Avro, dolar karลฤฑsฤฑnda keskin bir yรผkseliล kaydederek, haziran sonundan bu yana devam eden artฤฑล eฤilimini sรผrdรผrdรผ. Avro/dolar paritesi TSฤฐ 12.51 itibarฤฑyla yรผzde 0,32 artarak 1,093 seviyesinden iลlem gรถrdรผ. Paritenin marttan beri en yรผksek seviyeye yรผkselmesi dikkati รงekti.
Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB), 16 Temmuz’da referans kuru 1,0902 dolar olarak belirlemiลti.
Analistler, dolarฤฑn haftalardฤฑr baskฤฑ altฤฑnda olduฤuna ve bu hafta diฤer tรผm รถnemli para birimleri karลฤฑsฤฑnda belirgin ลekilde zayฤฑfladฤฑฤฤฑna iลaret ederek, bunun sebebinin ABD’de enflasyonun haziran ayฤฑnda belirgin bir ลekilde zayฤฑflamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan sรถz konusu รผlkede temel faiz oranlarฤฑnฤฑn da yakฤฑn zamanda dรผลme ihtimalinin artmasฤฑ olduฤunu vurguladฤฑ.
ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) Baลkanฤฑ Jerome Powell’ฤฑn, 15 Temmuz’da faiz indirimlerine baลlamada geรง kalmak istemediklerini belirtmesi, para piyasalarฤฑndaki fiyatlamalarฤฑn netleลmesine neden olurken, yฤฑl sonuna kadar Bankanฤฑn en az 2 kez faiz indireceฤine kesin gรถzรผyle bakฤฑlmaya baลlandฤฑ.
Powell, 15 Temmuz’da Washington Ekonomi Kulรผbรผ’nde yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, bu yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤindeki 3 verinin, enflasyonun yรผzde 2’ye dรผลtรผฤรผne dair “gรผveni biraz artฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ” ifade etti.
รte yandan ECB Yรถnetim Konseyi, 5-6 Haziran’da 5 yฤฑl sonra ilk faiz indirimine giderek รผรง temel politika faizini 25 baz puan dรผลรผrmรผลtรผ.
ECB’nin faiz oranlarฤฑna iliลkin bir sonraki toplantฤฑsฤฑ yarฤฑn gerรงekleลtirilecek.
ECB Yรถnetim Kurulu’nun, faizler iรงin hemen ikinci bir aลaฤฤฑ adฤฑm kararฤฑ almamasฤฑ ve ลimdilik oranlarฤฑ sabit tutmasฤฑ bekleniyor.
Bugรผn aรงฤฑklanan verilere gรถre, Avro Bรถlgesi’nde enflasyon haziranda yรผzde 2,5’e geriledi. Ancak enerji ve gฤฑda fiyatlarฤฑnฤฑ iรงermeyen รงekirdek enflasyon yรผzde 2,9 ile yรผksek bir seviyede kaldฤฑ.
Analistler, ABD ve Avro Bรถlgesi’ndeki para politikasฤฑ perspektifinden bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, avronun daha gรผรงlรผ ve dolarฤฑn daha zayฤฑf olmaya devam etmesi iรงin รงeลitli nedenler olduฤunu belirterek, dรถviz opsiyonlarฤฑ piyasasฤฑndaki yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn, ECB toplantฤฑsฤฑndan kฤฑsa bir sรผre รถnce kendilerini buna gรถre konumlandฤฑrdฤฑklarฤฑnฤฑ kaydetti.







