir sepet para birimine karşı ölçen dolar endeksi 107,61 ile bir haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesine yakın seyretti.
Yen ise, Japonya Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Naoki Tamura’nın merkez bankasının enflasyon risklerini kontrol altına almak için kısa vadeli faiz oranlarını 2025 mali yılının ikinci yarısına kadar en az %1’e yükseltmesi gerektiğini söylemesinin etkisiyle %0,3 yükselerek dolar başına 152,11 seviyesine çıktı.
Emtia piyasalarında petrol fiyatları, Suudi Arabistan’ın devlet petrol şirketinin Mart ayı petrol fiyatlarını keskin bir şekilde artırmasının ardından önceki gün yaşanan satış dalgasından istikrarlı bir şekilde yükseldi.
ABD ham petrolü %0,32 artışla varil başına 71,27 dolara yükselirken, Brent ham petrolü %0,23 artışla 74,78 dolara yükseldi.
Altın yükselişini sürdürerek rekor zirveye yaklaştı ve en son ons başına 2.869,62 dolar oldu.
Elmhurst, Illinois’deki Murphy & Sylvest’te kıdemli varlık danışmanı ve piyasa stratejisti olan Paul Nolte, “Altın üç şeyden biridir: enflasyondan korunma, dolardan korunma veya felaketten korunma” dedi ve ekledi:
“Son beş ya da altı yılın çoğunda altının bir dolar hedge’i olduğunu söyleyebilirim. Şimdi ise daha çok işlerin ters gitmesine karşı bir hedge haline geldi.”