AB รผlkelerinin dฤฑลiลleri bakanlarฤฑ, AB dรถnem baลkanฤฑ รekya‘nฤฑn baลkenti Prag‘daki gayriresmi toplantฤฑda, Rusya ile vize meselesini ele alarak bazฤฑ konularda siyasi uzlaลฤฑ saฤladฤฑ.
Toplantฤฑ bitiminde AB Dฤฑล ฤฐliลkiler ve Gรผvenlik Politikasฤฑ Yรผksek Temsilcisi Josep Borrell’in verdiฤi bilgiye gรถre, AB รผlkeleri, Rusya ile daha รถnce imzalanan ve uygulamada bulunan vize kolaylฤฑฤฤฑ anlaลmasฤฑnฤฑ tam olarak askฤฑya alma konusunda uzlaลtฤฑ.
Daha รถnce de vize kolaylฤฑฤฤฑ anlaลmasฤฑnฤฑn Rusya devlet gรถrevlileri gibi gruplar iรงin askฤฑya alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan Borrell, son kararla birlikte Rus vatandaลlarฤฑna verilen yeni vize sayฤฑlarฤฑnฤฑn ciddi ลekilde azalacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi ve “Artฤฑk kolaylฤฑk yok.” dedi.
Bundan sonra yapฤฑlacak baลvurularฤฑn ciddi incelemeden geรงeceฤini kaydeden Borrell, “Kendimizi Ukrayna’daki savaลa karลฤฑ รงฤฑkanlardan, Rus sivil toplumundan ayrฤฑ tutmak da istemiyoruz.” diye konuลtu.
Baltฤฑk รผlkeleri, Polonya, Finlandiya, รekya gibi bazฤฑ AB รผyeleri Rus vatandaลlarฤฑna toptan vize yasaฤฤฑ getirilmesini istiyordu. Ancak bu รถneriye Fransa, Almanya, Yunanistan ve Gรผney Kฤฑbrฤฑs Rum Yรถnetimi gibi รผyeler karลฤฑ รงฤฑkฤฑyordu.
Bazฤฑ pasaportlar tanฤฑnmayacak
AB dฤฑลiลleri bakanlarฤฑnฤฑn uzlaลฤฑsฤฑyla Kฤฑrฤฑm gibi Ukrayna’ya ait ancak Rusya’nฤฑn iลgali altฤฑnda bulunan topraklarda verilen Rus pasaportlarฤฑ da tanฤฑnmayacak.
Bunlarฤฑn dฤฑลฤฑnda bugรผnkรผ toplantฤฑdan รงฤฑkan karara gรถre, AB รผlkelerince daha รถnce Rus vatandaลlarฤฑna verilmiล mevcut vizelerin durumu incelenecek ve bunlarฤฑn ne olacaฤฤฑna iliลkin รงalฤฑลma yapฤฑlacak.
Bakanlar, yaklaลฤฑk 12 milyon geรงerli vizeyi kapsayan “bu karmaลฤฑk durum” iรงin AB Komisyonunu รงalฤฑลma yรผrรผtmeye ve bir kฤฑlavuz oluลturmaya davet etti.
Borrell’in verdiฤi bilgiye gรถre, temmuz ayฤฑndan beri Rusya’dan komลu AB รผlkelerine geรงiลler hatฤฑrฤฑ sayฤฑlฤฑr ลekilde arttฤฑ. Buna gerekรงe olarak AB ile Rusya arasฤฑnda havayolu taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn aylar รถnce kesilmiล olmasฤฑ gรถsteriliyor. Ruslar, komลu รผlkelere geรงerek oralardan diฤer AB รผlkelerine hava yoluyla seyahat edebiliyor.
Rusya’dan giriลleri sฤฑnฤฑrlayabilecek
Borrell, ayrฤฑca Rusya’ya sฤฑnฤฑrฤฑ bulunan AB รผlkelerinin Ruslara giriลleri sฤฑnฤฑrlandฤฑrma konusunda ulusal dรผzeyde kendi tedbirini alabileceฤini kaydetti.
Bunun Schengen kurallarฤฑ รงerรงevesinde yapฤฑlmasฤฑ gerektiฤini vurgulayan Borrell, ulusal tedbirlerin vizelerin verilmesinde ve sฤฑnฤฑr geรงiลlerinde uygulanabileceฤini, รผye รผlkelerin Schengen kurallarฤฑ รงerรงevesinde birรงok seรงeneฤi bulunduฤunu aktardฤฑ.
AB รผyelerinden Polonya ve รekya, Rusya’nฤฑn Ukrayna’ya saldฤฑrฤฑsฤฑnฤฑn baลlamasฤฑndan kฤฑsa sรผre sonra Rus vatandaลlarฤฑndan vize baลvurusu almayฤฑ durdurmuลtu.







